27.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 16, 2024
UtamaKisah Benar‘Kekejaman paling jahat tidak pernah berlaku’: Dunia digesa wujudkan undang-undang jenayah penuaian...

‘Kekejaman paling jahat tidak pernah berlaku’: Dunia digesa wujudkan undang-undang jenayah penuaian organ paksa

Kumpulan hak asasi manusia mendesak rang undang-undang untuk mewujudkan rangkaian sekatan antarabangsa untuk menghukum rejim komunis China atas apa yang mereka sifatkan sebagai “kekejaman paling jahat yang tidak pernah berlaku sebelum ini” ke atas penuaian organ paksa.

Rang undang-undang itu akan menjadikannya satu jenayah bagi sesiapa sahaja yang mengeluarkan organ secara paksa daripada orang lain yang masih hidup di luar kehendak mereka; menyimpan atau mengangkut organ; mengendalikan kemudahan untuk menganjurkan pembedahan pemindahan organ tersebut; menerima organ; atau mengiklankan, membiayai, broker, atau mengaut keuntungan daripada amalan buruk itu melalui bentuk lain.

Pasukan doktor melakukan pembedahan pemindahan renal di Madrid, Sepanyol pada 28 Februari 2017. (Gambar oleh PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP/Getty Images)

Langkah itu lahir daripada keperluan segera untuk menghentikan penganiayaan di peringkat negara apabila badan antarabangsa hanya melakukan yang sedikit untuk menangani isu itu, menurut Theresa Chu, seorang peguam hak asasi manusia yang berpangkalan di Taiwan dan pengerusi kumpulan advokasi Suruhanjaya Undang-undang Deklarasi Universal dalam Memerangi dan Mencegah Pengambilan Organ Paksa.

Mangsa utama pengambilan organ paksa di China adalah pengamal Falun Gong, juga dikenali sebagai Falun Dafa. Pengamal kerohanian, yang terdiri daripada latihan meditasi dan ajaran moral yang berasaskan prinsip Sejati, Baik, Sabar, telah menjadi subjek kepada kempen penindasan yang meluas di tangan Parti Komunis China sejak 1999.

Chu, yang telah berusaha untuk membela mangsa Falun Gong selama kira-kira 20 tahun, mengimbas kembali pertemuan dengan pegawai PBB hampir 10 tahun lalu dan membentangkan petisyen yang ditandatangani oleh kira-kira 1.5 juta orang dari 53 negara dan wilayah yang menyeru PBB mengecam penuaian organ paksa.

Semasa pertemuan itu, Chu memberitahu pegawai mengenai “kem maut” dan “kem tahanan rahsia” di mana banduan Falun Gong “dibunuh melalui pengambilan organ secara paksa.” Kem ini, katanya, wujud di hampir setiap bandar di seluruh China. Beliau mengingatkan pegawai tentang tanggungjawab mereka untuk menyiasat dan menjejak tapak kejadian.

“Pegawai tidak mempersoalkan sumber dakwaan ‘kem maut’,” kata Chu dalam acara sampingan maya Majlis Hak Asasi Manusia PBB pada 22 Mac mengenai penuaian organ paksa. “Mereka mendengar dengan penuh perhatian, mengambil maklum, tetapi tidak bertindak balas.”

Tiada kecaman dan kutukan datang dari PBB, dulu atau kini. Pakar hak asasi manusia yang bergabung dengan badan itu melahirkan rasa terkejut dan kecewa dengan apa yang mereka katakan sebagai dakwaan boleh dipercayai mengenai pengambilan organ secara paksa tahun lalu. Kenyataan ini dibuat 14 tahun selepas pesuruhjaya tinggi PBB untuk hak asasi manusia membangkitkan isu itu dengan pihak berkuasa China pada 2007 tetapi tidak menerima data yang memuaskan sebagai tindak balas.

Dalam menghadapi “tidak ambil peduli dan tidak ada tindakan” mekanisme kehakiman antarabangsa, beban terletak ke atas “setiap daripada kita dengan hati nurani untuk mengambil sebarang cara demokratik dan undang-undang” untuk menghentikan kekejaman itu, kata Chu. Beliau menyebutnya sebagai “wajib” bagi setiap negara untuk menerima pakai draf itu, yang katanya juga merupakan “remedi utama untuk menghentikan kemusnahan etika manusia.”

Peguam Hak Asasi Manusia Theresa Chu (The Epoch Times)

‘Berdiam diri’

Penggubal undang-undang semasa dan mantan dari Amerika Syarikat, Sepanyol, Belgium, Belanda, dan Taiwan bersetuju dalam panel itu bahawa isu ini hanya mendapat terlalu sedikit perhatian.

“Amalan keji ini membolehkan China mengekalkan rejim pemindahan organ atas permintaan, yang tidak pernah kita dengar walaupun di kebanyakan negara maju yang moden,” ahli Republikan Steve Chabot (R-Ohio) berkata, yang menyifatkan ia sebagai “salah satu amalan paling biadab dalam sejarah manusia.”

Ahli politik Belanda Peter van Dalen, yang berkhidmat dalam Jawatankuasa Hak Asasi Manusia Parlimen Eropah, berkata beliau mahu melihat isu “penuaian organ haram” di bahagian atas agenda untuk sidang kemuncak China-EU pada 1 April, yang perlu membincangkan perjanjian perdagangan yang telah terhenti kerana kebimbangan mengenai rekod hak asasi manusia Beijing.

“Berdiam diri” adalah tema berulang semasa perbincangan oleh panel doktor, peguam, pegawai dan peguam bela etika perubatan.

“Di China, orang hidup yang berusaha untuk menjadi baik dan bertolak ansur dibunuh untuk organ mereka. Jika seseorang tidak mempunyai reaksi menyayat hati dan mendalam pada ketika ini, maka dia tidak memahami kengerian dan ketakutan yang dialami pengamal Falun Gong di China setiap hari,” kata Dr. Torsten Trey, pengarah eksekutif kumpulan advokasi Doctors Against Forced Organ Harvesting (DAFOH) berpangkalan di Washington. Pada 2019, DAFOH menerima Anugerah Memorial Mother Teresa untuk Keadilan Sosial atas usahanya untuk menjelaskan amalan haram itu.

Walaupun pencerobohan Rusia terhadap Ukraine menimbulkan kemarahan antarabangsa, para peserta menyatakan kempen pembasmian Beijing terhadap pengamal Falun Gong terus berlaku di bawah radar.

Trey, menekankan jumlah mangsa yang tidak didedahkan yang dibunuh untuk organ mereka sejak 23 tahun lalu, berpendapat kekurangan perhatian mungkin disebabkan oleh fakta bahawa rejim China telah melakukan perbuatan ini secara tertutup.

“Semua orang kini benar-benar terkejut melihat tragedi kemanusiaan dan kehilangan nyawa manusia di Ukraine, tetapi bagaimana kita akan bertindak balas jika kita melihat semua daripada ratusan ribu orang diambil organ mereka di China di media sosial dan TV?” katanya.

Dalam menghadapi kekejaman, “berdiam diri tidak neutral,” kata Trey. “Diam bermakna seseorang telah memutuskan untuk tidak secara aktif memilih kepada kebaikan.”

Dan ahli parlimen Belgium Annick Ponthier nampaknya bersetuju.

Beliau berkata rejim itu hanya mengambil berat tentang kehidupan manusia sehinggakan ia boleh mengeksploitasi mereka untuk memajukan agenda komunis di peringkat global. Oleh itu, pendirian menentang Parti Komunis China “menjadi pendirian untuk hak asasi manusia di seluruh dunia,” katanya.

Pengamal Falun Gong dalam perarakan mengutuk penuaian organ paksa di China, di Brooklyn, New York pada 27 Februari 2022. (Gambar oleh Chung I Ho/The Epoch Times)

Membuka jalan

Berhubung dengan cadangan Chu, jiran China, Taiwan telah menyediakan peta dan jalan.

Tien Chiu-chin, ahli Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Kebangsaan di Taiwan dan bekas penggubal undang-undang, adalah pelopor di sebalik usaha pulau itu untuk secara terang-terangan mengharamkan pelancongan pemindahan organ pada tahun 2015.

Sejak itu, Taiwan telah mewajibkan pesakit yang pergi ke luar negara untuk pemindahan organ mendaftarkan negara, hospital dan doktor yang terlibat dalam pembedahan mereka atau dilucutkan perlindungan nasional untuk ubat anti-penolakan, yang perlu mereka ambil sepanjang hayat. Negara pulau itu juga mengekalkan senarai hitam doktor China yang terlibat dalam penuaian organ untuk menghalang mereka daripada memasuki Taiwan.

Penjaga pintu ini telah mengurangkan pelancongan pemindahan organ ke China dengan ketara, kata Tien, yang menyeru semua negara dunia untuk mempertimbangkan dalam mereplikasi sistem pengawasan Taiwan.

“Kami amat menyedari betapa banyak keuntungan yang terlibat dalam penuaian organ paksa. Itulah sebabnya kekejaman seperti itu tidak mungkin berakhir dengan sendirinya,” katanya.

Walaupun Taiwan bukan ahli PBB, Tien memohon Majlis Hak Asasi Manusia PBB untuk membentuk pasukan petugas penyiasatan.

“Sekurang-kurangnya kita kena memahami keadaan; kita perlu menyiasat apa yang sedang berlaku di dunia dalam hal ini,” katanya.

“Kita perlu mencari kebenaran. Kita perlu mendedahkan masalah itu dan menghadapinya supaya kita dapat menyelesaikannya dan menghentikan kekejaman terhadap kemanusiaan dan hak asasi manusia,” tambah Tien.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI