27.5 C
Kuala Lumpur
Tuesday, March 28, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaSerangan Rusia cetus kebakaran reaktor loji nuklear terbesar Zaporizhzhia, kebimbangan bencana '10...

Serangan Rusia cetus kebakaran reaktor loji nuklear terbesar Zaporizhzhia, kebimbangan bencana ’10 kali lebih besar Chernobyl’

Loji nuklear terbesar di Eropah, Zaporizhzhia di Ukraine terbakar pada awal pagi Jumaat waktu tempatan selepas serangan oleh tentera Rusia.

Jurucakap loji Zaporizhzhia, Andriy Tuz mengesahkan dalam video yang disiarkan melalui Telegram bahawa salah satu daripada enam reaktor itu terbakar, tetapi reaktor itu tidak digunakan.

“Terdapat ancaman sebenar bahaya kebocoran di stesen janakuasa tenaga nuklear terbesar di Eropah,” katanya.

Beliau memberitahu televisyen Ukraine bahawa peluru kereta kebal terjatuh terus ke loji Zaporizhzhia, tetapi reaktor yang terbakar sedang dalam pengubahsuaian dan tidak beroperasi. Walau bagaimanapun terdapat bahan api nuklear di dalamnya, lapor AP.

Gambar Daily Mail

Anggota bomba tidak dapat mendekati loji kerana mereka ditembak, kata Tuz.

Rakaman siaran langsung menunjukkan barisan kenderaan tentera menembak ke arah bangunan di loji nuklear, menyebabkan api marak dan mencetuskan kebimbangan berlakunya bencana radiasi di negara itu yang kini diceroboh tentera Rusia.

Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) melaporkan, kira-kira sejam sebelum subuh di Ukraine pada hari Jumaat, pegawai nuklear negara itu berkata kebakaran tidak menjejaskan peralatan ‘penting’.

IAEA berkata kakitangan loji telah ‘mengambil langkah mitigasi’.

Ketika huru-hara berlaku, seorang pegawai Kyiv memberitahu AP bahawa tahap radiasi yang tinggi telah dikesan berhampiran tapak loji itu. Jurucakap loji kemudian berkata ia kekal pada tahap normal, dan saluran TV 24 Ukraine memetik pengarah loji berkenaan berkata ‘keselamatan radiasi’ telah dijamin.

Agensi Tenaga Atom Antarabangsa berkata mereka amat bimbang – tetapi menekankan tiada peningkatan dalam tahap sinaran telah dilaporkan.

Kementerian Tenaga Atom Ukraine berkata salah satu daripada enam unit jana kuasa di loji itu telah disambar api dalam kebakaran akibat serangan Rusia. Zaporizhzhia mempunyai enam reaktor nuklear dan menghasilkan hampir satu perempat tenaga di Ukraine.

Gambar Daily Mail

Pegawai pada mulanya melaporkan tentera Rusia menghalang pasukan kecemasan daripada menghampiri bahagian kebakaran dalam unit yang menempatkan bahan radioaktif, tetapi media tempatan kemudian berkata anggota bomba kini sedang berusaha untuk memadamkan kebakaran.

Dmytro Kuleba, Menteri Luar Ukraine berkata terdapat ‘tembakan dari kedua belah pihak’ dalam pertempuran berhampiran loji itu.

“Tentera Rusia menembak dari semua arah ke Zaporizhzhia, loji tenaga nuklear terbesar di Eropah,” maklumnya di Twitter.

“Kebakaran telah pun berlaku. Jika ia meletup, ia akan menjadi 10 kali lebih besar daripada Chernobyl! Rusia mesti SEGERA menghentikan kebakaran, membenarkan anggota bomba masuk, mewujudkan zon keselamatan!” katanya.

Kuleba merujuk bencana loji kuasa nuklear Chernobyl tahun 1986 di utara negara itu, ketika Ukraine dibawah Kesatuan Soviet.

Tetapi selepas beberapa jam ketidakpastian, pihak berkuasa Ukraine berkata tapak berada dalam keadaan selamat.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy menuduh Rusia sebagai pencetus ‘keganasan nuklear’ dan mahu mengulangi bencana Chernobyl yang dikenali sebagai bencana nuklear terburuk dalam sejarah dunia.

“Anda tahu perkataan ‘Chernobyl’. Tiada negara selain Rusia yang pernah menembak unit kuasa nuklear. Ini adalah kali pertama dalam sejarah, dalam sejarah umat manusia. Negara pengganas kini menggunakan keganasan nuklear,” katanya dalam mesej video pada pagi Jumaat, sambil menyeru Rusia untuk menghentikan serangan.

Gambar Daily Mail

Sementara itu, jurucakap Amerika Syarikat dan United Kingdom berkata situasi itu sebagai ‘membimbangkan’, sambil menambah, “Kedua-dua pemimpin bersetuju Rusia mesti segera menghentikan serangannya ke atas stesen janakuasa nuklear dan membenarkan akses tanpa halangan untuk menghantar perkhidmatan kecemasan ke loji itu”.

“Perdana Menteri berkata tindakan melulu Presiden Putin kini secara langsung boleh mengancam keselamatan seluruh Eropah. Beliau berkata UK akan melakukan segala yang termampu untuk memastikan keadaan tidak bertambah buruk,” kata jurucakap Boris Johnson.

Kedua-dua pemimpin kuasa besar itu bersetuju gencatan senjata adalah penting.

Pertempuran sengit antara tentera Ukraine dan Rusia ketika mereka berjuang untuk menguasai wilayah pengeluar tenaga utama. Datuk bandar Dmytro Orlov yang melaporkan kebakaran itu menambah terdapat korban tanpa memberikan butiran.

“Akibat serangan berterusan musuh ke atas bangunan dan unit loji tenaga nuklear terbesar di Eropah, loji kuasa nuklear Zaporizhzhia terbakar,” kata Orlov, memetik apa yang disebutnya sebagai ancaman kepada keselamatan dunia.

Video menunjukkan api dan asap hitam kelihatan di bandar yang berpenduduk lebih 50,000, dengan orang ramai merakam di sebalik kereta yang rosak, hanya sehari selepas agensi pemerhati atom PBB menyatakan kebimbangan besar pertempuran boleh menyebabkan kerosakan tidak sengaja ke atas 15 reaktor nuklear di Ukraine.

Pihak berkuasa Ukraine melaporkan tentera Rusia sedang meningkatkan usaha untuk merampas loji itu dan telah memasuki bandar dengan kereta kebal pada Khamis, dalam usaha untuk memenangi kawalan wilayah pengeluar tenaga utama.

Gambar Daily Mail

Dalam pada itu, Amerika Syarikat dan NATO telah menolak permintaan Ukraine untuk mewujudkan zon larangan terbang kerana langkah itu secara langsung akan menyaingi tentera Rusia dan Barat, dengan kebimbangan tindakan sedemikian boleh menjadi percikan yang mencetuskan Perang Dunia Ketiga.

Zaporizhzhia ialah tapak nuklear terbesar di Ukraine dan Eropah, dengan enam daripada 15 reaktor di negara itu.

Rusia telah pun menawan loji nuklear Chernobyl yang telah ditamatkan operasinya, tempat kejadian bencana nuklear terburuk di dunia pada tahun 1986.

Penyelidikan oleh pakar Greenpeace International mendapati, dalam senario terburuk di mana letupan memusnahkan sistem pembendungan dan penyejukan reaktor di Zaporizhzhia, ia boleh mencipta bencana yang jauh lebih teruk daripada Fukushima di Jepun pada 2011.

Gambar Daily Mail

Pada hari Rabu, orang awam Ukraine membina sekatan jalan raya sementara dengan lori jingga terang dan longgokan tayar di laluan utama ke tapak Zaporizhzhia.

Mengibarkan bendera Ukraine, tentera sukarelawan membina sekatan manusia berhampiran bandar Enerhodar untuk menghentikan kemaraan tentera Rusia.

Rakaman yang disiarkan di media sosial menunjukkan sekatan itu, dilaporkan sepanjang satu kilometer dan terdiri daripada sekerap kereta, lori sampah dan beg pasir.

Anton Gerashchenko, penasihat kepada kementerian dalam negeri Ukraine, memberi amaran pada hari Rabu bahawa Rusia boleh mencipta ‘Chernobyl baharu’ jika loji itu rosak.

‘Kerana kegilaan Vladimir Putin, Eropah sekali lagi berada di ambang malapetaka nuklear,’ tulisnya di Facebook.

Gambar Daily Mail

Rusia telah menulis surat kepada Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) dengan menyatakan tenteranya telah menguasai kawasan sekitar loji itu.

Badan pemerhati nuklear PBB berkata Moscow mendakwa juruteknik di Zaporizhzhia meneruskan ‘kerja mereka untuk menyediakan keselamatan nuklear dan memantau sinaran dalam mod operasi biasa’.

“Tahap sinaran kekal normal,” kata mereka.

Ketua IAEA Rafael Grossi memberi amaran sebarang “kemalangan yang melibatkan kemudahan nuklear di Ukraine boleh membawa kesan buruk kepada kesihatan awam dan alam sekitar”.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI