31.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 24, 2024
UtamaGaya HidupPerbuatan goncang dan lambung bayi dengan kerap, kesan boleh undang bahaya bawa...

Perbuatan goncang dan lambung bayi dengan kerap, kesan boleh undang bahaya bawa padah

Mungkin menjadi kebiasaan apabila bayi menangis, antara tindakan yang dilakukan oleh ibu bapa adalah dengan menggoncang atau melambung bayi mereka. Hal ini bertujuan untuk memujuk si kecil agar berhenti menangis.

Walau bagaimanapun, perbuatan menggoncang bayi itu boleh mendatangkan bahaya dan menyebabkan komplikasi serius terutamanya kepada otak si kecil. Tabiat ini juga dipanggil pakar sebagai ‘Shaken Baby Syndrome’. 

Ikuti penerangan lanjut oleh Public Health Malaysia seperti di bawah: 

Gambar Hiasan / Unsplash

Ibu bapa dan penjaga dinasihatkan agar jangan menggoncang dan melambung bayi terlalu kerap.

Bahaya goncang anak sewaktu bayi. Tahukah anda, perbuatan seperti:

  • Melambung bayi
  • Menggoncang bayi
  • Senaman akrobatik bayi

Adalah sangat bahaya untuk bayi. Bayi mempunyai otak yang lembut dan otot leher yang lemah. Bayi juga mempunyai salur darah yang sangat halus.

Menggoncang bayi atau kanak-kanak kecil boleh menyebabkan otak menghentak dinding tengkorak dan menyebabkan salur darah terkoyak, pendarahan dan otak membengkak. Kesan lain adalah seperti patah tulang belakang, leher, dan juga kerosakan pada mata.

‘Shaken Baby Syndrome’ (SBS) kerap berlaku pada bayi berumur bawah 2 tahun. Namun ia juga boleh berlaku kepada kanak-kanak berumur 5 tahun.

Kebanyakan kes berlaku pada usia 6 -8 minggu di mana bayi kerap menangis. Penjaga yang stres akibat bayi yang kerap menangis atau untuk melepaskan geram adalah contoh paling kerap mengapa bayi digoncang.

Ada juga menggoncang bayi kerana aktiviti fizikal yang kononnya memberikan senaman kepada bayi. Anda tidak sepatutnya menggoncang dan melambung bayi dalam apa juga keadaan.

Gambar Hiasan / Unsplash

Kesan apabila bayi digoncang:

  • Otak bayi terhentak pada dinding tengkorak.
  • Salur darah antara otak dan tengkorak koyak, pecah dan pendarahan.
  • Darah beku menyebabkan tekanan. Otak boleh bengkak.
  • Otot leher bayi masih berkembang. Jika digoncang, tulang belakang akan menekan pada saraf tunjang.
Public Health Malaysia / Facebook

SBS adalah satu perkara yang serius dan boleh dikategorikan sebagai penderaan. Jika anda merasakan anak anda merupakan mangsa penderaan SBS, bawa kepada doktor untuk rawatan dan laporkan kepada polis untuk tindakan undang-undang.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI