25 C
Kuala Lumpur
Friday, December 2, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaBeberapa kit ujian pantas Covid-19 mungkin mempunyai bahan kimia bertoksik yang berbahaya

Beberapa kit ujian pantas Covid-19 mungkin mempunyai bahan kimia bertoksik yang berbahaya

Orang ramai dinasihatkan untuk berhati-hati kerana kit ujian Covid-19 di rumah mungkin mengandungi bahan toksik yang mungkin berbahaya kepada bukan hanya golongan dewasa malah terhadap kanak-kanak.

Bahan kimia yang dimaksudkan itu ialah Sodium Azide, dan Medical Center’s Drug and Poison Information Center di Hospital Kanak-kanak Cincinnati dilaporkan telah menerima banyak panggilan berkenaan dengan kes di mana orang ramai terdedah kepada bahan kimia itu memandangkan kini semakin ramai melakukan ujian kendiri di rumah.

Sementara itu, Pusat Kawalan Racun Kebangsaan (National Poison Control Center) sudah mengeluarkan amaran mengenai bahan kimia itu.

“Adalah penting untuk tahu bahawa terdapat beberapa jenis bahan kimia dalam kit antigen pantas termasuk Sodium Azide, sejenis kimia yang berfungsi sebagai agen pengawet,” kata pusat itu.

Mereka turut mendedahkan beberapa jenama yang mengandungi bahan kimia tersebut iaitu kit antigen pantas Covid-19 BinaxNow, BD Veritor, Flowflex dan Celltrion DiaTrust Covid-19.

Kenali Sodium Azide

Sodium Azide adalah sejenis cecair kimia yang sering digunakan sebagai pengawet dalam beberapa kit ujian Covid-19. Bahan kimia itu tidak berwarna, tidak memiliki rasa dan tidak berbau, dan ia digunakan terutamanya dalam beg udara kereta dan sebagai agen kawalan perosak.

Risiko boleh terjadi kepada mereka yang termakan atau tertelan bahan kimia ini. Hal ini boleh menyebabkan individu tersebut mengalami tekanan darah rendah, yang boleh mengakibatkan pening, sakit kepala atau berdebar-debar.

Tidak hanya itu, pendeahan kepada bahan kimia ini juga boleh menyebabkan iritasi pada kulit, mata atau hidung. Jika ada individu terdedah kepada kuantiti Sodium Azide yang lebih banyak mereka boleh berhadapan dengan ancaman kesihatan yang lebih teruk. Mereka mungkin boleh terkena sawan, pengsan, kecederaan paru-paru atau kegagalan pernafasan yang membawa kepada kematian.

“Dos kecil Sodium Azide boleh menurunkan tekanan darah, dan dos yang lebih besar boleh menyebabkan kesan kesihatan yang lebih serius,” kata penasihat dari Health Canada. “ProClin juga terdapat dalam banyak kit. Ia mengandungi bahan kimia yang boleh menyebabkan iritasi kulit dan mata, serta tindak balas alahan.”

Beberapa hospital di seluruh Amerika Syarikat berkata mereka telah menerima banyak panggilan telefon mengenai kes melibatkan bahan kimia itu.

“Kami mula terdedah kepada kit ujian ini sekitar awal November lalu,” kata Sheila Goertemoeller, ahli farmasi dan ahli toksikologi klinikal di Pusat Perubatan Hospital Kanak-kanak Cincinnati.

Menurutnya lagi, apa yang lebih membimbangkan ia terjadi kepada semua peringkat umur terutama kanak-kanak yang masih kecil.

Pendedahan secara tidak sengaja boleh berlaku di kalangan kanak-kanak dan orang dewasa, kata Dr. Kelly Johnson-Arbor.

“Orang ramai mungkin tersalah anggap mereka sebagai ubat titis mata. Kanak-kanak mungkin terkena pada kulit mereka. Orang dewasa kadang-kadang tersilap meletakkan bahan kimia itu di mata mereka,” katanya lagi.

Tambahan lagi, kimia tersebut boleh menyebabkan reaksi seperti alahan atau ruam pada kulit. Bagi mereka yang sudah membeli kit ujian tersebut mereka dinasihatkan untuk tidak membuangnya tetapi perlu lebih berhati-hati ketika menggunakannya.

“Gunakannya dengan betul, buangnya dengan betul, dan ia tidak akan menyebabkan masalah,” kata Dr Jeffrey Jahre, dari Rangkaian Kesihatan Universiti St. Luke.

Jika ada orang di sekeliling anda yang telah tertelan bahan kimia tersebut, pakar mengesyorkan supaya individu tersebut tidak muntah dengan sengaja. Jika terkena pada mata, bilas dengan air suam selama 15 hingga 20 minit. Jika terkena pada kulit pula bersihkan dengan menggunakan air paip. Dapatkan rawatan dengan segera jika terdapat sebarang reaksi lain.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI