26.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 21, 2024
UtamaGaya HidupDilanggar kereta dari arah belakang, pemandu baik hati ini tidak tuntut sebarang...

Dilanggar kereta dari arah belakang, pemandu baik hati ini tidak tuntut sebarang ganti rugi

Kemalangan jalan raya boleh sahaja berlaku kepada sesiapa sahaja. Terkadang kita sudah sangat berhati-hati tetapi ada pula kesilapan teknikal yang tidak dapat dielakkan. Akibatnya, kita mungkin akan mengalami kemalangan- tidak kira sama ada kemalangan kecil mahupun serius.

Apa yang lebih membimbangkan jika kemalangan yang berlaku melibatkan pihak ketiga. Kita bukan sahaja perlu memikirkan keadaan sendiri tetapi dalam masa yang sama perlu bertanggungjawab ke atas mereka yang terlibat.

Baru-baru ini tular sebuah video di laman sosial TikTok di mana seorang wanita berhadapan dengan detik cemas apabila dia terlibat dalam sebuah kemalangan. Dia dengan secara tidak sengaja telah terlanggar sebuah kereta di hadapannya. Kebiasaannya, jika hal itu berlaku pemandu (mangsa) pasti akan marah dan paling tidak pun akan meminta ganti rugi. Namun, berbeza kali ini semua adegan tersebut tidak berlaku.

Wanita bernama Shuhada Mohamad yang berusia 27 tahun itu dikatakan dalam perjalanan ke tempat kerja apabila dia mengalami kemalangan berhampiran Lebuhraya Persekutuan. Kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi dan saat itu jalan kelihatan sibuk dengan kenderaan.

Apa yang terjadi ialah ketika dia cuba menekan brek keretanya, dia secara tidak sengaja telah terlanggar kereta di hadapan. Hal ini kerana brek keretanya sudah haus dan tidak dapat berhenti dengan baik.

Memandangkan ini kali pertama dia mengalami kemalangan, Shuhada panik dan sangat cemas kerana dia menyangka pemilik kereta di hadapannya akan memarahinya.

Selepas keluar dari kereta, dia memohon maaf bersungguh-sungguh kepada pemandu itu yang merupakan seorang wanita. Dia kemudian meminta wanita itu pergi ke bengkel bersamanya.

Bagaimanapun, wanita berusia 40-an itu menolak kerana ketika itu dia dalam keadaan sibuk dan tidak mempunyai masa. Melihat Shuhada yang panik dan cemas dia kemudian cuba menenangkan Shuhada.

“Jangan risau, ia cuma sedikit (kerosakan). Tidak mengapa, semua orang melakukan kesilapan,” ujar wanita baik hati itu.

Selepas bertukar nombor telefon, mereka meneruskan perjalanan masing-masing.

Apa yang menarik ialah selepas pemilik kereta Honda pergi ke bengkel kemudiannya untuk membaiki keretanya, dia menghubungi Shuhada dan memberitahunya bahawa Shuhada tidak perlu membayar apa-apa.

Shuhada sangat bersyukur kerana dipertemukan dengan insan yang pemaaf. Selain itu, dia menggesa semua orang untuk memeriksa dan menyelenggara kereta mereka secara rutin kerana kejadian ini berpunca daripada pad breknya yang haus.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI