26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 25, 2024
UtamaBerita UtamaDua tentera Rusia ditawan semasa kehabisan minyak dalam perjalanan menyerang Ukraine

Dua tentera Rusia ditawan semasa kehabisan minyak dalam perjalanan menyerang Ukraine

Konflik antara Rusia-Ukraine yang sudah bermula sejak 24 Februari lalu nampaknya masih tegang dengan siri serengan yang dilakukan oleh kedua-dua negara terutama dari Rusia. Sehingga kini, pelbagai sekatan daripada pelbagai negara dan organisasi antarabangsa untuk memberi tekanan ke atas Rusia tetapi negara itu masih dengan pendirian mereka untuk meneruskan konflik.

Ekoran perang yang masih meletus, ada insiden-insiden yang di luar jangkaan berlaku. Baru-baru ini dua orang askar Rusia dilaporkan telah menjadi tawanan perang tentera Ukraine apabila mereka ditangkap. Kejadian itu berlaku semasa kedua-dua mereka terpaksa meminta bantuan musuh kerana kehabisan minyak.

Dua prang askar otu berhadapan dengan kesukaran selepas mereka kehabisan minyak. Tidak jelas sama ada mereka memandu kereta kebal, tetapi mereka terpaksa pergi ke balai polis tempatan yang berdekatan untuk meminta bantuan di wilayah Shevchenkove Ukraine, Kharkiv.

Berita penangkapan itu mula tular di Twitter dan kini, mereka secara rasmi dikelaskan sebagai tawanan perang.

Kawasan di mana kedua-dua askar ini mengalami kehabisan minyak ialah kira-kira satu jam dari pusat Kharkiv, yang juga merupakan lokasi di mana stesen kereta api berada. Tambahan lagi, di situ adanya beberapa kedai tempatan dan kawasan perumahan penduduk.

Memberi respons kepada penangkapan tersebut di Twitter, seorang editor, Tess Gerritsen, mempersoalkan sama ada wujudnya tempat atau ‘checkpoint’ dimana askar boleh menyerah diri.

Seorang netizen, @Nitsirk63, turut berpendapat bahawa kedua-dua mereka sememangnya sengaja untuk menyerah diri kerana mereka sendiri tidak mahu perang itu berlaku. Ada juga yang mengatakan mereka berdua mungkin tidak tahu apa yang sedang mereka lakukan.

Sehingga malam Sabtu, 198 orang warga Ukraine dilaporkan telah terbunuh. Mereka yang terkorban dalam perang tersebut adalah termasuk tiga orang kanak-kanak. Tidak hanya itu, sehingga kini perang telah mengakibatkan seramai lebih kurang 1,115 orang awam Ukraine mengalami kecederaan dan 33 orang daripada mereka adalah kanak-kanak.

Rusia belum mengeluarkan angka kematian rasmi, tetapi Timbalan Menteri Pertahanan Ukraine, Hanna Malyar, berkata pada hari Ahad bahawa jumlah kematian mungkin mencapai angka 4,300.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI