31.5 C
Kuala Lumpur
Monday, March 4, 2024
UtamaBerita UtamaPerdana Menteri Australia disahkan positif Covid-19

Perdana Menteri Australia disahkan positif Covid-19

Perdana Menteri Australia Scott Morrison telah mengesahkan bahawa dia didapati positif Covid-19.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada petang Selasa, Morrison berkata beliau mengalami gejala ringan dan akan bekerja dari rumah sementara dia menjalani kuarantin sehingga minggu hadapan.

“Saya mengalami simptom seperti selesema dan akan pulih pada minggu hadapan,” kata Morrison.

Perdana menteri itu telah menjalani ujian rutin pada Ahad lalu kerana beliau mula merasakan tidak sihat tetapi keputusan yang diperolehi adalah negatif.

Selepas mengalami demam pada lewat Selasa, Morrison mengambil ujian PCR yang menunjukkan dia positif Covid-19.

“Saya terus mengikuti garis panduan kesihatan dan mengasingkan diri di rumah di Sydney,” katanya, sambil menambah bahawa dia bersyukur keluarganya, isteri dan semua anak perempuannya tiada yang positif tetapi mereka tetap menjalani kuarantin selama tujuh hari seperti yang ditetapkan peraturan.

Morrison berkata beliau akan terus melaksanakan semua tanggungjawab sebagai perdana menteri, termasuk mempengerusikan mesyuarat kabinet (secara maya) jawatankuasa Kajian Semula Keselamatan dan Perbelanjaan Negara yang memberi tumpuan terhadap banjir besar di Queensland dan New South Wales.

Menurut beliau lagi, tumpuan juga akan diberikan kepada tragedi yang berlaku di Ukraine dan pencerobohan yang dilakukan oleh Rusia. Beliau akan terus berhubung dengan pegawai keselamatan dan perisikan Australia serta rakan antarabangsa, serta bekerjasama dengan bendahari untuk memuktamadkan belanjawan negara.

Menteri Pertahanan, Peter Dutton berkata penyakit Morrison adalah “sangat ringan” dan dia “kembali” pada hari Rabu.

“Jadi saya fikir beliau hanya akan bekerja dari rumah dan diharapkan akan kembali ke pejabat dengan segera selepas sembuh,” katanya kepada program Nine’s Today.

Ekoran itu anggota kerajaan persekutuan lain telah menyuarakan tanda sokongan mereka terhadap Perdana Menteri itu di Facebook.

Bendahari Josh Frydenberg, yang pulih daripada Covid-19 pada bulan Januari, berkata “Rehat, PM!” manakala Ahli Parlimen Victoria Gladys Liu berkata “harap Covid anda ringan seperti saya.”

Morrison dijadualkan menyertai Ketua Menteri NSW, Dominic Perrottet pada malam Selasa lalu di Sydney Opera House, di mana bangunan ikonik itu diterangi dengan warna bendera Ukraine tetapi terpaksa menarik diri pada saat-saat akhir.

Pada awal hari itu, beliau berkata ia bertujuan untuk menghantar “mesej perpaduan yang sangat kuat” bahawa Australia menyokong Ukraine.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI