32.5 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 1, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGlobalSisa angkasa lepas bakal melanggar bulan pada kelajuan 5,800 mph

Sisa angkasa lepas bakal melanggar bulan pada kelajuan 5,800 mph

Bulan hampir ditenggelami oleh 3 tan sampah angkasa lepas, satu rempuhan yang akan membentuk kawah dengan muatan beberapa treler semitraktor.

Sisa dari roket itu bakal merempuh bahagian jauh bulan pada kelajuan 5,800 mph pada jangkaan hari Jumaat, yang terlalu jauh untuk dilihat dengan teleskop. Ia mungkin mengambil masa berminggu-minggu, malahan berbulan-bulan, untuk mengesahkan kesan rempuhan itu melalui imej satelit.

Ia telah jatuh secara tidak sengaja melalui ruang angkasa, dan pakar percaya sejak China melancarkannya hampir sedekad lalu. Tetapi pegawai China meragui dan mungkin menafikan itu milik mereka.

Rakaman bulan pada 2011. (Gambar oleh NASA/Goddard/Arizona State University/AP)

Tidak kira siapa yang punya, saintis menjangkakan objek itu akan mengukir lubang sepanjang 33 kaki hingga 66 kaki (10 hingga 20 meter) dan menghantar debu bulan terbang ratusan kilometer melintasi permukaan bulan yang tandus dan berbintik-bintik.

Sisa angkasa lepas yang mengorbit rendah agak mudah untuk dikesan. Objek yang dilancarkan lebih dalam ke angkasa tidak mungkin mengenai apa-apa dan kepingan-kepingan yang jauh ini biasanya akan segera dilupakan, kecuali oleh segelintir pemerhati yang gemar bermain peranan sebagai detektif cakerawala.

SpaceX pada asalnya mengambil peranan untuk sisa ke bulan yang akan datang selepas penjejak asteroid Bill Gray mengenal pasti laluan pelanggaran pada bulan Januari. Beliau membetulkan dirinya sebulan kemudian, mengatakan objek “misteri” itu bukan pentas atas roket SpaceX Falcon dari pelancaran 2015 sebuah balai cerap iklim angkasa lepas untuk NASA.

Gray berkata ia berkemungkinan peringkat ketiga roket China yang menghantar kapsul sampel ujian ke bulan dan kembali pada 2014. Tetapi pegawai kementerian China berkata pentas atas roket itu telah memasuki semula atmosfera Bumi dan terbakar.

Tetapi terdapat dua misi China dengan gelaran yang sama—penerbangan ujian dan misi pemulangan sampel bulan 2020—dan pemerhati Amerika Syarikat percaya kedua-duanya telah bercampur aduk.

Space Command Amerika Syarikat yang menjejaki sisa angkasa lepas, mengesahkan pada hari Selasa bahawa pentas atas dari misi lunar China pada 2014 tidak pernah mengelilingi orbit, seperti yang ditunjukkan sebelum ini dalam pangkalan datanya. Tetapi ia tidak dapat mengesahkan negara asal untuk objek yang akan merempuh bulan.

“Kami memberi tumpuan kepada objek yang lebih dekat dengan Bumi,” kata seorang jurucakap Space Command dalam satu kenyataan.

Bill Gray, seorang ahli matematik dan fizik, berkata beliau yakin yang ia adalah sisa roket China.

“Saya menjadi lebih berhati-hati dengan perkara seperti itu. Tetapi saya benar-benar tidak nampak apa-apa cara ia boleh menjadi perkara lain,” katanya.

Jonathan McDowell dari Harvard and Smithsonian Center for Astrophysics menyokong penilaian Gray yang disemak, tetapi menyatakan, “Kesannya akan sama. Ia akan meninggalkan satu lagi kawah kecil di bulan.”

Gambar oleh Andrew McCarthy/@cosmic_background

Bulan sudah mempunyai kawah yang tidak terkira banyaknya, antara 1,600 batu (2,500 kilometer). Dengan sedikit atau tiada suasana sebenar, bulan tidak berdaya melawan serangan meteor dan asteroid yang berterusan, dan kapal angkasa yang datang sekali-sekala, termasuk beberapa yang sengaja terhempas demi sains. Tanpa cuaca, tiada hakisan dan kawah hentaman adalah kekal selama-lamanya.

China mendarat di bahagian jauh bulan, tetapi ia akan menjadi terlalu jauh untuk mengesan kesan itu di utara khatulistiwa. Lunar Reconnaissance Orbiter NASA juga akan berada di luar jangkauan. Tidak mungkin Chandrayaan-2 dari India yang mengorbit bulan akan melaluinya juga.

“Saya sudah lama mengharapkan sesuatu yang signifikan merempuh bulan. Sebaik-baiknya, ia akan melanda bahagian dekat bulan pada satu ketika di mana kita benar-benar dapat melihatnya,” kata Gray.

Selepas menuding jari kepada SpaceX milik Elon Musk, Gray melihat sekali lagi selepas seorang jurutera di Makmal Pendorong Jet NASA mempersoalkan dakwaannya. Kini, beliau “cukup diyakinkan dengan teliti” ia adalah bahagian roket China, berdasarkan bukan sahaja pada penjejakan orbit kembali dari pelepasan 2014, tetapi juga data yang diterima daripada eksperimen radio ham jangka pendeknya.

Pusat Kajian Objek Berdekatan Bumi JPL menyokong penilaian semula Gray. Pasukan Universiti Arizona juga baru-baru ini mengenal pasti segmen roket Long March China daripada cahaya yang dipantulkan melalui catnya, semasa pemerhatian teleskop ke atas silinder yang bergerak.

Panjangnya kira-kira 40 kaki (12 meter) dan diameter 10 kaki (3 meter), dan melakukan balik kuang pada setiap dua hingga tiga minit.

Gray berkata SpaceX tidak pernah menghubunginya untuk mencabar tuntutan asal itu. Tidak ada dari China juga.

Gambar bulan yang dirakam dari Berlin, Jerman pada 11 Januari 2022. (Gambar oleh Michael Sohn/AP)

“Ia bukan masalah SpaceX, dan juga bukan masalah China. Tiada siapa yang sangat berhati-hati tentang apa yang mereka lakukan dengan sampah di orbit semacam ini,” kata Gray.

Menjejaki sisa misi angkasa lepas seperti ini sukar, menurut McDowell. Graviti bulan boleh mengubah laluan objek semasa ‘flyby’, mewujudkan ketidakpastian. Dan tiada pangkalan data yang tersedia, kata McDowell, selain daripada yang “disatukan” oleh dirinya sendiri, Gray dan beberapa yang lain.

“Kita kini berada dalam era di mana banyak negara dan syarikat swasta meletakkan barang-barang mereka di ruang angkasa, jadi sudah tiba masanya untuk mula menjejakinya. Buat masa ini tiada siapa, hanya beberapa peminat yang mengisi masa lapang mereka,” kata Jonathan McDowell.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI