28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaBerita UtamaWanita kedua terkaya Australia duduki senarai hanya dalam tempoh 9 tahun, cadang...

Wanita kedua terkaya Australia duduki senarai hanya dalam tempoh 9 tahun, cadang derma kekayaan bernilai AS$16.5 bilion

Wanita kedua terkaya di Australia ini menjana wang pertamanya dengan menjual tatu semburan di pameran Perth, tetapi kini mengetuai kuasa besar teknologi multinasional yang bernilai lebih daripada Telstra, tetapi beliau mempunyai cita-cita yang lebih besar.

Platform reka bentuk grafik DIY Canva yang diasaskan oleh Melanie Perkins kini bernilai lebih daripada AS$55 bilion, yang mana beliau dan pengasas bersama yang juga suaminya Cliff Obrecht memiliki 30 peratus, iaitu lebih AS$16.5 bilion (RM69 bilion).

Pertumbuhan menakjubkan itu menyaksikan Canva membawa keuntungan hampir AS$1 bilion sebelum Disember lalu, yang telah didorong oleh ledakan kerja dari rumah akibat COVID-19 yang telah menganugerahkannya 60 juta pelanggan di 190 negara.

Gambar Daily Mail

Selepas permulaan yang merendah diri, Melanie Perkins yang sangat bercita-cita tinggi pada usia 34 tahun, telah dianggap dalam kalangan penggiat teknologi sebagai mesra dan berwawasan tetapi pesaing ‘sengit’ dengan taksub menyatakan semua orang perlu menggunakan laman webnya, lapor AFR.

“Kami mahu setiap orang di planet ini menggunakan Canva,” katanya dalam panggilan video kepada 2,500 kakitangan syarikat itu pada Disember.

Melanie juga memberitahu kakitangan syarikat itu akan menjadi salah satu syarikat paling berharga di dunia. Ia sudah bernilai lebih daripada Telstra dan menghampiri nilai Fortescue Metals Group milik Andrew Forrest.

Gambar Daily Mail

Tetapi mereka tidak bercadang untuk menyimpan kekayaan itu.

Pada bulan Disember, Melanie Perkins mendaftar dengan Bill Gates di Giving Pledge, yang komited untuk memberikan harta mereka pada sepanjang hayat. Itu boleh berlaku dalam beberapa cara, termasuk menubuhkan badan amal mereka sendiri.

Misi utamanya adalah untuk menghapuskan kemiskinan tegar.

Gambar Daily Mail

“Kami mempunyai kepercayaan yang sangat optimistik iaitu sentiasa cukup wang, muhibah, dan niat baik untuk menyelesaikan kebanyakan masalah di dunia,” ikrar mereka dalam surat daftar itu.

“Kami rasa ia bukan sekadar peluang besar, tetapi tanggungjawab yang penting, dan kami mahu menghabiskan sepanjang hayat kami bekerja ke arah itu.”

“Siapa yang memerlukan semua wang itu? Secara peribadinya?” kata Melanie.

Oleh itu, pengasas bersama Cliff Obrecht dan rakan perniagaan mereka yang lain, Cameron Adams, bersetuju untuk Melanie Perkins mengendalikannya.

Gambar Daily Mail

“Beliau dengan jelas adalah bos,” kata Cameron Adams.

Sementara Cliff Obrecht pula berkata, “Beliau selalunya betul.”

Perkins dan Obrecht bertemu di Universiti Western Australia dan pada satu ketika pernah menjana pendapatan bersama-sama dengan menjual tatu semburan di pameran tempatan.

Sebelum mereka bertemu, Melanie Perkins adalah seorang peluncur ais figura yang bercita-cita tinggi, bangkit awal untuk berlatih pada pukul 4.30 pagi sebelum menghadiri Kolej Sacred Heart.

Gambar Daily Mail

Selepas waktu sekolah, beliau menjual skaf buatan tangan di pasar dan kedai tempatan.

Melanie Perkins mengambil subjek ekonomi dan perdagangan di universiti dan menjana wang secara sambilan dengan mengajar reka bentuk grafik kepada rakan-rakan sekuliahnya.

Melanie mendapat idea untuk membuka perniagaan reka bentuk grafik pada tahun 2005 dan memulakan Canva, perniagaan buku tahunan sekolah dikenali Fusion, dari bilik rehat ibunya.

“Teman lelaki saya menjadi pengasas bersama, dan kami bermula di ruang tamu rumah ibu saya,” katanya.

Gambar Daily Mail

Pasangan itu bermula dengan pinjaman bank dan rebat cukai sebanyak AU$5,000, yang mereka gunakan untuk mengiklankannya dalam talian dan menghantar contoh buku tahunan ke sekolah.

Mereka memulakan Canva pada tahun 2013, membeli URL canva.com dengan harga AU$2,500 serta berpindah ke Sydney pada 2014 untuk mengembangkan perniagaan.

Melanie Perkins bekerja tanpa jemu untuk mencari pelabur apabila Canva berkembang, ditolak 100 kali sebelum pintu itu mula dibuka.

Selepas mempelajari cara yang betul dalam mengembangkan perniagaan, Melanie memperoleh pembiayaan AS$1.5 juta, dengan Lars Rasmussen, pengasas bersama Peta Google, iaitu salah seorang pelaburnya.

Gambar Daily Mail

Salah satu langkah perniagaan terawal Melanie dan Cliff ialah meyakinkan jurugambar untuk mengambil 25 sen untuk penjualan gambar mereka di pustaka imej Canva, berbanding dengan bayaran sekali sahaja yang mereka boleh dapatkan daripada Getty.

Cliff Obrecht dapat meyakinkan jurugambar apabila Canva menjadi besar, mereka akan menghasilkan lebih banyak lagi kerana gambar itu akan dijual beribu-ribu atau berjuta-juta kali.

Angka terkini Canva menyatakan lapan bilion reka bentuk yang luar biasa telah dihasilkan menggunakan platform itu, dan 400 juta pembentangan berjaya dicipta.

Canva diramalkan berkembang kepada 4,000 kakitangan pada tahun ini.

Gambar Daily Mail

Pasangan Melanie dan Cliff berkahwin di Pulau Rottnest pada Januari 2021 tetapi masih tinggal di Sydney, di teres sederhana Surry Hills yang mereka beli dengan harga AU$1.7 juta yang merupakan harga purata rumah pinggir bandar dalam Sydney.

Pasangan itu menjalani kehidupan yang sederhana walaupun meraih kekayaan bernilai besar daripada firma reka bentuk grafik yang berkembang pesat.

“Mel dan saya komited untuk memberikan semua wang kami demi menjadikan dunia tempat yang lebih baik,” kata Cliff kepada The Australian.

“Saya fikir dengan menjalankan sebuah syarikat besar dengan penilaian yang begitu ketara sekarang, adalah menjadi satu kewajipan kami untuk menggunakannya hingga menjadi kekuatan demi kebaikan dan menjadikan dunia tempat yang lebih baik,” katanya.

Gambar Daily Mail

Cliff Obrecht berkata beliau melamar isterinya dengan cincin pertunangan bernilai hanya AS$30, dan pasangan itu sebaliknya menumpukan untuk membelanjakan wang mereka bagi tujuan seperti memperbaharui sistem kesihatan global.

“Kami hidup cukup sederhana, dan kami tidak benar-benar melihat keperluan untuk hanya kekayaan dan kekayaan. Keutamaan bagi syarikat adalah pendidikan, kerana kami benar-benar merasakan mendidik golongan yang kurang bernasib baik boleh memberi mereka peluang untuk memecahkan kitaran,” kata Cliff Obrecht.

Dan Melanie Perkins menambah beliau berharap dapat membawa lebih banyak kesaksamaan kepada masyarakat yang kurang bernasib baik melalui kedudukan kuasanya dalam dunia perniagaan.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI