26.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 24, 2024
UtamaGlobalSuruhanjaya Komunikasi Amerika Syarikat tutup firma telekom Pacific Networks milik China atas...

Suruhanjaya Komunikasi Amerika Syarikat tutup firma telekom Pacific Networks milik China atas kebimbangan pengaruh PKC

Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC) Amerika Syarikat telah mengundi untuk menghalang Pacific Networks Corp. dan anak syarikat milik penuhnya ComNet daripada menyediakan perkhidmatan telekomunikasi di Amerika Syarikat, dengan memetik kebimbangan keselamatan negara berkaitan hubungan mereka dengan rejim China.

Dengan undian 4-0 ini, Pacific Networks menyertai tiga firma telekomunikasi China lain yang diharamkan oleh pengawal selia daripada beroperasi di pasaran Amerika Syarikat atas alasan keselamatan.

FCC telah menyatakan kebimbangan mereka selama bertahun-tahun tentang sama ada Pacific Networks dan ComNet boleh beroperasi secara bebas di Amerika Syarikat tanpa menjejaskan keselamatan negara dan kesejahteraan pelanggan.

Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan Amerika Syarikat di Washington. (Gambar oleh BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

Kenyataan 16 Mac daripada FCC berkata badan itu mendapati setakat Mac 2021, kedua-dua entiti itu “gagal menghilangkan kebimbangan serius” tentang pengekalan kuasa mereka untuk menawarkan perkhidmatan di Amerika Syarikat. Akibat itu, FCC menetapkan prosedur yang mana cawangan Pacific Networks dan ComNet boleh mengemukakan hujah dan bukti untuk meredakan kebimbangan pengawal selia.

Tetapi pengawal selia membuat kesimpulan, memberi peluang untuk menangani kebimbangan ini dan membersihkan laluan mereka bagi meneruskan operasi, namun kedua-dua platform itu gagal berbuat demikian.

“Tindakan hari ini adalah untuk melindungi infrastruktur telekomunikasi negara daripada potensi ancaman keselamatan,” kata kenyataan itu.

Keputusan FCC adalah berdasarkan beberapa pertimbangan.

Sebagai anak syarikat entiti milik kerajaan China, kedua-dua syarikat itu tertakluk kepada “eksploitasi, pengaruh dan kawalan oleh kerajaan China,” dan akan mempunyai sedikit pilihan selain mematuhi perintah rejim China tanpa menggunakan perlindungan undang-undang yang pembekal telekomunikasi di negara lain mungkin nikmati, kata kenyataan itu.

Selain itu, memandangkan hubungan mereka dengan rejim China, Pacific Networks Corp. dan ComNet mungkin memberi peluang kepada Beijing “untuk mengakses, memantau, menyimpan, dan dalam beberapa kes mengganggu dan/atau menyeleweng komunikasi di Amerika Syarikat,” yang memudahkan pengintipan komunis China dan tindakan berbahaya yang lain untuk menentang Amerika, tambahnya.

FCC juga menyatakan firma itu melanggar Surat Jaminan 2009 dengan agensi eksekutif, yang mereka perlu patuhi di bawah kebenaran diberikan untuk beroperasi di Amerika Syarikat.

Perintah FCC memberi syarikat itu tempoh 60 hari untuk menghentikan semua perkhidmatan domestik dan antarabangsa yang mereka sediakan pada masa ini di bawah kebenaran Amerika Syarikat. Perintah itu juga menuntut semula dua Kod Titik Isyarat Antarabangsa yang diberikan kepada ComNet pada tahun 2001 dan 2003.

Sejak Oktober, pengawal selia telah membatalkan kebenaran untuk firma telekomunikasi milik China di Amerika, China Telecom dan China Unicom, memetik hubungan mereka dengan Beijing mencetuskan kebimbangan keselamatan negara.

Pada bulan Februari, Jabatan Kehakiman mengumumkan pertuduhan terhadap syarikat telekomunikasi Hytera yang berpangkalan di Shenzen, yang ditetapkan oleh FCC sebagai ancaman keselamatan negara pada Mac 2021, dengan mendakwa bahawa firma itu menyelia kempen untuk mencuri rahsia perdagangan daripada Motorola. Pendakwa raya mendakwa Hytera menggunakan teknologi Motorola yang dicuri dalam perkhidmatan dan produknya sendiri, yang dinafikan firma China itu.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI