29.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 13, 2024
UtamaKisah BenarCuba lemahkan kerajaan melalui agama, pihak Komunis China sebar propaganda melalui gereja...

Cuba lemahkan kerajaan melalui agama, pihak Komunis China sebar propaganda melalui gereja di Amerika

“Komunisme ialah ‘agama jahat’ yang ingin melemahkan masyarakat Amerika”, ujar aktivis dan penyelidik anti-komunis, Trevor Loudon.

“Mereka (komunis) mengatakan mereka ateis, tetapi sebenarnya, mereka menyokong Syaitan,” tegas Loudoun yang ditemu ramah dalam sebuah program EpochTV, “China Insider” baru-baru ini.

Ini kerana misi Syaitan adalah untuk membatalkan tiga institusi yang dianugerahkan oleh Tuhan untuk mentadbir umat manusia—keluarga, gereja dan kerajaan sivil, tambahnya lagi. Loudon juga merupakan antara penyumbang kepada The Epoch Times dan pernah menganjurkan program “CounterPunch” di EpochTV.

“Ia adalah revolusi untuk menggulingkan semua institusi yang baik dan menggantikannya dengan institusi komunis syaitan,” kata Loudon.

Bercakap mengenai filem baharunya, “Enemies Within the Churches,” pakar komunisme itu berkata bahawa sosialis memikirkan cara untuk menjatuhkan Amerika dari dalam selepas menjalankan kajian selama 10 tahun. Melalui penyelidikan ini, mereka menyedari bahawa sebenarnya yang menguatkan Amerika Syarikat bukanlah ketenteraan mahupun sistem politik negara itu tetapi agama.

“Mereka fikir ia adalah agama, ia adalah Kristian, itulah kekuatan, kekuatan moral Amerika, dan ia adalah etika Kristian yang telah menjadikan Amerika hebat dan kuat seperti yang ada,” kata Loudon pada Persidangan Tindakan Politik Konservatif di Orlando, Florida, pada 25 Februari lalu.

Penemuan itu membawa kepada keputusan mereka untuk memberi tumpuan kepada gereja. Mereka akan cuba menyusup masuk ke dalam gereja di seluruh negara untuk melemahkan mereka. Melalui cara ini, mereka boleh mencapai matlamat utama iaitu untuk menjatuhkan institusi keagamaan.

Komunisme berusaha untuk menghancurkan kepercayaan orang kepada Tuhan dan menindas orang yang percaya kepada Tuhan, katanya. “Mereka perlu melakukan itu untuk menggantikannya dengan ‘Tuhan’ yang dibentuk oleh mereka—iaitu kerajaan.”

Dan akibatnya, orang ramai akan mula mencari bimbingan atau panduan daripada kerajaan sivil, bukannya daripada Tuhan atau agama seperti sebelum ini.

Strategi

Menurut Loudon, komunis juga berusaha untuk menyebarkan propaganda mereka dari dalam gereja.

“Propaganda ini sengaja disebarkan ke dalam gereja-gereja, terutamanya ke dalam kolej-kolej Bible, yang melatih para paderi baharu, dan paderi-paderi muda untuk mewujudkan gereja sosialis,” katanya.

Dia memilih ‘Black Lives Matter’ sebagai contoh.

“Black Lives Matter ialah agenda China komunis. Tetapi anda mempunyai paderi di seluruh negara yang menyokong agenda dan idea tersebut kerana mereka fikir ia berkait dengan Kristian,” katanya.

Tambahnya lagi, paderi telah mempromosikan Marxisme sebagai Kristian: Jesus adalah seorang sosialis, Jesus percaya pada amal jariah. Jadi, mereka harus menyokong program yang dijalankan oleh kerajaan sosialis.

Selanjutnya, teori perlumbaan kritikal, yang digambarkan Loudon sebagai doktrin yang “pada asasnya bercakap tentang Marxisme dari segi kaum, bukannya kelas,” juga sedang mencari jalan masuk ke gereja-gereja Amerika.

Penyebaran atau gerakan untuk memberikan kesedaran yang berteraskan Marxis ke dalam semua segmen masyarakat Amerika, termasuk dalam agama juga dilakukan untuk menyebarkan apa yang berlaku di China beberapa dekad lalu semasa Revolusi Kebudayaan.

Tambahan lagi, gerakan tersebut juga bertujuan untuk “meningkatkan kesedaran orang ramai tentang perbezaan kelas, bangsa, jantina dan penindasan politik dan perkauman Amerika,” kata Loudon.

Penyebaran “gerakan bangun” yang berteraskan Marxis ke dalam semua segmen masyarakat A.S., termasuk dalam agama untuk mewujudkan “gereja bangun,” menggemakan apa yang berlaku di China komunis beberapa dekad lalu semasa Revolusi Kebudayaan, katanya.

“Mereka akan mengumpulkan semua orang secara beramai-ramai, dan meletakkan seseorang bersama-sama tanda di lehernya (yang berbunyi) ‘kapitalis’, kerana bapa mereka memiliki perniagaan atau ladang dan setiap orang boleh mencaci orang tersebut,” katanya. “Ini bertujuan untuk meningkatkan kesedaran rakyat mengenai isu kelas.

Gerakan terjaga hari ini bertujuan untuk “meningkatkan kesedaran orang ramai tentang perbezaan kelas dan bangsa dan jantina dan penindasan politik dan perkauman Amerika,” menurut Loudon.

“Ia adalah cuci otak ala komunis, cuci otak Maois, menggunakan elemen sensitif seperti kaum dan kelas di gereja. Ia sama seperti yang dilakukan oleh Komunis China,” katanya.

Loudon menyatakan bahawa untuk mempengaruhi rakyat Amerika masuk ke dalam perangkap mereka, pihak komunis mencanang matlamat mereka adalah idealistik.

“Mereka tidak berkata, ‘Kami akan menyediakan sistem di mana anda akan pergi kem tahanan jika anda tidak bersetuju dengan kami.’ Mereka tidak memberitahu anda bahawa mereka akan mengambil alih tanah anda, mereka akan mengindoktrinasi anak-anak anda,” katanya. Sebaliknya mesej yang mereka berikan ialah: “kami di sini akan memberi anda makanan, kami akan memberi anda kedamaian, kami akan memberikan anda tanah.”

Dan untuk minoriti, mereka menawarkan untuk “menyamakan Amerika dan untuk menghapuskan sentimen perkauman,” tambahnya lagi.

Loudon berkata filem baharunya “Enemies Within the Churches” bertujuan untuk membantu orang ramai membezakan antara Kristian sebenar dan Kristian komunis palsu.

“Kita perlu membawa kembali ‘tulang belakang’ negara ini (agama) untuk menyelamatkan negara ini,” katanya.

“Kerana jika kita kehilangan gereja, kita kehilangan negara. Jika kita kehilangan Amerika, kita kehilangan kebebasan di seluruh dunia.”

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI