27.3 C
Kuala Lumpur
Friday, September 29, 2023
UtamaGlobalVaksin Pfizer memasuki ke dalam sel hati dan ditukar menjadi DNA: Kajian

Vaksin Pfizer memasuki ke dalam sel hati dan ditukar menjadi DNA: Kajian

Vaksin ‘messenger RNA’ (mRNA) daripada vaksin COVID-19 Pfizer mampu memasuki sel hati manusia dan ditukar kepada DNA, menurut para penyelidik Sweden di Universiti Lund.

Para penyelidik mendapati apabila vaksin mRNA memasuki sel hati manusia, ia mencetuskan sel DNA, yang berada di dalam nukleus, untuk meningkatkan pengeluaran ekspresi gen LINE-1 untuk membuat mRNA.

Vaksin mRNA kemudian meninggalkan nukleus dan memasuki sel ‘cytoplasm’, di mana ia diterjemahkan ke dalam protein LINE-1. Segmen protein yang dipanggil bingkai bacaan terbuka-1, atau ORF-1, kemudian kembali ke dalam nukleus, di mana ia melekat pada vaksin mRNA dan melakukan transkripsi terbalik ke dalam spike DNA.

Jururawat sedang menyediakan vaksin Pfizer di Southfield, Michigan Amerika Syarikat pada 5 November 2021. (Gambar oleh JEFF KOWALSKY/AFP/Getty Images)

Transkripsi terbalik ialah apabila DNA dibuat daripada RNA, manakala proses transkripsi biasa melibatkan sebahagian daripada DNA yang berfungsi sebagai pencontoh untuk membuat molekul mRNA di dalam nukleus.

“Dalam kajian ini kami membentangkan bukti bahawa vaksin mRNA COVID-19 BNT162b2 mampu memasuki saluran sel hati manusia Huh7 secara in vitro,” tulis penyelidik dalam kajian itu, yang diterbitkan dalam ‘Current Issues of Molecular Biology’. “mRNA BNT162b2 ditranskripsikan terbalik secara intraselular ke dalam DNA sepantas 6 jam selepas pendedahan BNT162b2.”

BNT162b2 ialah nama lain untuk vaksin Pfizer-BioNTech COVID-19 yang dipasarkan di bawah jenama Comirnaty.

Keseluruhan proses berlaku dengan pantas dalam masa enam jam. Vaksin mRNA bertukar menjadi DNA dan ditemui di dalam sel nukleus adalah sesuatu yang Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat katakan tidak akan berlaku.

“Bahan genetik yang dihantar oleh vaksin mRNA tidak pernah memasuki nukleus sel anda,” kata CDC pada halaman webnya bertajuk ‘Myths and Facts about COVID-19 Vaccines’.

Ini adalah pertama kali para penyelidik menunjukkan secara in vitro atau di dalam piring hidangan petri bagaimana vaksin mRNA ditukar kepada DNA pada saluran sel hati manusia, dan perkara yang diperkatakan oleh pakar kesihatan dan pemeriksa fakta selama lebih setahun tidak boleh berlaku.

CDC Amerika Syarikat menyatakan, “vaksin COVID-19 tidak berubah atau berinteraksi dengan DNA anda dalam apa jua cara,” dengan mendakwa semua ramuan dalam kedua-dua mRNA dan vektor virus vaksin COVID-19 (kawalan selia di Amerika Syarikat) dibuang daripada badan apabila antibodi dihasilkan. Vaksin ini menyampaikan bahan genetik yang mengarahkan sel untuk mula membuat spike protein yang terdapat pada permukaan SARS-CoV-2 yang menyebabkan COVID-19 menghasilkan tindak balas imun.

Pfizer tidak mengulas mengenai penemuan kajian Sweden dan hanya berkata vaksin mRNAnya tidak mengubah genom manusia.

“Vaksin COVID-19 kami tidak mengubah urutan DNA sel manusia,” kata jurucakap Pfizer kepada The Epoch Times dalam e-mel. “Ia hanya menyampaikan kepada tubuh badan dengan arahan untuk membina imuniti.”

Gangguan Autoimun

Kajian dari Sweden itu juga menemui spike protein yang dinyatakan pada permukaan sel hati yang dikatakan penyelidik mungkin disasarkan oleh sistem imun dan mungkin menyebabkan hepatitis autoimun, kerana “terdapat laporan kes mengenai individu yang mengalami hepatitis autoimun selepas vaksinasi BNT162b2.”

Pengarang kes pertama dengan laporan seorang wanita berusia 35 tahun yang sihat menghidap hepatitis autoimun seminggu selepas dos pertama vaksin Pfizer mengatakan, terdapat kemungkinan “antibodi arahan-spike protein yang disebabkan oleh vaksinasi mungkin juga mencetuskan keadaan autoimun ke atas individu yang terdedah” kerana telah ditunjukkan bahawa “kes jangkitan SARS-CoV-2 yang teruk dicirikan oleh ketidakseimbangan autoradang yang menyumbang kepada kerosakan tisu,” yang mana spike protein virus itu nampaknya yang bertanggungjawab.

Spike protein mungkin beredar dalam badan selepas jangkitan atau suntikan vaksin COVID-19. Adalah diandaikan bahawa spike protein vaksin akan kekal kebanyakannya di tapak suntikan dan bertahan sehingga beberapa minggu seperti protein lain yang dihasilkan dalam badan. Tetapi kajian menunjukkan keadaannya bukan begitu.

Cetakan 3D spike protein SARS-Cov-2, virus yang menyebabkan jangkitan COVID-19 (Gambar ihsan NIAID/RML)

Kajian agensi kawal selia Jepun (pdf) terhadap vaksin Pfizer menunjukkan bahawa beberapa mRNA bergerak dari tapak suntikan dan melalui aliran darah, dan ditemui dalam pelbagai organ seperti hati, limpa, kelenjar adrenal dan ovari tikus 48 jam selepas suntikan.

Dalam kajian berbeza, spike protein yang dihasilkan dalam badan selepas menerima suntikan Pfizer telah ditemui pada membran vesikel kecil yang dikenali ‘exosome’—yang menjadi pengantara komunikasi antara sel ke sel dengan memindahkan bahan genetik ke sel lain—sekurang-kurangnya empat bulan selepas dos kedua vaksin.

Kegigihan spike protein dalam badan “meningkatkan prospek keradangan yang berterusan di dalam badan dan merosakkan organ yang mengekspresikan spike protein,” menurut pakar dari Doctors for COVID Ethics, sebuah organisasi yang terdiri daripada doktor dan saintis “yang berusaha untuk menegakkan etika perubatan, keselamatan pesakit, dan hak asasi manusia sebagai tindak balas kepada COVID-19.”

“Selagi spike protein dapat dikesan pada membran vesikel yang berasal dari sel, sistem imun akan menyerang sel yang melepaskan vesikel ini,” kata mereka.

Dr Peter McCullough, pakar penyakit dalaman, kardiologi dan epidemiologi, menulis di Twitter bahawa penemuan kajian di Sweden mempunyai “implikasi besar dalam perubahan kromosom kekal dan sintesis spike konstitutif jangka panjang yang mendorong patogenesis genre baru penyakit kronik.”

Sama ada penemuan kajian akan berlaku dalam organisma hidup atau jika DNA yang ditukar daripada vaksin mRNA akan berintegrasi dengan genom sel tidak diketahui. Penulis kajian berkata lebih banyak siasatan diperlukan, termasuk dalam keseluruhan organisma hidup seperti haiwan, untuk lebih memahami potensi kesan vaksin mRNA.

“Pada peringkat ini, tidak diketahui sama ada DNA yang ditranskripsi terbalik daripada BNT162b2 disepadukan ke dalam genom sel. Kajian lebih lanjut diperlukan untuk menunjukkan kesan BNT162b2 ke atas integriti genom, termasuk penjujukan genom keseluruhan sel yang terdedah kepada BNT162b2, serta tisu-tisu daripada subjek manusia yang menerima vaksinasi BNT162b2,” kata penulis.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI