26.1 C
Kuala Lumpur
Tuesday, December 5, 2023
UtamaBerita UtamaRundingan gencatan senjata Rusia–Ukraine berakhir tanpa perjanjian

Rundingan gencatan senjata Rusia–Ukraine berakhir tanpa perjanjian

Rundingan antara pegawai Rusia dan Ukraine di Belarus pada 28 Februari tidak membuahkan hasil, kata pegawai selepas rundingan itu tamat.

Presiden Rusia Vladimir Putin dan Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy menghantar pegawai tertinggi sebagai perantara ketika tentera Rusia dan Ukraine terus bertempur di Ukraine, termasuk berhampiran bandar utama seperti Kyiv. Rundingan itu diadakan di Belarus, yang telah membenarkan tentera Rusia melaluinya semasa perang.

Mykhailo Podolyak, penasihat tertinggi Zelenskyy, memberitahu pemberita selepas rundingan terhenti dengan matlamat utamanya adalah untuk membincangkan gencatan senjata.

Menteri Pertahanan Ukraine Oleksii Reznikov (tiga dari kanan), Ketua Delegasi Rusia Vladimir Medinsky (dua dari kanan) dan anggota delegasi lain dalam rundingan genjatan senjata di Gomel, Belarus pada 28 Februari 2022. (Gambar oleh SERGEI KHOLODILIN/BELTA/AFP/Getty Images)

“Pihak-pihak telah menetapkan beberapa topik keutamaan yang mana keputusan tertentu telah dibayangkan,” kata Podolyak. “Kedua-dua pihak kembali ke ibu negara untuk kemungkinan melaksanakan keputusan ini. Kedua pihak telah membincangkan kemungkinan mengadakan rundingan pusingan kedua dalam masa terdekat di mana isu-isu ini akan dapat dibangunkan secara praktikal.”

Podolyak kemudiannya menulis di Twitter, “Rundingan adalah sukar. Walau bagaimanapun, tanpa sebarang kata dua yang wajib dilaksanakan. Malangnya, pihak Rusia masih sangat berat sebelah mengenai proses pemusnahan yang dilancarkannya.”

Vladimir Medinsky, yang mengetuai delegasi Rusia, berkata rundingan lima jam itu termasuk mencari titik persetujuan mengenai pelbagai perkara agenda yang tidak dinyatakan dan ciri utama perjanjian untuk meneruskan rundingan.

“Pertemuan seterusnya akan berlangsung dalam beberapa hari akan datang di sempadan Poland–Belarus. Sudah ada perjanjian yang relevan. Sebelum mesyuarat, kedua-dua delegasi, pemimpin kedua-dua delegasi, akan berunding dengan kepimpinan negara mereka mengenai kedudukan rundingan,” kata Medinsky.

Ketua delegasi Rusia Vladimir Medinsky ketika sidang media di Gomel, Belarus pada 28 Februari 2022. (Gambar oleh SERGEI KHOLODILIN/BELTA/AFP/Getty Images)

Jurucakap Jabatan Negara Amerika Syarikat Ned Price dalam kenyataan di Washington berkata Amerika Syarikat menyokong Ukraine dalam cubaan untuk mencapai penyelesaian diplomatik terhadap konflik itu, tetapi berkata ia akan menjadi sukar untuk mewujudkan kesepakatan semasa pertempuran sedang berlangsung.

Tentera Rusia, atas arahan Putin, melancarkan operasi ketenteraan dan memasuki Ukraine pada 24 Februari, dan telah bergerak menuju ke Kyiv dalam beberapa hari kemudian.

Pertempuran telah berlaku di sekitar Kyiv, Kharkiv, dan bandar-bandar utama lain.

Semasa rundingan itu berlangsung, pegawai lain tampil menyeru di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di New York.

Sergiy Kyslytsya, duta besar Ukraine ke PBB, memberitahu para wakil dalam Perhimpunan Agung PBB “harus lantang dalam menuntut Persekutuan Rusia untuk menghentikan serangannya terhadap Ukraine sebagai tindakan pencerobohan terhadap negara yang berdaulat dan merdeka.”

Perhimpunan PBB harus menuntut Rusia segera dan tanpa syarat menarik balik semua tenteranya dari Ukraine dan memansuhkan pengiktirafan bahagian timur Ukraine sebagai wilayah bebas, katanya, yang termasuk pengiktirafan “peranan khianat Belarus” dalam konflik itu.

Penasihat tertinggi Presiden Zelenskyy, Mikhailo Podolyak ketika sidang media di Gomel, Belarus pada 28 Februari 2022. (Gambar oleh SERGEI KHOLODILIN/BELTA/AFP/Getty Images)

Vassily Nebenzia, duta Rusia ke PBB, kemudian berkata krisis itu dicetuskan oleh tindakan Ukraine, termasuk melanggar kewajipan di bawah perjanjian Minsk yang dicapai pada 2014.

“Rakan-rakan Barat kami tanpa segan silu membanjiri negara dengan senjata, telah menghantar pengajar negara dan berkesan menghasut rakyat Ukraine, yang berhadapan dengan 120,000 kontinjen tentera yang kuat, dan mendorong mereka untuk terlibat dalam provokasi bersenjata terhadap Donbas,” katanya, merujuk kepada wilayah yang diiktiraf Rusia.

Sambil menambah tentera Rusia “tidak menimbulkan ancaman kepada orang awam Ukraine, tidak membedil kawasan awam serta kawasan dan bandar di mana angkatan bersenjata Rusia telah mengawal, dan kawasan ini menyaksikan rakyat menjalani kehidupan mereka secara normal.”

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI