27.5 C
Kuala Lumpur
Tuesday, March 28, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaPerang Ukraine-Rusia: Warga Rusia tinggalkan negara menuju Finland

Perang Ukraine-Rusia: Warga Rusia tinggalkan negara menuju Finland

Rentas sempadan Finland dan Rusia di Vaalimaa yang terletak 120 batu ke timur Helsinki dibanjiri bas dan kereta berhenti untuk pemeriksaan pasport dan kastam. Ini bukan warga Ukraine, tetapi mereka adalah warga Rusia, dan walaupun alirannya tidak deras, ia kekal konsisten.

Sesetengahnya mula bimbang dan memutuskan untuk keluar dari Rusia kerana terdapat khabar angin yang berterusan bahawa kerajaan Presiden Vladimir Putin mungkin akan memperkenalkan undang-undang tentera tidak lama lagi untuk menangani demonstrasi menentang pencerobohan Ukraine.

Ketika penerbangan ke Eropah dihentikan, satu-satunya jalan keluar dari negara adalah dengan kereta melintasi sempadan ini, atau dengan kereta api.

BBC/YouTube

Seorang wanita Rusia yang sedang menuju ke Barat adalah salah seorang yang bertuah kerana mempunyai visa EU sebelum sekatan diumumkan. Wanita muda ini sudah berputus asa dengan situasi menyedihkan yang sedang berlaku, lapor BBC.

“Mereka di Ukraine adalah rakyat kami – keluarga kami,” katanya. “Kita tidak sepatutnya membunuh mereka. Bukan sementara kerajaan kami yang dahsyat berada di sana. Ia sangat, sangat menyedihkan,” katanya hampa.

Tambah wanita ini, kebanyakan rakyat Rusia tidak mahukan perang ini, tetapi mereka berisiko dipenjarakan jika cuba menentang Putin.

Di Finland, terdapat rasa simpati yang amat besar terhadap orang sepertinya – sama seperti Ukraine dan penduduknya. Simpati dan ketakutan bahawa Rusia mungkin menyelar dan mengancam negara jiran lain seperti Finland, mengubah sikap terhadap kecenderungan tradisional Finland yang sentiasa neutral atau berkecuali.

BBC/YouTube

Menurut tinjauan pendapat terkini, majoriti rakyat Finland percaya sudah tiba masanya untuk negara mereka menyertai NATO dan mengakses perlindungan yang akan dibawa oleh keahlian perikatan itu.

Di Helsinki, kereta api dari St. Petersburg memasuki ibu negara itu, membawa ratusan warga Rusia yang ingin melarikan diri dari negara mereka. Kebanyakan kereta api telah ditempah sepenuhnya, dengan harga tiket yang melambung tinggi.

Jumlah wang yang boleh dibawa oleh penumpang yang meninggalkan Rusia adalah terhad. Mata wang rouble berada dalam keadaan merosot; ekonomi Rusia diancam oleh sekatan dan penarikan pelbagai syarikat Barat yang besar. Kerajaan Rusia sangat terdesak untuk mengelak daripada memburuk-burukkan bank.

Jika unsur-unsur utama ekonomi Rusia berbalik menentang Presiden Putin, ini akan mendapatinya lebih sukar untuk meneruskan perang ke atas Ukraine tanpa membuat perubahan besar – seperti pengenalan undang-undang tentera.

Seorang wanita yang telah terbang meninggalkan Rusia dan kini berada ke Istanbul, memberitahu BBC yang dia takut untuk kembali hidup seperti di bawah Kesatuan Soviet.

“Saya berusia 30 tahun, dan saya tidak pernah melihat yang paling teruk… penindasan, polis rahsia,” katanya. “Saya mempunyai ketakutan yang sangat jelas jika saya tidak keluar sekarang, saya tidak akan dapat keluar selama-lamanya,” katanya.

“Di satu pihak, nampaknya inilah masanya untuk tinggalkan negara. Sebaliknya, terdapat ketakutan yang sah bahawa anda tidak akan dapat melihat rakan dan keluarga anda kerana hanya Tuhan yang tahu berapa lama, jika berlarutan,” tambahnya.

BBC/YouTube

Jika undang-undang tentera diperkenalkan, Presiden Putin akan bebas melakukan apa sahaja yang beliau mahu, tanpa perlu bimbang tentang merosakkan protes jalanan. Beliau sudah menjelaskan dengan jelas kepada Presiden Perancis Emmanuel Macron bahawa beliau tidak akan berhenti sehingga dapat menawan seluruh Ukraine – dan seorang pegawai Perancis yang mendengar panggilan telefon mereka berkata, selepas itu, keadaan boleh menjadi lebih teruk.

Jika pilihan nuklear diputuskan semakin hampir, ia adalah prospek yang menakutkan.

Tidak hairan jika warga Rusia yang tidak mahu bahagian pencerobohan atau masalah yang ditimbulkannya di dalam pekan dan bandar Rusia mula terdesak untuk keluar, dan mencari rezeki untuk diri mereka sendiri di luar negara.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI