31.2 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 9, 2023
UtamaGlobalPBB gesa 'langkah segera' hentikan 'jenayah terhadap kemanusiaan' oleh tentera Myanmar

PBB gesa ‘langkah segera’ hentikan ‘jenayah terhadap kemanusiaan’ oleh tentera Myanmar

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada hari Selasa, 15 Mac menggesa masyarakat antarabangsa mengambil “langkah segera” untuk menghentikan pencabulan hak asasi manusia secara sistematik oleh junta tentera Burma, yang dikatakan sebagai jenayah perang dan jenayah terhadap kemanusiaan.

Junta tentera telah menunjukkan sikap “tidak menghiraukan nyawa manusia secara terang-terangan” dengan melancarkan serangan udara ke atas kawasan berpenduduk dan sengaja menyasarkan orang awam, kata Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi Hak Asasi Manusia Michelle Bachelet dalam satu laporan.

Bachelet menyatakan ramai orang awam telah ditembak di kepala, dibakar hingga mati, ditangkap sewenang-wenangnya, diseksa, atau digunakan sebagai perisai manusia di Burma, juga dikenali sebagai Myanmar, dan menyeru masyarakat antarabangsa untuk mengambil “tindakan yang bermakna.”

Penunjuk perasaan anti-rampasan kuasa berarak di Mandalay, Myanmar pada 14 Mac, 2021. (Gambar AP)

“Meluas pada skala pelanggaran undang-undang antarabangsa yang mengerikan, yang dialami oleh rakyat Myanmar menuntut tindak balas antarabangsa yang tegas, bersatu dan kukuh,” katanya.

Sekurang-kurangnya 1,600 orang telah dibunuh oleh pasukan keselamatan dan sekutu mereka, manakala lebih 12,500 orang telah ditahan sejak junta tentera merampas kuasa dalam rampasan kuasa pada 1 Februari 2021, menurut laporan itu.

Kira-kira 440,000 orang telah kehilangan tempat tinggal, dan 14 juta orang memerlukan bantuan kemanusiaan segera, penghantaran yang sebahagian besarnya telah disekat oleh tentera di kawasan keperluan baharu dan sedia ada, katanya.

Laporan itu menyebut kes pembunuhan beramai-ramai di wilayah Sagaing, di mana 40 penduduk kampung telah dibunuh oleh junta tentera dalam beberapa siri serbuan, dengan beberapa mangsa telah ditemui dengan tangan dan kaki masih terikat di belakang.

Penduduk kampung di negeri Kayah mendakwa menemui mayat mangsa yang hangus, termasuk kanak-kanak, dalam kedudukan yang menunjukkan mereka cuba melarikan diri dan dibakar hidup-hidup, tambahnya.

Laporan itu juga memperincikan penyeksaan yang ditanggung oleh tahanan semasa soal siasat, termasuk penggantungan dari siling, dipaksa berdiri untuk tempoh yang lama, renjatan elektrik, suntikan dadah, keganasan seksual, dan memaksa tahanan Muslim untuk menelan daging khinzir.

PBB menyatakan laporannya adalah berdasarkan temu bual dengan lebih 155 mangsa penderaan, saksi dan peguam bela, yang dakwaannya telah disokong dengan imej satelit, fail multimedia yang disahkan dan maklumat sumber terbuka.

Junta tentera Myanmar membakar Pekan Hpruso di negeri Kayah, Myanmar pada 24 Disember, 2021. (Gambar oleh Karenni Nationalities Defense Force/AP)

“Sepanjang kekecohan dan keganasan tahun lalu, kehendak rakyat jelas tidak dilanggar. Mereka tetap komited untuk melihat kembali kepada demokrasi dan institusi yang mencerminkan kehendak dan aspirasi mereka,” kata Bachelet.

Beberapa negara Barat telah menghukum tentera Myanmar dan perniagaannya dengan sekatan kerana penindasan terhadap penunjuk perasaan anti-rampasan kuasa dan pendakwaan terhadap pemenang Hadiah Nobel Aung San Suu Kyi yang digulingkan, yang mengetuai kerajaan awam yang dipilih rakyat di Myanmar.

Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) juga telah melarang rejim tentera Myanmar daripada menghadiri sebarang mesyuarat melainkan negara itu bersetuju dengan konsensus lima perkara, yang termasuk menamatkan keganasan, memudahkan dialog konstruktif dengan semua pihak yang berkenaan, dan lawatan delegasi ASEAN ke Myanmar untuk menilai situasi.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI