25.5 C
Kuala Lumpur
Tuesday, November 29, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupTurun lagi selepas 29 tahun, pendaki Gunung Kinabalu teruja menyaksikan fenomena salji...

Turun lagi selepas 29 tahun, pendaki Gunung Kinabalu teruja menyaksikan fenomena salji yang luar biasa

Puluhan pendaki dan malim gunung teruja apabila dapat menyaksikan fenomena salji yang turun di Gunung Kinabalu dalam kejadian luar biasa berlaku pada jam 7.18 pagi 28 Februari.

Walaupun fenomena menakjubkan itu berlaku dalam masa yang singkat iaitu kira-kira dua minit, pengalaman itu cukup memberikan pemandangan indah ekstra dan menggembirakan buat mereka yang bertuah berada di gunung tertinggi di Asia Tenggara itu.

Facebook

Beberapa pendaki berkongsi beberapa video tular pengalaman luar biasa yang jarang berlaku itu menunjukkan hujan salji yang lembut turun dan membasahi permukaan puncak gunung berkenaan.

Seorang malim gunung dan pelatih via-ferrata, Hajiri Sulumin yang sempat merakam salji sedang turun berkata, dia sedang menunggu pendaki di Sayat-Sayat apabila fenomena itu berlaku pada jam 7.18 pagi.

Facebook

Katanya, ini adalah pengalaman kedua menyaksikan salji turun di puncak Gunung Kinabalu dan pertama kali pada tahun 2018, yang mana pada masa itu ia bukan salji tetapi hanya proses pembekuan.

Berdasarkan rekod, fenomena salji turun pernah berlaku di Gunung Kinabalu pada tahun 1975 dan kali terakhir pada tahun 1993, kata Pengurus Taman Kinabalu Justinus Guntabid kepada media.

Facebook

Menurutnya, beberapa tahun sebelum ini ada dikatakan berlaku fenomena salji yang turun tetapi ia hanya proses pembekuan di puncak gunung itu.

“Tetapi pada pagi ini, ia memang salji yang turun. Ia berlaku kira-kira 2 minit sahaja. Salji boleh dilihat dari Sayat-Sayat sehingga puncak Gunung Kinabalu di Kilometer 8.72,” jelas Justinus.

Facebook

“Suhu yang direkodkan di Panalaban antara jam 2 hingga 10 pagi tadi adalah lebih kurang 6.9 hingga 12 darjah celsius, yang mana lebih sejuk daripada biasa dan saya percaya di puncak suhunya jauh lebih sejuk berbanding di Panalaban,” katanya.

“Purata kelembapan yang direkodkan pada tempoh masa yang sama adalah 52 hingga 62 peratus dan ini bermakna ia lebih lembap daripada biasa, iaitu sekitar 70 peratus,” tambahnya.

Facebook

Maka, sejak 29 tahun pada kali terakhir fenomena salji turun di Gunung Kinabalu berlaku, mereka yang berada pada momen itu sememangnya adalah antara para pendaki dan malim gunung yang bertuah.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI