29 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 15, 2024
UtamaGlobalFosil ikan paus berusia 36 juta tahun ditemui di padang pasir Peru

Fosil ikan paus berusia 36 juta tahun ditemui di padang pasir Peru

Ahli paleontologi pada 17 Mac mendedahkan penemuan sisa fosil ikan paus purba yang mendiami laut berusia 36 juta tahun, yang mereka temui di padang pasir Peru pada tahun lalu.

“Kami telah mempersembahkan basilosaurus Peru yang baharu, ia adalah tengkorak lengkap ikan paus purba yang hidup 36 juta tahun lalu,” kata ahli paleontologi Mario Urbina, ketua pasukan yang menemui rangka itu, kepada AFP.

Urbina berkata basilosaurus itu ditemui pada penghujung 2021 di Gurun Ocucaje di jabatan Ica, kira-kira 350 kilometer (215 batu) di selatan Lima. Landskap terpencil itu adalah laut cetek berjuta-juta tahun yang lalu, dan bukit pasirnya telah menghasilkan sejumlah besar sisa mamalia laut primitif yang menarik.

YouTube

Digelar oleh penyelidik sebagai “Ocucaje Predator” berukuran panjang kira-kira 17 meter (55 kaki) dan menggunakan giginya yang besar dan kuat untuk memakan tuna, jerung dan kumpulan sardin.

“Penemuan ini sangat penting kerana tiada spesimen lain yang seumpamanya pernah ditemui di dunia,” kata Urbina, seorang penyelidik di Universiti Kebangsaan San Marcos di Lima.

Ahli pasukan Rodolfo Salas-Gismondi menjelaskan basilosaurus berbeza daripada spesies paus purba lain yang diketahui dengan saiz dan perkembangan giginya, yang kedua-duanya menunjukkan haiwan itu berkemungkinan berada di bahagian atas rantai makanan.

YouTube

“Ini adalah penemuan menakjubkan dan luar biasa kerana keadaan pemeliharaannya yang hebat. Haiwan ini adalah salah satu pemangsa terbesar pada zamannya,” kata Salas-Gismondi.

“Pada masa itu laut Peru panas,” tambah Salas-Gismondi, yang mengetuai Jabatan Paleontologi Vertebrata di Muzium Sejarah Alam di Lima. “Terima kasih kepada jenis fosil ini, kita boleh membina semula sejarah laut Peru.”

Cetacea pertama, seperti basilosaurus, berevolusi daripada haiwan darat kira-kira 55 juta tahun dahulu. Menjelang zaman Eocene lewat (antara 56 juta dan 34 juta tahun yang lalu), cetacea telah menyesuaikan diri sepenuhnya dengan hidupan marin.

YouTube

Paus belum lagi berevolusi, dan hampir semua cetacea adalah pemangsa makro marin, menurut pasukan penyelidik.

Gurun Ocucaje kaya dengan fosil kerana menyediakan kalangan saintis dengan bukti evolusi bernilai berusia 42 juta tahun, kata para penyelidik.

Fosil lain yang ditemui di sana termasuk paus kerdil berkaki empat, ikan lumba-lumba, jerung dan spesies lain dari zaman Miocene (antara 23 juta dan lima juta tahun dahulu).

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI