26.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaGaya HidupPerubahan pengambilan diet jangka pendek baiki simptom kemurungan

Perubahan pengambilan diet jangka pendek baiki simptom kemurungan

Nutrien meningkatkan kesihatan otak yang terdapat dalam makanan keseluruhan mungkin menjadi kunci untuk mengurangkan kemurungan teruk.

Fungsi otak yang betul bergantung kepada pemakanan yang baik. Asid lemak omega-3, vitamin B, dan zink adalah semua nutrien utama untuk tisu otak. Vitamin B12, folat, dan vitamin B6 terlibat dalam penghasilan neurotransmiter, dan zink mempunyai kesan antioksidan dalam otak. Asid lemak omega-3 DHA dan EPA adalah penting untuk struktur membran sel otak. Tahap yang tidak mencukupi bagi setiap nutrien ini telah dikaitkan dengan risiko kemurungan yang lebih besar.

BalanceFormCreative/Shutterstock

Perlindungan terhadap tekanan oksidatif menjadikan antioksidan yang berasal daripada makanan bentuk tumbuhan bermanfaat untuk otak. Selain itu, pelbagai fitonutrien mempunyai fungsi anti-radang dan bukan antioksidan lain juga boleh meningkatkan kesihatan otak.

Sebaliknya, pengambilan makanan segera mempunyai perkaitan, yang bergantung kepada dos dengan kemungkinan kemurungan, dan pengambilan lebih banyak barangan bakar komersial seperti mufin, donat, dan sebagainya, juga dikaitkan dengan peningkatan 38 peratus dalam risiko kemurungan.

Diet sebagai rawatan pantas untuk kemurungan

Gambar Hiasan / Pexels

Satu kajian terbaru telah menyiasat sama ada dengan memperbaiki diet orang dewasa muda dengan simptom kemurungan boleh memperbaiki penyakit mental tersebut. Lelaki dan wanita berumur 17 hingga 35 tahun telah menjadi subjek tinjauan, dan mereka yang mengalami gejala kemurungan sederhana hingga teruk serta pengambilan gula dan lemak tepu yang tinggi telah dijemput untuk mengambil bahagian.

Separuh peserta diminta mengikuti diet yang termasuk lima hidangan sayur-sayuran setiap hari, ditambah bijirin penuh, kekacang, buah-buahan, kacang dan bijian, kunyit, dan kayu manis. Mereka juga diarahkan untuk mengurangkan gula, karbohidrat halus lain, daging yang diproses, dan minuman manis. Daging tanpa lemak, telur, produk tenusu tanpa gula, ikan dan minyak zaitun juga dibenarkan. 

Kumpulan lain tidak diberi arahan pemakanan. Mereka hanya diminta meneruskan diet biasa mereka dan kembali semula selepas tiga minggu untuk pemeriksaan susulan.

Perkara yang penting, para penyelidik dapat mengesahkan bahawa kumpulan perubahan diet yang meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan kaya dengan fitokimia dengan menggunakan kaedah spektrofotometri kulit. Pengukuran berasaskan cahaya ini bertindak balas kepada ‘kekuningan’ kulit daripada tahap karotenoid dalam kulit, yang ditentukan oleh pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan yang kaya dengan karotenoid.

Skor kemurungan meningkat bersamaan dengan skor karotenoid kulit

Gambar Hiasan / Pexels

Sebelum dan selepas campur tangan diet, para peserta melengkapkan tinjauan menilai kekerapan dan keterukan gejala kemurungan mereka. Peserta dihubungi semula melalui telefon tiga bulan kemudian untuk tinjauan lain. Skor kemurungan menurun dalam kumpulan campur tangan diet antara garis dasar dan tiga minggu tetapi kekal sama dalam kumpulan kawalan.

Peningkatan dalam skor kemurungan bertambah baik secara berkadar dengan peningkatan dalam pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang diukur oleh skor karotenoid kulit. Terdapat juga penambahbaikan dalam ukuran tekanan dan kebimbangan.

Selepas tiga bulan, kira-kira 80 peratus daripada kumpulan perubahan diet berkata mereka telah mengekalkan sekurang-kurangnya beberapa aspek diet. Markah kemurungan kumpulan itu kekal sama dengan markah mereka pada susulan tiga minggu, yang lebih rendah daripada markah asas mereka. 

Tiga minggu penambahbaikan kecil iaitu makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan dan mengurangkan karbohidrat halus glisemik tinggi dan daging diproses. Ia menetapkan peserta pada kursus untuk membuat penambahbaikan diet jangka panjang dan mengekalkan tahap simptom kemurungan yang lebih rendah.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI