27.5 C
Kuala Lumpur
Tuesday, March 28, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya Hidup7 tips bezakan madu asli dan tiruan, pastikan anda tidak tertipu dengan...

7 tips bezakan madu asli dan tiruan, pastikan anda tidak tertipu dengan madu yang murah lagi

Semua orang pasi setuju jika dikatakan madu lebah sememangnya banyak khasiatnya. Sejak turun-temurun madu sering digunakan terutama sebagai bahan masakan atau dicampur dalam minuman. Tidak hanya itu, madu juga boleh dinikmati begitu sahaja. Walaupun rasanya manis, madu tidak memudaratkan kesihatan dibandingkan dengan gula putih.

Kini pelbagai jenis madu dijual di pasaran. Harga juga adakalanya berbeza mengikut jenama tetapi harga madu asli sebenar boleh dikatakan lebih mahal.

Memandangkan terdapat banyak jenis madu di pasaran boleh membuatkan ramai yang terkeliru dengan madu yang sepenuhnya asli atau sebaliknya. Hal ini kerana pengeluar biasanya mencampurkan gula dan air dalam madu atas beberapa sebab.

Jadi, bagaimana untuk kita mengenal pasti dan membuat perbezaan sama ada ianya adalah madu asli atau tidak? Berikut adalah cara dan tips untuk mengenal pastin keaslian madu.

  1. Uji dengan air

Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa madu asli sebenarnya tidak mengandungi air. Jadi, untuk memastikan sama ada madu itu benar-benar asli atau tidak, anda boleh menuangkan sedikit di dalam bekas air.

Jika asli, madu itu akan tenggelam di dalam air. Jika madu tiruan pula, madu itu akan kelihatan bercampur dengan air dan ia tidak mempunyai sifat kental.

  1. Tekstur madu melekit atau tidak

Madu sememangnya mempunyai sifat yang melekit tidak kira asli mahupun yang tiruan. Untuk menguji keasliannya, anda perlu letakkan madu pada hujung jari dan biarkan seketika.

Jika madu itu asli ia akan meleleh dengan perlahan dan jika madu itu adalah madu tiruan maka madu itu akan terus sahaja melekit pada jari.

  1. Guna kertas

Tips seterusnya ialah dengan menggunakan kertas. Apa yang perlu dilakukan ialah dengan meletakkan sedikit madu di atas kertas. Jika madu yang anda tuangkan itu tiruan maka kertas tersebut akan berlubang atau terkoyak. Hal ini kerana terdapat kandungan air di dalamnya.

Tetapi, jika madu itu asli ia akan terus kekal di atas kertas tanpa merosakkannya.

  1. Didatangi semut

Madu asli sebenarnya mempunyai aroma yang sangat kuat dan tidak disukai semut. Rasa manis semula jadi yang ada pada madu asli juga tidak digemari oleh semut.

Namun, madu tiruan pula lebih disukai oleh semut kerana bau manis dan rasanya adalah dari gula. Hasilnya, semut akan mendekati madu tiruan sahaja.

  1. Tuang atas pasir

Cara seterusnya ialah dengan menitiskan madu di atas pasir. Jika madu tersebut asli ia tidak akan merebak pada pasir. Hal ini kerana madu asli bersifat padat dan likat.

Manakala, madu tiruan pula akan merebak pada pasir kerana ia mempunyai kandungan air di dalamnya. Madu tiruan bahkan mengandungi bahan pemanis yang lebih banyak.

  1. Merasa dengan lidah

Cara paling mudah ialah dengan menggunakan deria yang ada pada lidah. Jadi, ambil madu dan rasa terus pada lidah anda. Jika anda sudah biasa merasa banyak madu asli, pasti anda akan lebih mudah untuk membezakan madu yang asli mahupun sebaliknya. Madu asli biasnaya lebih manis dan manisnya adalah manis gula.

  1. Menggunakan api

Bunyinya seperti ekstrem tetapi ada yang melakukan cara ini dan dipercayai merupakan salah satu cara yang boleh digunakan juga. Apa yang perlu dilakukan ialah dengan membakar 1/2 sudu besar madu di atas api yang perlahan. Jika buihnya kecil-kecil seperti air mendidih bermakna ianya adalah madu tiruan.

Bagi madu asli pula buihnya akan membesar dan akan terus membuak jika terus dipanaskan (cara ini walau bagaimanapun tidak dapat dipastikan secara 100%).

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI