33.9 C
Kuala Lumpur
Tuesday, August 9, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaUkraine isytihar darurat, gesa warganya tinggalkan Rusia dan laksana kerahan tentera simpanan

Ukraine isytihar darurat, gesa warganya tinggalkan Rusia dan laksana kerahan tentera simpanan

Ukraine kini beralih ke landasan perang, apabila mengisytiharkan darurat di seluruh negara, menggesa semua rakyatnya meninggalkan Rusia dengan segera, dan melaksanakan kerahan tentera simpanan dan perkhidmatan ketenteraan wajib ketika krisis Ukraine-Rusia yang semakin meruncing.

Majlis Keselamatan dan Pertahanan Negara Ukraine menyokong pelaksanaan darurat pada 23 Februari ke atas semua wilayah negara itu, selain wilayah Donetsk dan Luhansk yang dilanda konflik, di mana ia telah dilaksanakan selama lapan tahun seperti yang dilakukan oleh tentera Ukraine ketika memerangi pemisah pro-Rusia.

Penggubal undang-undang meluluskan secara rasmi pengisytiharan itu pada hari yang sama mengenakan pelaksanaan undang-undang darurat.

Tentera Ukraine mengadakan kawalan ketat di Novoluhanske, di timur Ukraine, pada 19 Februari 2022. (Gambar oleh Aris Messinis/AFP /Getty Images)

Oleksiy Danilov, ketua keselamatan tertinggi negara, berkata pada taklimat awal bahawa langkah-langkah yang diperkenalkan oleh pengisytiharan itu termasuk meningkatkan tahap keselamatan di lokasi utama, dengan sekatan yang lebih ketat di kawasan berisiko tinggi seperti timur Ukraine, di sepanjang sempadan negara dengan Belarus dan Rusia serta di Crimea yang diduduki Rusia.

“Ini termasuk sekatan pergerakan pengangkutan, pemeriksaan tambahan pengangkutan. Ini juga boleh termasuk pemeriksaan dokumen individu,” kata Danilov, dengan keadaan darurat pada mulanya ditetapkan untuk bertahan selama 30 hari, dengan kemungkinan dilanjutkan.

Dalam perkembangan berasingan, Parlimen Ukraine mengundi pada 23 Februari untuk meluluskan draf undang-undang yang membenarkan rakyat Ukraine membawa senjata api dan atas sebab tindakan mempertahankan diri.

“Penggunaan undang-undang ini sepenuhnya demi kepentingan negara dan masyarakat,” kata pembuat draf undang-undang itu dalam notanya, sambil menyatakan langkah itu diperlukan kerana “ancaman dan bahaya sedia ada untuk rakyat Ukraine.”

Ukraine juga telah menggesa semua kira-kira 3 juta rakyatnya yang tinggal di Rusia untuk segera beredar.

Gelombang pertama pasukan simpanan juga telah dipanggil, dengan Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky mengumumkan kerahan pasukan simpanan berumur 18 hingga 60 tahun pada 22 Februari, walaupun beliau menolak kerahan tentera am.

Ketegangan semakin memuncak di rantau itu selepas Presiden Rusia Vladimir Putin mengisytiharkan Donetsk dan Luhansk sebagai negara merdeka dan berkata Rusia sedang memindahkan tenteranya ke sana, yang didakwanya hanya sebagai pasukan pengaman.

Kenderaan tentera Rusia lengkap bersenjata dilihat bersiap siaga 50 kilometer dari sempadan Donetsk di selatan Rostov, Rusia pada 23 Februari 2022. (Gambar oleh STRINGER/AFP/Getty Images)

Pemimpin Barat menolak dakwaan tentera Rusia berada di Ukraine untuk membantu mengekalkan keamanan, dengan menuduh Putin mendalangi perebutan wilayah. 

Rusia telah menafikan rancangan untuk pencerobohan, sebaliknya merangka tindakan sebagai langkah ‘misi pengaman’ untuk melindungi etnik Rusia yang tinggal di Ukraine, dengan Putin menuduh tentera Ukraine dan proksinya melakukan “pembunuhan beramai-ramai” di timur Ukraine, dakwaan yang ditolak keras oleh pegawai dan penganalisis Barat sebagai satu propaganda yang dimaksudkan untuk membenarkan pencerobohan.

Pemisah pro-Rusia telah mengawal sebahagian daripada wilayah Donetsk dan Luhansk, yang kini secara kolektif dikenali sebagai Donbas, sejak 2014.

PBB menganggarkan kira-kira 14,000 orang terbunuh di timur Ukraine sejak lapan tahun lalu, termasuk sekurang-kurangnya 3,400 orang awam.

Sementara itu, China dilihat berhati-hati dalam menyiarkan kenyataan umum mengenai ketegangan Ukraine-Rusia yang semakin memuncak.

Sambil mengeratkan hubungan dengan Moscow, Beijing juga berhati-hati untuk mengelak serangan balik dengan dilihat secara langsung menyokong langkah unilateral untuk merampas kedaulatan negara lain—memandangkan reka bentuk rejim itu sendiri dalam menangani konflik di Taiwan.

Keperluan untuk China mengendalikan permasalahan geopolitik yang sensitif itu dengan sangat istimewa telah dijelaskan oleh Ming Jinwei, bekas editor kanan untuk Xinhua, dalam blog peribadinya.

“Dalam krisis Ukraine, sedikit dorongan akan mencetuskan tindak balas berantai,” tulisnya, mengingatkan China supaya berhati-hati mengendalikan hubungan dengan semua pihak yang terlibat untuk mengelakkan “mengundang masalah.”

China, katanya, mesti “menyokong Rusia dari segi moral dan emosi tetapi tanpa terlalu memprovokasi Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah.”

Duta Besar Rusia ke PBB Vasily Nebenzya bertemu tangan dengan Duta Besar China ke PBB Zhang Jun, semasa mesyuarat tergempar Majlis Keselamatan PBB membincangkan krisis Ukraine pada 21 Februari 2022 di New York, Amerika Syarikat. (Gambar oleh TIMOTHY A. CLARY/AFP/Getty Images)

Walaupun “masalah utamanya datang dari Amerika Syarikat,” beliau percaya keadaan semasa memihak kepada Beijing dalam persaingannya dengan Amerika Syarikat, dan adalah tidak bijak untuk menarik kemarahan Washington.

“Cakap banyak, kurangkan tindakan,” nasihat Ming untuk diplomat China, yang katanya perlu menggunakan saluran peribadi untuk menyampaikan sokongan sentimental mereka untuk Rusia dan menggalakkan dialog dalam suasana awam.

Nasihat yang kelihatan dipatuhi oleh rejim.

Semasa mesyuarat tergempar Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 23 Februari, Duta Besar China ke PBB Zhang Jun, menggesa semua pihak untuk menahan diri dan “mencari penyelesaian yang munasabah … melalui cara aman atas dasar kesaksamaan dan saling menghormati.” Kementerian Luar China melalui menterinya Wang Yi juga telah membuat kenyataan yang sama.

Presiden China Xi Jinping (kanan), dan Presiden Rusia Vladimir Putin (kiri) semasa pertemuan di Beijing, China pada 4 Februari 2022. Putin menghadiri acara pembukaan Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing, yang turut mengumumkan perkongsian ‘tiada had’ antara kedua-dua negara. (Gambar oleh Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin/Pool/AP)

Sejak 21 Februari, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah mengenakan pelbagai sekatan terhadap dua wilayah Ukraine yang mengisytiharkan ‘kemerdekaan’, bersama-sama bank Rusia milik kerajaan dan golongan elit Rusia.

Pada 22 Februari, pentadbiran Biden mengarahkan lebih ramai tentera dikerah ke Eropah Timur di tengah-tengah kebimbangan pencerobohan Rusia ke Ukraine. Kesatuan Eropah pada 23 Februari turut menerima pakai pakej sekatan yang menyasarkan 351 ahli Duma, dewan rendah Parlimen Rusia.

Berhadapan pengasingan yang semakin meningkat dari dunia, Presiden Rusia Vladimir Putin menghadiri acara pembukaan Sukan Olimpik Musim Sejuk di Beijing dan mengadakan pertemuan dengan rakan sejawatannya dari China, Xi Jinping yang berakhir dengan kedua-dua pemimpin mengumumkan perkongsian “tiada had”.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI