29.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaGlobalCDC Amerika Syarikat beri maklum balas laporan kurang kematian kalangan kanak-kanak berkaitan...

CDC Amerika Syarikat beri maklum balas laporan kurang kematian kalangan kanak-kanak berkaitan COVID-19

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat menjelaskan penyingkiran puluhan ribu kematian yang dikaitkan dengan COVID-19 berlaku kerana agensi itu tersilap mengira kematian yang tidak berkaitan dengan COVID-19.

CDC mengeluarkan 72,277 kematian, termasuk 416 dalam kalangan kanak-kanak, yang dikatakan berpunca daripada COVID-19 daripada laman web penjejak data agensi itu pada minggu ini.

“CDC sentiasa menyemak data COVID-19 kami dalam memastikan ketepatannya,” Jasmine Reed, jurucakap agensi itu, memberitahu The Epoch Times dalam e-mel, sambil menambah bahawa pelarasan dibuat “kerana algoritma CDC secara tidak sengaja mengira kematian yang bukan berkaitan COVID-19.”

Ibu Pejabat Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat di Atlanta, Georgia pada 30 September 2014. (Gambar oleh Tami Chappell/REUTERS)

CDC tidak mengumumkan bila perubahan itu dibuat. Di laman webnya, agensi itu menyifatkan kemas kini itu sebagai kenyataan daripada penyelesaian “ralat logik pengekodan.”

The Epoch Times telah memfailkan permintaan Akta Kebebasan Maklumat untuk komunikasi dalaman yang berkaitan dengan perubahan itu, termasuk penyingkiran data kira-kira 24 peratus kematian kanak-kanak yang dikaitkan dengan COVID-19.

Reed berkata CDC sering mempunyai data yang tidak lengkap apabila angka pertama kali dilaporkan kepada agensi dari negeri-negeri.

“Langkah kawalan kualiti kami yang ketat membantu kami mengenal pasti apabila maklumat baharu mengubah pemahaman kami tentang data yang telah dilaporkan sebelum ini,” tulisnya.

Penjejak data kini melaporkan 782,371 kematian akibat COVID-19.

Itu berbeza daripada ukuran data berasingan, yang disusun daripada sijil kematian dan diuruskan oleh Pusat Statistik Kesihatan Kebangsaan (NCHS) CDC.

NCHS pada masa ini menyenaraikan 967,748 kematian di mana COVID-19 disenaraikan sebagai penyebab utama atau penyumbang kematian. Bagaimanapun, kiraan kematian bagi mereka yang berumur di bawah 18 tahun sebenarnya lebih rendah daripada angka penjejak data.

“Data kematian pada penjejak data COVID adalah masa sebenar dan tertakluk kepada perubahan,” kata Reed. Sebaliknya, penjejak NCHS “adalah sumber data kematian yang paling lengkap, termasuk kematian COVID-19, kerana mereka mempunyai proses yang tegas dan ketat dalam menyemak sijil kematian untuk menentukan punca kematian rasmi.”

Beberapa kematian kanak-kanak yang dikaitkan dengan COVID-19, menurut carian sistem Wonder CDC, termasuk kematian akibat lemas atau penggunaan dadah disenaraikan sebagai punca utama kematian.

Nombor penjejak data dipetik secara meluas dalam media dan oleh pakar, termasuk Pengarah CDC Dr. Rochelle Walensky. The Guardian, antara mereka yang memetik nombor itu, membetulkan artikel selepas kemas kini terkini, mencatatkan pembetulan angka kematian oleh CDC.

Ada yang mempertahankan CDC, dengan alasan laman web agensi itu mengatakan data adalah anggaran dan tertakluk kepada perubahan.

“Terdapat banyak kerumitan yang terlibat dalam semua sistem yang cuba menjejak dan meringkaskan data penyakit dan kematian, termasuk perbezaan dalam cara data dikumpulkan dan dilaporkan, kesempurnaan dan ketepatan data, cara data tepat pada masanya dimasukkan ke dalam sistem pengumpulan data dan dilaporkan kepada CDC, dan dalam andaian yang dibuat, serta prosedur yang digunakan untuk menentukan sama ada COVID-19 adalah punca utama kematian, penyebab kematian, atau tidak mungkin menjadi faktor penyumbang kematian seseorang,” Glen Nowak, bekas jurucakap CDC, memberitahu The Epoch Times. “Oleh itu, tidak menghairankan bahawa pelarasan atau semakan berlaku, termasuk akibat daripada isu berkaitan pengekodan.”

Walau bagaimanapun, ramai yang mengkritik agensi itu.

Dr Jeffrey Klausner, bekas pegawai CDC, menulis di Twitter bahawa perbezaan dalam bilangan angka sebelum dan selepas kemas kini adalah “cukup besar”.

“Integriti data adalah penting. Adalah baik melihat kemas kini. Tiada siapa yang akan bertanggungjawab,” katanya.

“CDC telah gagal teruk dalam pengumpulan data dan akhirnya mula membetulkan beberapa kesilapan mereka yang meningkatkan kematian COVID-19 dalam semua peringkat umur, termasuk kanak-kanak,” tambah Dr. Nicole Saphier, ahli radiologi di Memorial Sloan Kettering Monmouth.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI