27.5 C
Kuala Lumpur
Tuesday, March 28, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupJangan ambil mudah dengan tompok hitam pada siling atau dinding, kesihatan anda...

Jangan ambil mudah dengan tompok hitam pada siling atau dinding, kesihatan anda boleh terjejas

Kesihatan yang baik adalah anugerah yang tidak ternilai. Tidak kira berapa juta wang yang anda ada di bank jika anda tidak sihat semua itu seolah-olah tiada gunanya. Bayangkan wang yang banyak itu tidak mampu memberikan kesihatan yang baik, bukankah ia sesuatu yang menyedihkan?

Oleh itu, walau sesukar mana pun hari-hari anda pastikan kesihatan dijaga. Bukan sahaja makan dan minum, malah pastikan anda melakukan pergerakan atau bersenam. Selain itu, persekitaran yang baik juga adalah sangat penting terutama tempat tinggal.

Antara perkara yang perlu dipastikan dalam keadaan baik ialah siling dan dinding rumah. Lihat sekeliling anda, bagaimana keadaan siling dan dinding rumah anda. Pastikan tiada tompok hitam yang kotor muncul di situ kerana ia bukannya ‘kotoran’ biasa malah ia boleh mendatangkan kesan yang serius kepada kesihatan semua orang yang tinggal di situ termasuk anak kecil.

Buat yang tidak tahu tompokan tersebut adalah kulat dan organisma ini boleh mengganggu kesihatan manusia tanpa disedari. Berikut adalah perkongsian daripada Public Health Malaysia mengenai kulat ini. Selepas ini pastikan rumah dan tempat kerja anda bebas kulat supaya kesihatan tidak terjejas.

Lihatlah di siling dan dinding pejabat atau rumah anda. Ada nampak tompok tompok hitam berdebu yang berkumpul?
Ya,itu adalah KULAT.

Kulat di dinding dan siling biasanya berlaku akibat persekitaran yang lembab akibat kebocoran bangunan atau sistem pengudaraan yang tidak lancar.
Bukan sekadar kulat, sebenarnya ia mendatangkan pelbagai kesan buruk kepada kesihatan.

Spora halus yang di bebaskan oleh kulat ini boleh di sedut masuk ke paru paru dan menyebabkan iritasi dan radang kepada saluran pernafasan. Ia boleh mengakibatkan hidung berair dan tersumbat, bersin, batuk, sesak nafas dan nafas berbunyi.

Sekiranya tidak di bersihkan, pendedahan secara berterusan boleh mengakibatkan fungsi paru paru terjejas dan mengkibatkan masalah kronik seperti astma.

Bagi yang sememangnya menghidap astma atau lelah, mereka akan mengalami gejala yang lebih kerap dan serius.

Tanda tanda lain bagi kehadiran kulat termasuklah bau yang kepam, kesan air, kesan meruap dan cat dinding mengelupas.

Bolehkah kulat ini di cegah?

1. Pastikan pengudaraan yang sesuai di dalam bangunan terutamanya bahagian yang lembab dan gelap seperti tandas, bilik membasuh dan dapur.

2.Pastikan sistem saliran air di bumbung lancar dan tidak melimpah.

Bersihkan kulat tersebut menggunakan sabun dan air. Jika kulat masih tumbuh, boleh gunakan peluntur.

Apa yang penting, cari punca yang menyebabkan pertimbuhan kulat tersebut dan perbaiki punca tersebut.

Jika bahan berfabrik di tumbuhi kulat dan sukar untuk di bersihkan, anda mungkin tiada pilihan lain selain membuang bahan tersebut.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI