26.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, February 25, 2024
UtamaGlobalCDC Amerika Syarikat alih 24 peratus kematian kanak-kanak akibat COVID-19, beribu-ribu yang...

CDC Amerika Syarikat alih 24 peratus kematian kanak-kanak akibat COVID-19, beribu-ribu yang lain

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat telah menghapus puluhan ribu kematian yang dikaitkan dengan COVID-19, termasuk hampir satu perempat daripada kematian yang telah disenaraikan dalam kalangan mereka yang berumur di bawah 18 tahun.

Agensi kesihatan itu secara senyap-senyap membuat perubahan pada laman web penjejak datanya pada 15 Mac.

“Data mengenai kematian telah diselaraskan selepas menyelesaikan ralat logik pengekodan. Ini mengakibatkan penurunan jumlah kematian merentas semua kategori demografi,” kata CDC di laman web tersebut.

Ibu pejabat Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat di Atlanta, Georgia pada 30 September 2014. (Gambar oleh Tami Chappell/REUTERS)

CDC bergantung kepada negeri dan bidang kuasa lain untuk melaporkan kematian COVID-19 dan mengakui data di laman web itu tidak lengkap.

Tetapi statistik itu sering dirujuk oleh para doktor dan orang lain apabila mendesak untuk vaksinasi COVID-19, termasuk angka yang dipercayai hampir semua kanak-kanak perlu diberi vaksinasi. Dr. Rochelle Walensky, pengarah CDC, memetik jumlah kematian dalam jejak data pada November 2021 sambil mendesak panel pakar untuk menasihati agensinya dalam mengesyorkan vaksinasi untuk semua kanak-kanak berusia 5 hingga 11 tahun.

Sebelum perubahan itu, CDC menyenaraikan 1,755 kanak-kanak sebagai meninggal dunia akibat COVID-19 bersama-sama kira-kira 851,000 yang lain, menurut Kelley Krohnert, seorang penduduk Georgia yang telah menjejaki kemas kini.

Kemas kini itu menyaksikan CDC mengurangkan 416 kematian dalam kalangan kanak-kanak dan lebih 71,000 di tempat lain, mencapai jumlah kurang daripada 780,000.

Agensi itu enggan memberikan komen sebelum tarikh akhir.

CDC sebelum ini menyelaraskan kiraan angka kematian pada Ogos 2021 “selepas mengenal pasti terdapat percanggahan data.”

“Kemas kini adalah penambahbaikan, tetapi ia sekurang-kurangnya pembetulan ketiga kepada data ini, dan masih tidak menyelesaikan isu itu. Ia hanya menekankan bahawa orang ramai telah menggunakan sumber data yang tidak tepat semasa membincangkan kanak-kanak dan COVID-19,” kata Krohnert kepada The Epoch Times dalam e-mel.

Sesetengah wartawan dan doktor telah memetik data penjejak manakala yang lain menggunakan pengiraan angka yang diuruskan oleh Pusat Statistik Kesihatan Kebangsaan (NCHS) CDC yang disifatkan oleh agensi itu sebagai lebih dipercayai.

Pengiraan NCHS, yang disusun daripada sijil kematian, kini menyenaraikan 921 kematian melibatkan COVID-19 dalam kalangan kanak-kanak dan kira-kira 966,000 kematian melibatkan COVID-19 dalam kalangan kumpulan umur lain.

Kematian dalam jumlah itu termasuk individu yang meninggal dunia dengan COVID-19 dan orang yang meninggal dunia berpunca COVID-19, kata jurucakap CDC kepada The Epoch Times dalam e-mel pada bulan Januari. COVID-19 disenaraikan sebagai punca asas, atau punca kematian utama, pada kira-kira 90 peratus sijil kematian pada masa itu.

Beberapa kematian yang disenaraikan oleh CDC kelihatan tidak berkaitan dengan COVID-19. Sebagai contoh, beberapa kematian kerana lemas sebagai punca kematian; beberapa yang lain telah disenaraikan sebagai daripada pelepasan senjata api, menurut kajian Epoch Times mengenai kod kematian.

Imej mikroskop elektron menunjukkan SARS-CoV-2 yang menjadi penyebab virus COVID-19 (Gambar NIAID)

Buat masa ini, kemas kini pada penjejak data itu digambarkan sebagai “berita hebat” oleh Dr. Alasdair Munro, felo penyelidik klinikal untuk penyakit berjangkit pediatrik di Hospital Universiti Southampton, memandangkan hampir satu perempat daripada kematian COVID-19 pediatrik telah lenyap.

Tetapi Dr. Munro, menulis di media sosial, menyebutnya “sedikit membimbangkan apabila data ini digunakan secara meluas di Amerika Syarikat untuk membimbing atau menyokong dasar.”

Sesetengah orang meminta CDC mengeluarkan permohonan maaf secara terbuka atau sekurang-kurangnya mengumumkan kemas kini, sama seperti cara beberapa agensi peringkat rendah telah menjelaskan dengan jelas penurunan jumlah kematian mereka.

“Adalah keterlaluan untuk mencatatkan secara senyap-senyap kesilapan berbangkit itu,” kata Jessica Adams, bekas pegawai semakan pengawal seliaan di Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan Amerika Syarikat (FDA), di Twitter.

Seorang bekas jurucakap CDC Glen Nowak, bagaimanapun menyatakan laman web CDC menggariskan data itu adalah anggaran dan tertakluk kepada perubahan.

“Terdapat pelbagai kompleksiti yang terlibat dalam semua sistem yang cuba menjejak dan meringkaskan data penyakit dan kematian, termasuk perbezaan dalam cara data dikumpulkan dan dilaporkan, kesempurnaan dan ketepatan data, cara data tepat pada masanya dimasukkan ke dalam sistem pengumpulan data dan dilaporkan kepada CDC, dan dalam andaian yang dibuat, dan prosedur yang digunakan untuk menentukan sama ada COVID-19 ialah punca utama kematian, penyebab kematian, atau tidak mungkin faktor penyumbang kematian seseorang,” kata Nowak yang kini penolong dekan penyelidikan dan pengajian siswazah di Universiti Georgia, memberitahu The Epoch Times dalam e-mel.

“Oleh itu, tidak menghairankan ketika pelarasan atau semakan berlaku, termasuk akibat daripada isu berkaitan pengekodan (contoh, mengiktiraf, apabila lebih banyak kes dan maklumat disediakan, bahawa cara yang lebih baik untuk memasukkan, menganalisis dan/atau mentafsir data wujud).”

Glen Nowak berkata beliau tidak terkejut CDC tidak mengumumkan pelarasan itu, memandangkan penafian, yang menegaskan pengumuman oleh agensi persekutuan “adalah terbaik disediakan untuk apa-apa kejadian atau perkembangan yang mempunyai atau boleh memberi impak yang besar terhadap cadangan atau dasar kerajaan.”

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI