26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaKesihatan10 jenis sayur-sayuran yang paling berkhasiat dan padat dengan kandungan nutrien

10 jenis sayur-sayuran yang paling berkhasiat dan padat dengan kandungan nutrien

Selain buah-buahan, ikan dan daging tubuh juga memerlukan vitamin dan khasiat mineral yang banyak untuk tubuh. Jadi, sayur-sayuran adalah pilihan terbaik untuk dinikmati dalam sebarang diet harian anda dan keluarga.

Walaupun ramai antara kita yang memang ‘anti-sayur’ tetapi tiada siapa yang boleh menafikan bahawa sayur-sayuran memiliki khasiat yang cukup baik untuk memiliki tubuh yang sihat. Ianya bukan sahaja berkhasiat malah cukup baik untuk kesihatan kulit, dan kepada yang mahu mendapatkan bentuk tubuh idaman, sayur-sayuran adalah pilihan terbaik untuk diet anda!

Berikut adalah 10 jenis sayur-sayuran yang paling berkhasiat dan padat dengan kandungan nutrien:

1. BAYAM

Bayam mendahului carta sebagai salah satu sayur paling banyak kandungan nutrien. Satu cawan (30 gram) bayam mentah boleh membekalkan sehingga 16% daripada Nilai Harian (DV) vitamin A ditambah 120% daripada DV untuk vitamin K.

Bayam juga mempunyai antioksidan, yang boleh membantu mengurangkan risiko penyakit. Satu kajian mendapati bahawa sayur-sayuran berdaun gelap seperti bayam kaya dengan kandungan beta karotena dan lutein, antioksidan yang boleh mengurangkan risiko kanser.

Satu lagi kajian mencadangkan bahawa bayam boleh memberi kebaikan terhadap kesihatan jantung dengan membantu mengurangkan tekanan darah.

2. LOBAK MERAH

Lobak merah kaya dengan vitamin A, memberikan 119% daripada DV dalam hanya satu cawan (128 gram). Ia juga mengandungi beta karotena, antioksidan yang memberikan warna oren yang terang dan boleh membantu mencegah kanser.

Terdapat satu kajian yang melibatkan lebih daripada 57,000 yang makan sekurang-kurangnya 2-4 lobak merah seminggu berhadapan dengan risiko kanser kolorektal 17% lebih rendah dalam jangka masa panjang.

3. BROKOLI

Brokoli kaya dengan sebatian tumbuhan yang mengandungi sulfur yang dipanggil glucosinolate, serta sulforaphane. Satu kajian mendapati bahawa pucuk brokoli mengurangkan keradangan, yang telah dikaitkan dengan keadaan kronik seperti penyakit jantung.

Hanya satu cawan (91 gram) brokoli mentah menyediakan 77% daripada DV untuk vitamin K, 90% daripada DV ialah vitamin C dan sejumlah besar folat, mangan dan kalium.

4. BAWANG PUTIH

Bawang putih telah digunakan dalam ubat-ubatan sejak beribu tahun. Kompaun aktif utamanya ialah allicin, yang telah terbukti membantu mengawal gula dalam darah dan kesihatan jantung.

Dalam kajian selama tiga bulan terhadap 90 orang, mereka yang mengambil 1,600 mg serbuk bawang putih setiap hari mempunyai pengurangan ketara dalam lemak perut dan penurunan tekanan darah dan paras trigliserida berbanding dengan kumpulan plasebo.

Suplemen serbuk bawang putih juga membawa kepada peningkatan dalam rintangan insulin, keadaan yang boleh membantu mereka yang menghidapi diabetes jenis 2.

5. BRUSSELS SPROUTS

Seperti brokoli, pucuk Brussels mengandungi sebatian tumbuhan yang sangat baik. Pucuk Brussels juga mempunyai kandungan seperti kaempferol, antioksidan yang mungkin berkesan terutamanya dalam mencegah kerosakan sel.

Kaempferol telah terbukti mempunyai ciri anti-radang dan boleh melawan kanser, yang boleh melindungi daripada penyakit. Sayuran ini juga memiliki sumber serat yang banyak, nutrien penting yang menyokong keteraturan usus, kesihatan jantung dan kawalan gula dalam darah.

6. BUNGA KUBIS

Hanya 1 cawan (155 gram) yang dimasak membungkus 3 gram serat, 3 gram protein dan pelbagai nutrien penting lain, termasuk folat dan vitamin C dan K.

Seperti sayur-sayuran yang lain, bunga kubis adalah sumber sebatian yang hebat seperti glukosinolat dan isothiocyanates, yang kedua-duanya mempunyai sifat melawan kanser yang kuat.

Bunga kubis juga sering digunakan sebagai karbohidrat rendah, alternatif rendah kalori kepada bahan-bahan seperti beras, kentang, dan tepung. Ia juga boleh menggalakkan penurunan berat badan. Kajian selama 4 tahun ke atas lebih 133,000 orang mengaitkan setiap hidangan harian kembang kol dengan 1.4 paun (0.6 kg) penurunan berat badan.

7. KACANG HIJAU

Kacang adalah sayuran berkanji, yang bermaksud ia mempunyai lebih banyak karbohidrat dan kalori daripada sayur-sayuran bukan berkanji dan boleh menjejaskan paras gula dalam darah apabila dimakan dalam jumlah yang banyak.

Namun begitu, kacang hijau sangat berkhasiat. Hanya 1 cawan (160 gram) mengandungi 9 gram serat, 9 gram protein, dan vitamin A, C, dan K, serta riboflavin, tiamin, niasin dan folat.

memandangkan ia mempunyai kandungan serta yang tinggi, kacang polong dapat menyokong kesihatan pencernaan dengan meningkatkan bakteria bermanfaat dalam usus anda dan menggalakkan pergerakan usus yang kerap.

8. UBI KELEDEK

Satu ubi keledek sederhana mengandungi kira-kira 4 gram serat, 2 gram protein, dan sejumlah besar kalium, mangan, serta vitamin B6 dan C.

Ubi keledek juga memiliki kandungan beta karotena yang tinggi, yang juga merupakan vitamin A pada tubuh. Tambahan lagi, satu ubi keledek memiliki sekitar 132% daripada DV untuk vitamin ini.

Menurut kajian, ubi keledek juga amat berkesan untuk mengawal paras gula dan kolesterol dalam darah.

9. UBI BIT (BEET ROOTS)

Menurut kajian, kandungan nitrat dalam ubi bit boleh membantu menurunkan tahap tekanan darah. Ia juga boleh mengurangkan risiko penyakit jantung.

10. ASPARAGUS

Asparagus kaya dengan beberapa vitamin dan mineral dan merupakan tambahan yang sangat baik untuk diambil dalam sebarang jenis diet. Hanya 1/2 cawan (90 gram) asparagus masak boleh membekalkan sehingga 33% daripada DV untuk folat, serta kandungan selenium, vitamin K, tiamin dan riboflavin yang tinggi.

Melihatkan akan kebaikan yang banyak dan boleh diperolehi dengan mudah pasti akan membuatkan anda mula untuk cuba makan sayur-sayuran seperti ini. Ya, mungkin sesetengah sayur memang tidak kena dengan tekak anda pada mulanya tetapi cuba dahulu, lama-lama pasti anda akan suka makan sayur-sayuran!

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI