25 C
Kuala Lumpur
Friday, December 8, 2023
UtamaBerita UtamaPeniaga minta bapa kepada anak kelainan upaya mengalihkan kereta dari ruang letak...

Peniaga minta bapa kepada anak kelainan upaya mengalihkan kereta dari ruang letak kereta OKU atas alasan tidak munasabah

Tidak dinafikan ramai sebenarnya di antara kita yang berlepas tangan mengenai hak Orang Kelainan Upaya, OKU baik daripada segi perbuatan mahupun pertuturan. Contoh kejadian yang kerap berlaku ialah orang normal menggunakan tandas OKU ketika di kawasan rehat dan rawat, R&R. Baru-baru ini, seorang bapa kepada anak kelainan upaya diminta untuk mengalihkan kereta dari ruang letak kereta OKU atas alasan yang tidak munasabah!

Isma Nizam Norahman berkongsi pengalaman pahitnya di Facebook tentang pencabulan hak OKU yang berlaku terhadap dia dan anaknya.

Pada hari itu, Isma Nizam Norahman dan anaknya yang kelainan upaya bercadang untuk berjalan-jalan di taman. Sesampainya di taman, Isma Nizam Norahman kecewa melihat ruang letak kereta yang telah penuh, termasuklah ruang letak kereta OKU. Tetapi apa yang menjengkelkan ialah, ruang tersebut dijadikan tapak niaga oleh peniaga yang tidak bertanggungjawab.

Menurut Isma Nizam Norahman, ruang letak kereta OKU tersebut telah diletakkan dengan kerusi oleh peniaga. Tindakan itu bertujuan memberitahu pengunjung taman bahawa dia mahu menggunakan ruang tersebut untuk menurunkan barang-barang niaganya dan memarkir kenderaannya sendiri, walhal peniaga tersebut cukup sifat orangnya.

Selepas Isma Nizam Norahman mengalihkan kerusi tersebut dan memarkir keretanya, dia didatangi seorang peniaga lelaki yang memintanya untuk mengalihkan semula keretanya.

“Bang bang kita nak turunkan barang dan letakkan van kat sini. Mintak abang alih lah”.

Isma Nizam Norahman memberitahu peniaga lelaki itu bahawa dia membawa anak kelainan upaya sambil menurunkan alat bantu berjalan (reverse walker) milik anaknya.

Peniaga tersebut tidak berputus asa dan masih lagi mendesak Isma Nizam Norahman mengalihkan keretanya.

Selepas didesak, Isma Nizam Norahman dengan panjang lebar menerangkan duduk perkara tentang hak OKU yang telah dicabuli oleh peniaga yang cukup sifat tersebut.

“OKU kot bang. Parking pun OKU. Sticker OKU negeri Selangor pun ada, orang OKU pun ada, perlu ke bang saya alih kereta?. Kalau saya sorang tak bawak anak saya, saya tak parking kat petak biru ni. Malu bang badan elok parking kat tempat bukan hak kita ni”.

Peniaga tersebut menginsafi kealpaannya sendiri tentang hak OKU lalu meminta maaf dari Isma Nizam Norahman.

Pengajaran daripada kisah ini ialah, semua orang seharusnya menghormati hak individu dan tidak mengambil kesempatan di atas kelemahan orang lain. Contohnya dalam hal memarkir kenderaan di ruang letak kereta OKU. Walaupun ketika anda (seorang yang bersifat normal) sampai di satu-satu tempat dan mendapati ruang khas itu masih kosong, anda tetap tidak berhak untuk memarkir kenderaan anda di situ.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI