26.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 21, 2024
UtamaGlobal87 peratus pesakit telah divaksin yang meninggal dunia akibat COVID-19 di Hong...

87 peratus pesakit telah divaksin yang meninggal dunia akibat COVID-19 di Hong Kong adalah penerima vaksin buatan China: Laporan

Kira-kira 87 peratus rakyat Hong Kong telah divaksin yang meninggal dunia akibat gelombang terbaharu COVID-19 telah mengambil vaksin buatan China, lapor media tempatan, memetik data rasmi. Namun,  kebanyakan kematian berlaku di kalangan mereka yang tidak menerima vaksinasi.

Ming Pao, sebuah akhbar tempatan, berkata mereka menjalankan analisis data daripada Pihak Berkuasa Hospital iaitu sebanyak 5,167 daripada keseluruhan 5,400 kes kematian tempatan dalam gelombang terbaharu varian Omicron. Didapati 71 peratus daripada mereka yang meninggal dunia tidak menerima vaksinasi.

Di antara 1,486 penerima vaksinasi yang meninggal dunia akibat COVID-19, hampir 1,300 daripada mereka—87 peratus—telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin CoronaVac yang dibangunkan oleh firma Sinovac dari China, menurut laporan 20 Mac.

Petugas kesihatan di pusat ujian COVID-19 sementara di Hong Kong pada 28 Februari 2022 (Gambar oleh Vincent Yu/AP)

Sebagai perbandingan, hanya 12 peratus meninggal dunia selepas mendapat vaksin Comirnaty BioNTech, menurut laporan itu.

Kerajaan Hong Kong, tanpa menamakan media, berkata pada hari itu laporan sedemikian adalah “mengelirukan”. Ia berkata kira-kira 88 peratus daripada 5,435 kematian tidak menerima dua dos vaksin COVID-19. Ia memberikan data lanjut tentang angka virus terkini bandar raya itu, tetapi ini tidak termasuk maklumat tentang vaksin yang diambil oleh mereka yang meninggal dunia dan telah menerima vaksinasi lengkap.

Hab kewangan itu kini berada dalam cengkaman wabak yang lebih teruk dan telah mencatatkan kematian paling banyak per kapita di seluruh dunia dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Dua vaksin tersedia di Hong Kong: Sinovac buatan China, yang menggunakan teknologi yang tidak diaktifkan, dan vaksin BioNTech Comirnaty, berdasarkan teknologi mRNA.

Pada 20 Mac, pihak berkuasa kesihatan di Hong Kong melaporkan 246 kematian. Kes harian telah berlegar sekitar 10,000-30,000 pada minggu lalu, walaupun beberapa pakar menyatakan angka sebenar adalah jauh lebih tinggi kerana ramai individu diuji positif di rumah dan tidak melaporkan keputusan mereka kepada kerajaan.

Setakat ini terdapat lebih daripada 1 juta kes yang disahkan, dan lebih daripada 5,000 kematian. Tetapi kira-kira separuh daripada 7.4 juta penduduk bandar itu mungkin telah dijangkiti, satu kajian dari Universiti Hong Kong membuat anggaran minggu ini.

Lebih 85 peratus daripada kematian di Hong Kong telah berlaku di kalangan penduduk berusia 70 tahun ke atas, yang kebanyakannya tidak menerima vaksinasi.

Kurang daripada 40 peratus dalam kalangan mereka yang berumur 80 tahun ke atas menerima vaksinasi, lapor angka kerajaan.

Daripada mereka yang berumur 80 tahun ke atas yang diberi vaksin, 80 peratus menerima vaksin Sinovac dan selebihnya menerima vaksin BioNtech, kata kerajaan Hong Kong.

Seorang kanak-kanak lelaki sedang menerima dos vaksinasi Sinovac buatan China di Hong Kong pada 25 Februari 2022. (Gambar oleh Kin Cheung/AP)

Kajian telah menunjukkan vaksin Sinovac kurang berkesan berbanding vaksin Pfizer BioNtech dan menawarkan perlindungan terhad terhadap varian Omicron.

Sekurang-kurangnya tujuh penduduk Hong Kong berada dalam keadaan serius dan meninggal dunia selepas menerima vaksin awal bulan ini, pihak berkuasa tempatan mengumumkan, tetapi berkata dalam lima daripada kes itu kematian bukan disebabkan oleh vaksin. Dalam satu daripada kes itu, seorang wanita berusia 55 tahun yang menghidap penyakit kronik meninggal dunia empat hari selepas menerima vaksin Sinovac, lapor media tempatan.

China yang mempunyai dasar COVID-19 serupa, juga sedang memerangi wabak yang dikatakan terburuk sejak virus itu mula-mula muncul di bandar Wuhan pada 2020, yang membawa kepada penutupan besar-besaran di seluruh negara.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI