24.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 6, 2023
UtamaGaya HidupSelamba pegang tikus seolah-olah pegang mainan, kanak-kanak berani ini siap boleh usik...

Selamba pegang tikus seolah-olah pegang mainan, kanak-kanak berani ini siap boleh usik ibunya lagi!

Kanak-kanak sememangnya banyak ragamnya. Kadangkala kita sendiri pening kepala hendak melayan kerenah masing-masing. Ada hari mereka ceria sepanjang hari, tetapi ada ketikanya setiap perbuatan mereka memang boleh mencabar kesabaran kita sebagai orang tua. Apa yang paling menguji kesabaran ialah apabila kata-kata kita langsung tidak diendahkan oleh mereka.

Mereka bukan sahaja punya ‘mood’ tersendiri tetapi mereka juga kadangkala melakukan perkara-perkara yang tidak masuk akal bagi kita. Misalnya, mereka berani berhadapan dengan haiwan-haiwan yang ‘menakutkan’ bagi sesetengah orang. Malahan, mereka boleh menjadikan haiwan-haiwan itu sebagai ‘kawan’ seolah-olah tiada apa yang menakutkan atau menggelikan mereka.

Misalnya kanak-kanak dalam video ini. Bayangkan jika anak kecil anda yang melakukan apa yang dilakukannya pasti boleh terbalik rumah dibuatnya. Apa yang berlaku ialah si kecil itu dengan selamba memegang seekor tikus yang agak besar dengan hanya menggunakan tangannya. Ianya seolah-olah hanya mainan baginya sedangkan itu adalah haiwan sebenar!

Apa yang lebih melucukan dia sempat mengusik ibunya dengan tikus tersebut memandangkan dia tahu ibunya mungkin takut atau geli dengan haiwan berbulu tersebut. Lihat sahaja gaya selambanya, memang tidak boleh bawa bincang!

Apa yang dilakukannya memang agak tidak masuk akal oleh kita yang sememangnya ‘anti’ dengan haiwan tersebut tetapi si kecil yang ‘innocent’ ini nampaknya tidak berfikir begitu. Mungkin baginya ia hanyalah tikus, ianya kecil dan ‘comel’ dan tiada apa yang perlu ditakutkan.

Nampaknya bukan si kecil itu sahaja yang menganggap haiwan sebagai ‘kawan’ malah sebenarnya ramai kanak-kanak yang hampir tiada rasa takut berhadapan dengan haiwan yang sebenarnya menakutkan.

Misalnya, lihat sahaja kompilasi video kanak-kanak dengan pelbagai ragam di zoo. Masing-masing kelihatan sangat teruja berjumpa dengan pelbagai haiwan liar. Ada yang mengusik, ada yang cuba meniru gaya haiwan dan ada juga yang seolah-olah mahu memeluk haiwan tersebut.

Mungkin kerana haiwan-haiwan itu berada di dalam kurungan membuatkan mereka agak berani tetapi mereka tetap berani berhadapan dengan haiwan-haiwan itu dengan jarak yang dekat. Sepertinya hanya cermin kaca yang memisahkan mereka. Kanak-kanak ini juga nampaknya tidak takut dengan rupa haiwan-haiwan itu walaupun ada yang menunjukkan wajah yang sangat garang.

Bagi mereka melihat haiwan-haiwan ini adalah sebuah keterujaan dan keseronokkan. Mereka tidak peduli dengan rupa atau segarang mana pun haiwan itu apa yang penting mereka dapat melihat semua haiwan liar itu dengan mata sendiri ditambah pula dengan jarak yang dekat.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI