25.6 C
Kuala Lumpur
Friday, March 29, 2024
UtamaGaya HidupElak sotong bau hanyir dan jadi kecut bila masak, guna asam keping...

Elak sotong bau hanyir dan jadi kecut bila masak, guna asam keping ini

Cakap sahaja pasal sotong dalam masakan apa pun, ia pasti jadi kegemaran ramai tambah lagi kalau sotong itu dapat yang besar dan segar apabila anda membeli di pasar.

Selalunya bila dimasak, sotong yang besar itu jadi kecut dan mengecil. Dan sebenarnya ada cara hendak jadikan saiz sotong besar kekal dengan saiznya menggunakan asam keping.

Gambar Hiasan / Pixabay

Ikuti perkongsian oleh pengguna Facebook Zin Rose di bawah.

Elak sotong jadi kecut dan hanyir bila masak.

Mula-mula siang sotong, buang semua tulang sotong dan dakwat.

Selepas cuci bersih, masukkan kepala sotong ke dalam badan sotong supaya nanti senang kerja memasak. 

Cara-cara:

1. Masukkan kepala sotong ke dalam badan sotong. Letakkan 4 atau 5 asam keping.

Facebook

2. Rebuskan sotong selama 5 hingga 8 minit. Tutupkan api.

Facebook

3. Kemudian toskan dan sotong boleh dimasak dengan resipi kegemaran.

Facebook

Hasilnya sotong tidak hanyir, saiz kekal tidak mengecut apabila dimasak.

Gambar Hiasan / Pixabay

Dan paling penting, kepala sotong itu nampak melekat elok pada badan sotong.

Bolehlah cuba!

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI