26.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 23, 2024
UtamaGlobalBayi dan kanak-kanak menghasilkan tindak balas imun lebih kuat terhadap COVID-19 berbanding...

Bayi dan kanak-kanak menghasilkan tindak balas imun lebih kuat terhadap COVID-19 berbanding orang dewasa: Kajian

Bayi dan kanak-kanak yang dijangkiti virus PKC (Parti Komunis China) membangunkan tindak balas antibodi yang lebih kuat secara signifikan terhadap virus itu berbanding orang dewasa, satu kajian baru mencadangkan.

Kajian yang dijalankan oleh penyelidik di Universiti Johns Hopkins dengan kerjasama Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat melibatkan 682 individu dalam 175 isi rumah di seluruh Maryland. Peserta berumur dalam lingkungan 0 hingga 62 tahun, dan masih belum menerima vaksin menentang virus PKC yang menyebabkan COVID-19.

Melalui analisis sampel darah yang dikumpul antara November 2020 dan Mac 2021 daripada kanak-kanak dan orang dewasa yang tidak divaksinasi, para penyelidik menemui antibodi yang boleh dikesan terhadap strain Wuhan, asal virus itu dalam 56 orang, yang bermakna mereka telah dijangkiti COVID-19 pada masa mereka mendaftar untuk kajian. 

Kanak-kanak sedang melihat seorang wanita mendapatkan vaksinasi COVID-19 di Nantong, China pada 5 Julai 2021. (Gambar STR/AFP/Getty Images)

Kumpulan orang ini termasuk 15 kanak-kanak berumur 3 bulan hingga 4 tahun, 13 kanak-kanak berumur 5 hingga 17 tahun, dan 28 orang dewasa berusia 18 tahun dan lebih tua.

Berdasarkan kajian itu, antibodi ke tapak utama pada spike protein luar virus yang dikenali sebagai domain pengikat reseptor (RBD)—adalah 13 kali lebih tinggi dalam kanak-kanak berumur 4 tahun dan lebih muda berbanding dengan orang dewasa. Bagi kanak-kanak antara berumur 5 hingga 17 tahun, ia adalah sembilan kali lebih tinggi berbanding orang dewasa.

Pasukan itu juga menyatakan tahap antibodi peneutralan, yang merupakan petunjuk utama sama ada seseorang telah membangunkan imuniti seumur hidup terhadap virus selepas pulih daripada jangkitan, hampir dua kali lebih tinggi terdapat pada kanak-kanak berumur 4 tahun dan lebih muda berbanding orang dewasa.

Di samping itu, dalam kebanyakan isi rumah di mana kanak-kanak dan orang dewasa mempunyai bukti antibodi jangkitan terdahulu, kanak-kanak berumur 4 tahun dan lebih muda mempunyai tahap tertinggi kedua-dua RBD dan antibodi peneutralan dalam semua ahli isi rumah yang dijangkiti, menurut penemuan yang diterbitkan dalam jurnal JCI Insight.

“Kajian ini menunjukkan bahkan kanak-kanak dalam beberapa tahun pertama kehidupan mempunyai kapasiti untuk membangunkan tindak balas antibodi yang kuat terhadap jangkitan SARS-CoV-2, yang dalam beberapa kes melebihi tindak balas orang dewasa,” kata Dr. Ruth Karron, pengarang utama kajian dan profesor di Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Bagaimanapun, Dr. Karron menyatakan rakyat Amerika yang paling muda masih memerlukan suntikan vaksin, dan penemuan pasukannya boleh membantu menentukan jumlah dos yang kanak-kanak perlu terima.

“Penemuan ini sepatutnya memberi sedikit jaminan bahawa dengan dos vaksin yang sesuai kita boleh mengimunkan kanak-kanak paling muda terhadap SARS-CoV-2 dengan berkesan,” katanya, dalam laporan laman berita rasmi universiti itu.

Buat masa ini, CDC Amerika Syarikat mengesyorkan semua individu yang berumur 5 tahun ke atas mendapatkan vaksin COVID-19. Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) Amerika Syarikat telah meluluskan vaksin COVID-19 Pfizer-BioNTech untuk kegunaan kecemasan ke atas kanak-kanak berumur 5 hingga 15 tahun.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI