26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaInspirasi“Tanpa cikgu tiada ilmu,” Sekumpulan pelajar ziarah pusara guru tanda ingatan terima...

“Tanpa cikgu tiada ilmu,” Sekumpulan pelajar ziarah pusara guru tanda ingatan terima kasih sejurus tamat kertas terakhir SPM

Apabila seseorang pelajar berjaya menamatkan peperiksaan di sekolah menengah, ia sudah pasti merupakan salah satu peristiwa penting dalam kehidupan mereka.

Ada yang berpendapat terdapat sebab untuk meraikannya, manakala yang lain berpendapat ia adalah persediaan untuk melangkah ke peringkat pendidikan tertinggi yang seterusnya.

Bagaimanapun, sekumpulan pelajar di Cheras baru-baru ini memutuskan untuk ‘meraikan’ tamat peperiksaan kertas terakhir SPM mereka dengan cara yang berbeza. 

TikTok

Sejurus selepas tamat peperiksaan, mereka segera melawat salah seorang guru untuk mengucapkan terima kasih atas usaha keras dan sumbangannya dalam mendidik anak bangsa. Tetapi tanda penghargaan itu ditunjukkan dengan cara yang mungkin tidak berada dalam fikiran kita.

“Kami terus ziarah rumah baru cikgu sebaik sahaja selesai kertas akhir,” kapsyen pengguna TikTok@azeemiskndr dalam muat naik videonya.

TikTok

Kemudian didedahkan mereka semua telah melawat tanah perkuburan di mana pusara guru mereka berada dan disemadikan untuk mengucapkan terima kasih sambil mendoakan kesejahteraannya di sana.

“Semoga tenang di sana, Cikgu Normala,” doa mereka.

TikTok

Difahamkan Allahyarham Cikgu Normala telah meninggal dunia pada 25 Februari lalu. Para pelajar dari SMK Seri Tasik, Cheras di Kuala Lumpur itu berkata, arwah seorang guru yang baik hati semasa hayatnya malahan ada di antara pelajar yang telah hadir menziarah pada hari pengebumiannya.

Semasa hayatnya, Arwah Cikgu Normala merupakan guru kanan Sains di SMKST. Punca mengapa guru ini meninggal dunia bagaimanapun tidak didedahkan.

TikTok

Keputusan mereka untuk mengucapkan terima kasih kepada Arwah Cikgu Normala dengan menziarahi pusaranya selepas tamat kertas SPM pastinya satu sikap terpuji anak-anak murid ini yang turut menyentuh hati kita semua.

Tanpa bimbingan guru, kita akan ditinggalkan keliru tanpa ilmu dan usaha mereka sebagai pendidik wajib dihargai dan dikenang buat selama-lamanya.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI