25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaGaya HidupTelatah murid darjah satu yang masuk sekolah berasrama ini menyentuh hati netizen

Telatah murid darjah satu yang masuk sekolah berasrama ini menyentuh hati netizen

Hari pertama memulakan sesi persekolahan memang banyak ragam dan kejadian yang berlaku tidak kira daripada pihak anak ataupun ibu bapa. Ada ibu bapa yang berat hati meninggalkan anak di sekolah, ada pula anak yang sememangnya tidak mahu ke sekolah dengan pelbagai alasan dan ada juga yang sudah seronok di sekolah tidak mahu pulang ke rumah. Ya, macam-macam gelagat dan telatah mereka ini!

Apa yang lebih menyentuh hati apabila melihat ada kanak-kanak yang kesedihan kerana terpaksa berjauhan daripada keluarga buat pertama kali seumur hidup. Pengalaman seperti itu pastinya sukar untuk dilalui pada mulanya. Mana tidaknya, selama ini seronok hidup bersama keluarga tetapi tiba-tiba perlu dihantar masuk ke asrama. Tanpa keluarga disisi untuk menemani pastinya agak sukar anak-anak ini untuk membiasakan diri.

Itulah yang berlaku kepada seorang murid darjah satu yang dihantar masuk ke sebuah sekolah berasrama untuk memulakan pelajarannya. Apa yang menyentuh hati ialah apabila melihat dia merajuk dan membawa diri ketika di hari pertama persekolahan.

Menurut seorang guru, BungoLale, yang mengajar di sebuah sekolah di Cameron Highlands, muridnya yang bernama Jasniman itu mula merajuk dan kelihatan menangis selepas sehari ditinggalkan keluarganya di situ. Melihat gelagatnya, guru itu tahu bahawa Jasniman mula rindu akan ibu bapanya di kampung. Jasniman dilihat sedang tertunduk dan memandang dinding seorang diri.

Mungkin ramai yang tertanya-tanya mengapa pada usianya yang begitu kecil sudah dihantar masuk ke asrama. Sebenarnya di kawasan pedalaman, kanak-kanak biasanya dihantar masuk ke asrama supaya mudah untuk pergi ke sekolah.

Telatah Jasniman yang ‘homesick’ itu telah menyentuh hati netizen. Ramai antara mereka yang memberikan kata-kata sokongan dan semangat buat si kecil ini supaya terus kuat.

Itu kisah si kecil yang rindukan keluarga, berbeza pula dengan apa yang berlaku kepada kanak-kanak perempuan ini apabila dia nampaknya terlebih suka akan sekolahnya sehingga tidak mahu pulang ke rumah selepas tamat waktu sekolah.

Menerusi video yang dimuat naik di laman TikTok oleh @kiwaktollah, kelihatan kanak-kanak tersebut menangis di dalam kereta sebelum dia kemudiannya berlari keluar dari kereta.

Walau bagaimanapun bapanya terus memujuknya untuk masuk semula ke dalam kereta. Apa yang melucukan ialah si kecil itu nampaknya benar-benar mahu duduk di sekolah sehingga sanggup keluar dari kereta dan tidak mahu pulang ke rumah.

Video lucu tersebut telah tular dan menarik perhatian netizen. Sehingga kini video berkenaan telah ditonton lebih daripada 700 ribu kali dan menerima lebih daripada 50 ribu kali ‘like’. Rata-rata netizen yang menonton video itu terhibur dengan telatah ‘luar biasa’ kanak-kanak itu. Mana tidaknya, kawan-kawan lain menangis tidak mahu ke sekolah, dia pula menangis kerana tidak mahu pulang ke rumah!

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI