28.8 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaKesihatanKepentingan vitamin D kepada tubuh dan kesan buruk kekurangan vitamin ini kepada...

Kepentingan vitamin D kepada tubuh dan kesan buruk kekurangan vitamin ini kepada kulit dan kualiti hidup

Vitamin D adalah antara elemen yang diperlukan untuk mendapatkan tubuh yang sihat. Namun begitu, isu kekurangan vitamin D dialami penduduk di seluruh dunia sehingga ada yang membawa kepada kematian. Jadi, untuk mengelakkan kekurangan ini terus berlaku suplemen vitamin D diperkenalkan dan diambil oleh sebilangan orang.

Buat yang tidak tahu, vitamin D sebenarnya dapat meningkatkan penyerapan kalsium dan fosforus sebanyak 30-40% dan 80%, tetapi fungsi fisiologinya memanjangkan asimilasi dan keseimbangan mineral yang melampaui. Reseptor vitamin D ditemui dalam pelbagai sistem organ, termasuk otot, usus, pankreas, dan sistem saraf.

Vitamin D memberikan pelbagai kesan endokrin, seperti menghalang renin dan merangsang rembesan insulin. Ia juga mempunyai kesan anti-radang dan anti-fibrotik, dan meningkatkan pertahanan terhadap patogen yang menyerang dan perkembangan tumor.

Vitamin D dan pendedahan kepada matahari

Kecukupan vitamin D adalah bergantung kepada sinaran ultraungu-B (UVB) yang mencukupi. Memakai krim pelindung matahari daripada faktor perlindungan matahari (SPF) 30 adalah amalan yang digalakkan bagi mengurangkan sintesis vitamin D sebanyak lebih 95%.

Sebenarnya, sintesis vitamin D bermula apabila kolesterol dalam kulit ditukar kepada cholecalciferol dalam tindak balas kepada pendedahan matahari.

Sebuah kajian yang telah dilakukan ke atas 38,000 wanita Sweden selama 15 tahun, di mana pendedahan matahari didapati dikaitkan dengan pengurangan ketara dalam jumlah kematian semua sebab (kematian daripada sebarang sebab), serta pengurangan ketara dalam kematian kardiovaskular (kematian akibat jantung. serangan, strok, dan penyakit arteri koronari).

Tambahan lagi, walaupun pendedahan matahari sekejap-sekejap dikaitkan dengan peningkatan risiko melanoma sebanyak 60%, pendedahan matahari sebenarnya adakalanya dapat melindungi diri daripada pelbagai bentuk kanser kulit.

Kekurangan vitamin D boleh menyebabkan pelbagai penyakit termasuk jangkitan, hipertensi, diabetes, penyakit kardiovaskular, kemurungan, patah tulang dan jatuh, dan kanser yang boleh membawa maut. Secara asasnya, vitamin D, penting untuk homeostasis imun, autoimun seperti artritis reumatoid, diabetes jenis 1, tiroiditis autoimun dan multiple sclerosis (MS).

Psoriasis dan Vitiligo: Penyakit Kulit yang Menggugat Kualiti Hidup

Vitiligo adalah gangguan autoimun di mana mereka yang menghidap penyakit ini mengalami kehilangan warna kulit yang melanda satu peratus penduduk dunia. Lebih separuh daripada individu yang menghidap vitiligo mengalaminya sebelum umur dua puluh tahun.

Psoriasis pula adalah gangguan kulit radang di mana orang mengalami gatal pada kulit. Dianggarkan 125 juta individu di seluruh dunia, atau dua hingga empat peratus daripada populasi dunia menghidapi penyakit ini. Kajian menunjukkan bahawa psoriasis merupakan sebuah tindak balas yang tidak normal terhadap mikrobiota bakteria kulit. Kira-kira satu daripada lima individu yang menghidap psoriasis melaporkan ketidakpuasan hati terhadap kaedah rawatan.

Mereka yang mengalami vitiligo dan psoriasis berisko mengalami gangguan perasaan dan peminggiran sosial. Kajian menunjukkan bahawa 330,207  daripada 1,767,583 pesakit psoriasis pernah bercadang untuk membunuh diri, dan 26% lebih pernah mengambil tindakan untuk membunuh diri (percubaan membunuh diri).

Vitamin D Dos Tinggi Mendorong Penambahbaikan yang ketara untuk penyakit Psoriasis dan Vitiligo.

Dalam kajian, 35,000 IU vitamin D3 diberikan setiap hari kepada enam belas pesakit kekurangan vitamin D yang menghidapi vitiligo dan sembilan pesakit psoriasis selama enam bulan bersama-sama dengan pengambilan kalsium yang terhad serta penghidratan yang mencukupi. Ini mewakili jumlah yang sangat besar berbanding dengan 1000 IU sehari seperti yang disyorkan.

Dalam sebuah kajian lain, produk tenusu dan makanan yang kaya dengan kalsium seperti oat, beras dan susu soya telah dikecualikan untuk mengelakkan kesan calciotropic. Kajian menunjukkan bahawa kuantiti vitamin D adalah penting. Jumlah atau kuantiti vitamin D yang terlalu sedikit atau terlalu berlebihan boleh mengakibatkan penyakit berkaitan jantung. Selain itu, kerosakan saluran darah dalam penyakit jantung juga boleh berlaku.  

Suplemen Vitamin D sebagai Terapi Tambahan untuk Autoimun

Suplemen vitamin D boleh menyebabkan pengurangan ketara dalam mediator inflamasi seperti protein C-reaktif, reaktan fasa akut radang, dan metalloproteinase matriks (MMPs). Vitamin D juga dapat menurunkan, atau mengurangkan, ekspresi sitokin pro-radang—molekul isyarat sel radang seperti IL-1, IL-17 dan IFN-gamma.

Suplemen vitamin D membawa kepada peningkatan pengeluaran peptida anti-mikrob seperti beta defensin dan cathelicidin, yang meningkatkan komposisi mikroflora komensal, meningkatkan tindak balas imun terhadap patogen berpotensi dan melemahkan tindak balas autoimun. Kekurangan vitamin D pada bulan-bulan musim sejuk, sebenarnya, menerangkan kemusiman wabak influenza.

Kajian di Finland menunjukkan bahawa individu yang diberi suplemen vitamin D semasa bayi mempunyai risiko hampir 90% lebih rendah untuk menghidapi diabetes jenis 1. Satu lagi kajian menunjukkan bahawa individu yang mempunyai kepekatan vitamin D lebih tinggi berbanding mereka yang mempunyai kepekatan vitamin D yang rendah berisiko 62% lebih rendah untuk menghidap MS.

Oleh itu, mengoptimumkan pengambilan vitamin D, sebaik-baiknya melalui cara yang sesuai mengikut evolusi seperti pendedahan kepada matahari, harus menjadi keutamaan klinikal kepada pesakit autoimun. Di samping itu, pengambilan vitamin D harus digunakan sebagai strategi pre-emptive buat mereka yang mempunyai sejarah keluarga yang menghidap gangguan autoimun.

***Artikel ini walau bagaimanapun tidak boleh dijadikan sebagai ‘lesen’ untuk mengambil vitamin D mengikut cita rasa anda. Pengambilan suplemen vitamin D perlu dilakukan di bawah pengawasan doktor perubatan bertauliah.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI