33.4 C
Kuala Lumpur
Wednesday, March 29, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupRutin seorang ibu, memang meletihkan tetapi mereka tidak akan berhenti selagi tugas...

Rutin seorang ibu, memang meletihkan tetapi mereka tidak akan berhenti selagi tugas belum selesai

Bukan mudah untuk bergelar ibu terutama jika memiliki anak-anak yang masih kecil. Pastinya keadaan rumah pasti akan menjadi ‘huru-hara’ dengan segala benda yang disepahkan mereka. Kerja-kerja mengemas biasanya tidak akan berhenti. Mana tidaknya, baru lima minit dikemas, sekejap sahaja ruang rumah sudah menjadi huru-hara semula.

Tidak kira sama ada ibu itu bekerja atau sebaliknya, tugas di rumah tidak akan pernah berhenti. Kerja mereka bermula awal-awal pagi lagi, saat tiada seorang ahli keluarga yang bangun dan tugas mereka hanya akan selesai lewat malam. Itu pun kadangkala masih ada kerja rumah yang tidak sempat disiapkan.

Bagi yang kurang faham dengan tugas seorang ibu atau jika ada yang mengatakan tugas mereka adalah sesuatu yang mudah tonton sendiri video di bawah dan lihat sendiri bagaimana seorang ibu kepada tiga orang anak kecil mengurus rumahnya.

DAPUR

Kerja-kerjanya bermula di dapur. Lihat sendiri betapa kotor dan berseleraknya dapurnya dan dia dengan kesungguhan terus mengemasnya, tanpa dibantu oleh sesiapa pun. Tidak hanya itu, terkadang ada anak kecilnya datang kepadanya mungkin mahu meminta sesuatu.

RUANG TAMU

Ruang tamu adalah antara ruang yang tidak akan berada dalam keadaan teratur terutama jika ada anak kecil di rumah. Sekejap mereka boleh bermain masak-masak dan tidak lama selepas itu mereka boleh bermain ‘perang-perang’. Hasilnya, ruang tamu akan kelihatan betul-betul seperti medan perang.

BILIK

Pakaian adalah sesuatu yang leceh untuk diuruskan. Bermula dengan mengumpul semua pakaian kotor, basuh, sidai, lipat dan letakkan semula ke dalam almari… dan bayangkan pula berapa orang ahli keluarga dan berapa kali pakai ditukar setiap hari. Hasilnya dalam sehari mungkin tidak sebanyak itu tetapi satu hari mengurus pakaian sahaja sudah letih dibuatnya.

Tidak hanya pakaian, selepas siap mengantung baju di dalam almari, bilik juga perlu dikemas. Katil perlu dirapikan. Kalau perlu cadar dan sarung bantal perlu ditukar. Lantai pula perlu dibersihkan daripada segala kotoran atau habuk.

Kerja-kerja si ibu tidak akan pernah berhenti. Setiap hari mereka akan mengulang hal yang sama. Ya, ianya sangat meletihkan dan memenatkan tetapi mereka tidak pernah merungut. Namun begitu, itu tidak bermaksud mereka perlu terus dilayan begitu. Hargailah mereka, bantu mereka dan berterima kasih atas setiap peluh mereka mengurus rumah.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI