31.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 4, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupPenjaja kelapa akhirnya jadi pemilik rumah selepas influencer tularkan kisahnya untuk kumpul...

Penjaja kelapa akhirnya jadi pemilik rumah selepas influencer tularkan kisahnya untuk kumpul dana

Penjaja kelapa ini tetap hidup gembira walaupun dia berkata tidak pernah mempunyai tempat tinggal kekal dan rumah yang selesa.

Seorang penjaja kelapa yang berniaga di jalanan dari El Salvador bernama Lorenzo tidak pernah menyangka boleh menerima kejutan mendapat kunci rumah baru setelah kisahnya tidak berumah menjadi tular di TikTok dan laman media sosial lain.

Facebook

Video melalui TikTok itu merakam Lorenzo, seorang penjual kelapa dan air kelapa di ibu negara San Salvador, yang menjelaskan bagaimana dia yang sudah berusia terus bergelut untuk memenuhi keperluan hidup dan tidak mempunyai tempat tinggal. 

Facebook

Walaupun hidupnya boleh dilabel sebagai gelandangan, namun Lorenzo tetap gembira kerana seperti yang dia katakan, “Kebahagiaan itu datang dari dalam..”

Facebook

Influencer Aaron Murphy, yang mengendalikan @murphslife di TikTok, kemudian menunjukkan cara beliau dan rakan-rakannya mengumpul wang dan tenaga dengan tekad membina rumah baru untuk Lorenzo bersama keluarganya supaya lelaki ini akhirnya akan mendapat tempat tinggal yang selamat serta sempurna.

Facebook

Murphy mendokumentasikan bagaimana beliau menyiapkan projek rumah itu dan menemani Lorenzo untuk melihat rumah barunya yang lengkap dengan perabot, dengan beberapa bilik dan mural yang memaparkan wajah ikonik Lorenzo dan buah kelapanya.

Facebook

Lorenzo yang amat terharu dengan kejutan itu mengucapkan terima kasih kepada Murphy dan pasukannya dengan menyatakan, “Ia adalah keajaiban dan hati anda yang melakukan semua ini.” 

Facebook

Sambil mengesat matanya yang berair, Lorenzo berjalan masuk ke bilik barunya dan berbaring di atas katil, dan menjemput anak cucunya ke dalam rumah itu.

Facebook

Projek itu adalah produk dari GoFundMe yang Murphy anjurkan untuk Lorenzo dengan matlamat untuk mengumpul AS$75,000 (RM313,650), yang mana akhirnya dapat mengumpul AS$81,152 (RM340,000).

Facebook

Terlebih cukup untuk membantu warga emas Lorenzo dan ahli keluarganya serta peniaga jalanan lain di El Salvador yang terlibat dalam projek itu untuk menjalani kehidupan yang lebih selesa dan terbela.

Facebook

Murphy melangkaui platform media sosial untuk melancarkan Murphslife Foundation, di mana selain menonton video Murphy di laman webnya, pelawat boleh membeli produk keluaran El Salvador dan negara lain seperti topi hingga ke beg tangan yang secara langsung menyokong ekonomi komuniti berbeza di Amerika Latin.

Facebook

Objektif utama Murphslife Foundation adalah untuk memerangi kemiskinan yang disebabkan oleh “sejarah panjang imperialisme, pergolakan, dan ketidakstabilan” dalam negara. 

Sumbangan orang ramai disalurkan melalui Patreon, Venmo, Paypal, dan aplikasi tunai lain, yang tidak terikat kepada kerenah birokrasi badan bukan keuntungan tradisional dan organisasi antarabangsa.

Facebook

Derma dalam dana yayasan itu terus disalurkan kepada komuniti yang terjejas dengan secepat mungkin, serta membantu menyediakan mereka dengan perniagaan sendiri yang akan membolehkan lebih ramai golongan kurang bernasib baik seperti Lorenzo untuk ‘bangkit semula’ memulakan kehidupan baru.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI