32.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, August 9, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya Hidup7 tips sangat berguna buat anda yang bakal masuk rumah baru

7 tips sangat berguna buat anda yang bakal masuk rumah baru

Mendapat kunci rumah pertama pastinya momen yang sangat mengujakan. Antara perkara yang paling ditunggu-tunggu ialah masa untuk menghias atau mendekorasi rumah. Setiap orang punya rumah idaman beserta dengan hiasan dalaman yang diimpikan. Jadi, mereka sanggup berbelanja berapa sahaja untuk mewujudkan ‘mahligai’ idaman.

Jadi, sebelum mendekorasi rumah adalah lebih baik jika kita tahu sedikit-sebanyak tips berguna supaya kerja-kerja dekorasi akan memberikan hasil yang memuaskan hati.

Berikut adalah perkongsian daripada seorang pakar hiasan yang telah dimuat naik di Facebook miliknya. Menurut Nur Nazihah Abd Razak dia telah menerima WhatsApp daripada bakal pelanggan yang mahu mendapatkan khidmat namun memandangkan jadualnya telah penuh dia tidak dapat memenuhi permintaan tersebut.

Oleh itu, dia telah berkongsi tips buat orang ramai yang bakal memasuki rumah baru. Mari ikuti perkongsiannya:

Dekat sini contoh yang saya berikan adalah rumah berkeluasan 800sqft dengan bertemakan ‘modern elegant’. Jadi, apa-apa ketahui bajet anda dahulu sebelum memulakan ‘reno’ dan ‘deco’ rumah kediaman anda.

1. SILING & ‘WIRING’

Faktor utama nak bagi rumah nampak cantik adalah siling. Design plaster ceiling jenis flat pun cantik. Yang penting banyak point lampu yang tersusun kemas dan point kipas juga diletakkan ditempat yang betul.

Kalau boleh janganlah tambah point lampu atau kipas menggunakan casing. Sekarang ni kebanyakan developer agak kedekut nak bg point lampu di bilik tidur. Kadang-kadang 1 point je dengan keluasan bilik tidur yang agak besar.

Jadi nak tak nak kita kena tambah point lampu dengan buat plaster ceiling. Sebab kalau kita hack slab lagi melibatkan kos yang tinggi. Selain kelebihan nampak kemas dan cantik, kita boleh tambah beberapa point lampu deco untuk menaikkan seri sesuatu ruang.

2. CAT RUMAH
Bila siling rumah dah cantik, kita boleh tetapkan beberapa tema color. Pemilihan color cat mestilah berdasarkan tema yang kita minat. Ada orang suka natural yang lebih kepada grey, beige, soft brown, cream dan putih. Warna-warna seperti ni sesuai untuk semua jenis tema.

Kalau minat dengan tema ‘farmhouse’, dinding color putih amatlah sesuai. Ada yang berani dengan warna-warna terang atau gelap. Boleh je kalau pandai mix and match dengan perabot yang sesuai. Tapi make sure jangan semua dinding, fokus pada feature wall sahaja

3. KABINET DAPUR

Ruangan dapur adalah ruang yang kita kena barhati-hati. Jangan ada yang tersilap pilih material, kod color dan kontraktor. Salah pilih memang bahaya, sebab nak tukar lain dalam masa terdekat memang susah dan ia melibatkan kos yang agak tinggi.

Di pasaran sekarang banyak kontraktor kabinet yang menawarkan harga yang murah. Tapi kena hati-hati ye dari segi kekemasan kerja yang dibuat, material yang diberikan, hasil kerja mereka dan aksesori yang disediakan.

Antara material yang ada adalah melamine, 3g, 4g, formica, solid nyatoh, mdf dan lain-lain. Bagi saya semua ok cuma kod dia je kena pilih betul-betul.

Nak selamat pilih putih, hitam, grey dan warna elemen kayu. Nak nampak elegant boleh pilih warna yang berani seperti emerald green, dark blue, mint, turquoise.

4. LANTAI

Lantai jenis tiles atau lantai kayu kedua-duanya cantik. Pemilihan jenis lantai ni berkait rapat dengan kos yang diperuntukkan. Kalau ada bajet lebih boleh lah tukar kepada lantai kayu. Sebab lantai kayu ni nampak lebih moden, kemas dan cantik. Jangan ambik yang gelap nanti rumah nampak sempit.

5. LANGSIR & BLIND

Setelah selesai semuanya, sekarang masa untuk pemilihan curtain dan blind. Langsir dipilih berkait rapat dengan warna cat yang kita pilih awal-awal tadi. Kalau cat lebih kepada light, curtain kena pilih yang dark sedikit untuk naikkan seri.

Kalau nak pilih langsir, pilihlah bahan jenis ‘blackout’ dan untuk menjaga privacy mestilah ada ‘day and night curtain(sheer)’. Bila siang barulah tak risau nak buka curtain, syariat pun terjaga.

Untuk bagi nampak ruang lebih luas ukur curtain mestilah wall to wall dan full height. Kalau kelebaran frame tingkap tu kecik, tak apa kita buat curtain besar.

6. PERABOT, BINGKAI DINDING & AKSESORI

Cukuplah sofa 2/3 seater, armchair, bench/stool, coffee table, tv bench. Kita jangan sempitkan lagi ruangan yang ada. Kecuali kalau betul-betul ruangan tu besar.

Untuk entrance, kita mainkan dengan console table, chest of drawers atau cabinet yang sesuai. Bagi ruangan makan pula pilih meja makan berdasarkan size ruangan. Ingat ye, semua pemilihan bergantung pada tema yang kita dah pilih awal-awal tadi.

7. BUILT IN WARDROBE & KABINET

Ini last keperluan kalau kita mempunyai bajet yang lebih. Kita boleh buat terus masa awal-awal proses reno tu, tapi kalau tak ada bajet lagi tak apa boleh buat kemudian.

Selalu wardrobe jenis material melamine full heigth 2 pintu dalam RM2000. Bila ada wardrobe ni lebih kemas dan tersusun. Semua barang-barang tambahan seperti toto, luggage bag, bantal-bantal boleh simpan dalam wardrobe. Tapi tak apa, ia bukanlah satu keperluan wajib untuk sesuatu dekorasi.

Jangan buat sekaligus semua ruang tapi setiap ruang tu siap separuh kerja dan last sekali elemen kekemasan sangatlah penting. Bila kita displin dan sabar, setiap kerja kita akan nampak kemas.

Kerja-kerja mendekorasi rumah memang menyeronokkan tetapi boleh jadi sesuatu yang mencabar. Salah caranya, ia mungkin akan memberi kesan kepada hiasan rumah.

Tidak hanya itu, bimbang juga jika silap langkah yang diambil bakal membuatkan kos dekorasi memakan belanja yang lebih tinggi. Jadi, cuba aplikasi tips yang dikongsikan dan selamat menghias rumah baru!

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI