30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaInspirasiGas habis ketika masak? Jangan panik dahulu dan gunakan cara alternatif ini,...

Gas habis ketika masak? Jangan panik dahulu dan gunakan cara alternatif ini, mudah sahaja!

Masih ingat dengan aktiviti yang suka dilakukan pada setiap kali cuti panjang dahulu? Jangan kata cuti panjang, kalau cuti hujung minggu pun seronok juga kalau dapat meluangkan masa bersama untuk melakukan aktiviti camping atau perkhemahan.

Kalau dahulu sebelum musim Covid-19 pasti ramai yang teruja untuk masuk ke dalam hutan, mandi di kaki gunung atau paling tidak pun berkelah dan melakukan berbeku di tepi sungai atau pantai.

Ketika itulah ‘survival skill’ agak sedikit teruji. Berada di tengah hutan bukan seperti berada di dapur, jadi untuk masak pun sudah ada cabaran yang tersendiri. Sebelum ini pun sudah banyak tips untuk memasak di dalam hutan yang diberikan ramai. Kalau dahulu mungkin berpeluh juga kita hendak menyalakan api menggunakan batu, kayu dan sebagainya. Namun, kini sudah ada pemetik api, sekejap sahaja sudah siap.

Persoalannya sekarang, bagaimana untuk memastikan api sentiasa hidup selain menggunakan kayu bakar. Sebenarnya ada cara lebih mudah daripada menggunakan kayu atau daun kering. Apa yang diperlukan ialah minyak dan tisu. Hanya dua bahan ini sudah cukup untuk memastikan api sentiasa ada sepanjang memasak. Namun, sebelum itu, jangan lupa sediakan bekas tahan panas/ api dan pemetik api untuk menyalakan api.

Berikut adalah cara alternatif yang boleh dilakukan. Jika di rumah, tiba-tiba anda kehabisan gas, teknik ini juga boleh dilakukan. Jadi, jangan risau kalau gas habis tiba-tiba pada tengah malam ketika anda memasak.

Apa yang perlu dilakukan ialah dengan menuangkan minyak masak ke dalam bekas. Kemudian masukkan beberapa helai tisu, kalau ada kapas boleh juga dimasukkan bersama. Pastikan tisu dan kapas direndamkan ke dalam minyak sepenuhnya.

Seterusnya, anda sudah boleh mula menghidupkan api dengan menggunakan pemetik api. Dengan berhati-hati anda boleh bakar tisu yang ada di dalam minyak itu.

Biarkan api stabil dahulu dan barulah ambil tungku dapur (jika ada) dan letak di atas bekas. Jika ketika perkhemahan anda mungkin boleh menggunakan jaring bersi atau batu bata sebagai penghadang asalkan api kekal stabil dan terlindung daripada angin kuat.

Selepas semuanya selesai, anda sudah boleh letakan kuali atau periuk dan bersedia untuk memasak. Mungkin ramai yang risau berapa lama api boleh bertahan. Jadi, jika makanan atau menu yang hendak dimasak menggunakan masa yang lama pastikan anda meletakkan minyak dan tisu yang mencukupi.

Jangan risau kalau ia terpadam kerana anda boleh mengulangi langkah yang sama jika api terpadam. Caranya mudah dan bahan yang diperlukan juga boleh didapati di rumah.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI