28.8 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaDihalang masuk Jerman, hasrat sambut Ramadan bersama adik tidak kesampaian kerana Sinovac

Dihalang masuk Jerman, hasrat sambut Ramadan bersama adik tidak kesampaian kerana Sinovac

SEPANG – Hasrat dua adik-beradik lelaki mahu menyambut Ramadan bersama-sama adik kandung mereka di Dusseldorf, Jerman bertukar menjadi mimpi ngeri.

Kegembiraan mereka yang ditemani ibu bapa dari Kuala Terengganu setelah menempuh perjalanan jauh itu berubah apabila mereka diusir keluar dari negara tersebut.

Hal ini berlaku kerana menerima vaksin jenama Coronavac keluaran firma Sinovac Biotech dari China itu tidak diterima pihak berkuasa Jerman walaupun telah lengkap menerima dos penggalak Comirnaty (Pfizer).

Salah seorang yang mahu dikenali sebagai Fariq, 30, berkata, walaupun penat lebih 15 jam menaiki dua pesawat berbeza, mereka berasa ralat apabila isu vaksin diterima mereka menjadi pertikaian.

Ujarnya, mereka sekeluarga tiba di Jerman pada Sabtu lalu untuk menziarahi adik bongsu yang menuntut peringkat sarjana di sebuah universiti di sana.

Meskipun mematuhi segala protokol saringan ketat ditetapkan agensi pelancongan dan syarikat penerbangan Turkish Airlines, vaksin Sinovac pula dijadikan alasan apabila ditolak masuk negara Jerman.

Mengulas lanjut, Fariq berharap kisah pengalaman pahit mereka dilayan bak pesalah jenayah oleh pihak imigresen Jerman, akan menjadi pengajaran kepada penerima vaksin berkenaan.

Daripada keseluruhan negara-negara EU yang menolak Sinovac, hanya lapan negara sahaja dikatakan mengiktiraf vaksin Sinovac iaitu Austria, Finland, Greece, Iceland, Belanda, Sepanyol, Sweden dan Switzerland.

Selain Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca dan Johnson & Johnson yang berasal dari kilang Amerika dan Eropah, WHO turut memberi kebenaran penggunaan Sinovac dan Sinopharm dari China yang fungsinya mengurangkan kematian dan kes kemasukan ke hospital akibat Covid-19.

Walaupun negara-negara Barat bergantung sepenuhnya terhadap vaksin dari Amerika dan Eropah, tetapi kebanyakan negara membangun memilih menggunakan vaksin dari China.

Buat masa ini, rakyat Malaysia yang ingin melakukan perjalanan ke negara-negara Eropah adalah dinasihatkan untuk menyemak maklumat daripada negara-negara berkenaan berhubung status vaksin Covid-19 sebelum membeli tiket kapal terbang.

Langkah ini penting supaya kejadian yang menimpa dua beradik di Dusseldorf tidak akan berlaku lagi.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI