27.4 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaDua juta penerima Sinovac berisiko hilang status vaksinasi lengkap mulai 1 April

Dua juta penerima Sinovac berisiko hilang status vaksinasi lengkap mulai 1 April

KUALA LUMPUR – Kira-kira dua juta penerima vaksin Sinovac dijangka berisiko kehilangan status vaksinasi lengkap sekiranya mereka masih tidak menerima dos penggalak menjelang 1 April, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Khairy Jamaluddin menggesa 2.09 juta penerima Sinovac untuk mendapatkan dos penggalak mereka secepat mungkin bagi mengelak kehilangan status vaksinasi lengkap.

Twitter

“Mengikut unjuran kita untuk seminggu ini, Kementerian Kesihatan Malaysia unjur mungkin akan ada dua juta penerima vaksin berisiko hilang status vaksinasi lengkap mereka mulai 1 April,” katanya dalam sidang media di Parlimen.

Khairy menambah penerima Sinovac yang belum menerima dos penggalak tidak akan dianggap sebagai berstatus pengembara lengkap vaksinasi sekiranya mereka ingin melawat Singapura.

Twitter

“Berdasarkan perbincangan saya dengan Menteri Kesihatan Singapura, mereka juga akan menganggap divaksinasi sepenuhnya untuk penerima Sinovac sebagai tiga dos termasuk dos penggalak, jadi jika anda ingin menikmati perjalanan ke Singapura, tanpa kuarantin, anda tahu apa yang perlu dilakukan,” katanya.

Malaysia dan Singapura baru sahaja menyatakan persetujuan untuk membenarkan perjalanan merentas sempadan darat bagi pengembara yang lengkap vaksinasi tanpa menjalani kuarantin atau melaksanakan ujian COVID-19 mulai 1 April 2022.

Kementerian Kesihatan Malaysia / Facebook

Sebelum ini, tempoh untuk mendapatkan dos penggalak bagi penerima vaksin Sinovac sebelum status vaksinasi dalam aplikasi MySejahtera dinyatakan sebagai tidak lengkap berakhir pada 28 Februari lalu, sebelum dilanjutkan kepada 31 Mac 2022.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI