26.7 C
Kuala Lumpur
Monday, February 26, 2024
UtamaGaya Hidup5 Sebab mengapa anak bersikap biadap, ibu bapa juga boleh menjadi puncanya!

5 Sebab mengapa anak bersikap biadap, ibu bapa juga boleh menjadi puncanya!

Bukan mudah sebenarnya bergelar ibu bapa. Bukan sekadar untuk menjaga, malah untuk mendidik anak-anak jauh lebih sukar. Tambahan lagi, pada era teknologi yang semakin membangun hari ini membuatkan tugas mendidik anak jauh lebih mencabar.

Kata orang pendidikan itu bermula dari rumah. Apa sahaja yang dilakukan oleh ibu bapa akan mudah diikuti oleh anak-anak terutama mereka yang masih kecil. Mereka membesar mengikut contoh yang diberikan oleh ibu bapa, baik contoh yang diberikan maka baiklah anak itu.

Namun, sebagai ibu bapa kita adalah terlepas pandang. Mungkin kesibukan di tempat kerja membuatkan kita lupa dnegan tugas-tugas mendidik anak dan menyerahkan semuanya pada guru. Hasilnya, anak akan membesar mengikut persekitaran tanpa dibentuk ibu bapa. Ada yang mula degil, ada yang suka memberontak dan lebih teruk ada yang mula biadap dengan ibu bapa.

Jadi, sebelum si kecil kita berada pada tahap tersebut adalah lebih baik sebagai ibu bapa kita perlu tahu mengapa mereka bertindak seperti itu. Dengan itu, kita boleh tahu punca dan mencari jalan penyelsaian sebelum keadaan menjadi semakin serius.

Berikut adalah perkongsian seorang pengguna Facebook, Taufiq Razif yang berkongsi tentang sebab dan alasan mengapa anak boleh menjadi biadap. Semoga ibu bapa di luar sana dapat mengambil pengajaran dan iktibar.

5 SEBAB KENAPA ANAK BOLEH JADI BIADAP. MAK AYAH WAJIB TAHU!

1. TENGAH FASA EGOCENTRIC

Dalam umur 2-4 tahun ni anak kita dalam fasa ‘egocentric’ lagi. Yang ni takpe, jangan risau. Anak kita nampak macam biadap, tapi sebenarnya dia tengah membina karakter diri. Kita kena bersabar dan tenang tapi jangan sampai tak tegur ye. Kalau anak biadap, kena tegur tapi bagi la SEBAB kenapa perbuatan dia tu salah. Jangan tegur tanpa bagitahu KENAPA perbuatan tu salah.

2. ANAK RASA TAK SELAMAT

Kadang-kadang kita teremosi terlebih sangat sampai anak kecil kita rasa tak selamat. Tu la puncanya ‘TRUST’ anak kita pada kita jadi hancur. Masa anak kecil ni la dia nak kena ada seseorang yang dia ‘TRUST’. Bila anak rasa tak selamat je memanjang, otak dia akan bertindakbalas dengan 3F :

  • Fight: Melawan. Ni la antara punca biadap.
  • Flight: Dia akan jadi penakut dan pasif.
  • Freeze: Anak jadi konfius dan pendiam.

3. PENGARUH EKSTERNAL

Sepatutnya mak ayah la yang kena pengaruhi anak tapi bila masa kita kurang bersama anak, selalu sibuk memanjang dan hadap ‘handphone’ 24 jam maka anak akan cari sumber luar untuk dia ikuti. Tu yang anak jadi mudah terpengaruh dengan anasir jahat di luar sana.

4. MAK AYAH PENDENGAR YANG TERUK

Anak biadap ni kadang-kadang sebab dia rasa tak didengari. Ye, tu salah satu cara anak kita nak berkomunikasi dan nak bagitahu kita sesuatu walaupun sebenarnya cara tu salah. Salah kita juga, sebab tak tahu nak baca emosi anak kita. Ada masanya dia perlukan penghargaan kita, ada masanya dia nak kita puji pencapaian dia. Tapi kita tak dengar, sebab kita sibuk dengan hidup kita je!

5. MIRRORING

Yes, anak kita adalah peniru yang sangat hebat. Bila dia nampak kita kurang ajar dengan atuk dan nenek dia, dia akan tiru! Bila dia nampak kira kurang hormat pada suami kita, dia akan tiru! Bila dia nampak kita tak hormat, kasar, biadap dan suka menyuruh tanpa kasih sayang pada isteri kita, anak kita pun akan ikut tiru!

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI