26.7 C
Kuala Lumpur
Monday, February 26, 2024
UtamaBerita UtamaDidekati 3 'scammer' dalam masa 4 minit di stesen MRT, RapidKL digesa...

Didekati 3 ‘scammer’ dalam masa 4 minit di stesen MRT, RapidKL digesa tingkatkan tahap keselamatan

Dunia hari ini adakalanya agak menakutkan. Banyak kejadian jenayah boleh berlaku di mana sahaja termasuk di tempat awam. Hal ini menunjukkan bahawa penjenayah sudah semakin berani untuk menunjukkan diri mereka asalkan mereka mendapatkan apa yang mereka mahukan.

Seorang pengguna TikTok bernama Adrian, baru-baru ini telah berkongsi pengalamannya berhadapan dengan tiga orang penipu (scammer) yang berbeza di Stesen MRT Merdeka semasa dia menunggu kereta api untuk ke Bukit Bintang.

Dalam TikTok yang telah tular itu, Adrian menjelaskan bahawa kejadian itu berlaku pada 2 Mac, sekitar jam 2:38 petang.

Jelasnya, 4 minit sebelum kereta api yang ditunggu tiba, seorang pak cik berbangsa Cina menghampirinya dan bertanya sama ada dia boleh bercakap bahasa Cina.

“Saya mengandaikan bahawa dia memerlukan bantuan untuk menunjukkan arah jadi saya berkata ya. Dia mula memberitahu saya bahawa dia telah ditipu oleh rakannya dan sekarang dia tidak memiliki wang dan bertanya kepada saya sama ada saya boleh memberinya sedikit wang untuk membeli tiket bas pulang ke Johor.”

“Saya minta maaf saya tidak mempunyai wang dan saya tidak pernah meminjamkan wang tunai kepada sesiapa, malah rakan terdekat saya,” tambah Adrian.

Lelaki itu kemudiannya dengan beraninya meminta Adrian untuk pergi ke ATM berhampiran bersamanya untuk mengeluarkan wang.

Pada mulanya Adrian berfikir bahawa pak cik tersebut mempunyai kad ATM tetapi tidak tahu menggunakannya tetapi rupa-rupanya dia meminta Adrian menggunakan kad ATM miliknya untuk mengeluarkan duit dan memberikan duit itu kepadanya.

Semasa sedang bercakap, dua minit sebelum kereta apinya tiba, seorang lelaki lain mendekatinya dan memberitahunya perkara yang sama.

Berhadapan dengan keadaan itu membuatkan Adrian berasa tidak selamat. Dia kemudian segera meninggalkan kawasan itu dan pergi ke seberang platform. Dia juga cuba memberitahu polis atau mana-mana kakitangan, tetapi tiada sesiapa pun ada di situ.

Dia mula berfikir semuanya sudah berakhir tetapi seminit sebelum kereta apinya muncul datang pula seorang lelaki India menghampirinya. Lelaki itu kemudian bertanya kepadanya bagaimana untuknya pergi ke Nilai. Adrian kemudian memberitahu lelaki itu cara untuk pergi ke KL Sentral.

“Dia kemudian bertanya kepada saya sama ada saya boleh meminjamkan RM20 kepadanya. Kereta api tiba tepat pada masanya dan sebaik pintu dibuka, saya terus berlari ke kereta api,” katanya.

“Seorang cuba menipu? baiklah. Tetapi ada tiga orang meminta saya wang dalam tempoh empat minit, di stesen MRT Merdeka. Adakah anda memberitahu saya ini adalah satu kebetulan? RapidKL di mana keselamatan kamu?”

Adrian juga mendedahkan bahawa Pasukan Tindakan Khas (SAT) RapidKL telah menghubunginya dan pihak SAT sedang mendapatkan semula rakaman CCTV kejadian itu dan akan memastikan dia mendapat berita terkini.

Video Adrian telah ditonton lebih daripada 120,000 tontonan. Ramai netizen berkongsi pengalaman serupa yang pernah mereka hadapi di stesen dan menggesa RapidKL meningkatkan tahap keselamatan mereka.

Sementara itu, menurut Adrian dia hanya cuba untuk memberi kesedaran kepada orang ramai dan tiada niat untuk menyebarkan sebarang berita negatif terhadap RapidKL.

“RapidKL perlu meningkatkan keselamatan mereka di semua stesen. Macam mana tiga orang cuba nak minta duit dari saya dalam masa empat minit. Jelas sekali terdapat sindiket aktif mencari sasaran di sekitar kawasan.”

Dia juga mencadangkan supaya meletakkan sekurang-kurangnya seorang kakitangan di setiap stesen untuk memantau keadaan di sana. Dengan hal itu orang ramai akan berasa lebih selamat kerana ada seseorang yang boleh menjaga kawasan daripada perkara-perkara yang tidak sepatutnya berlaku.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI