25.1 C
Kuala Lumpur
Friday, September 22, 2023
UtamaBerita UtamaAgensi Amerika Syarikat kaji secara senyap laporan isu neurologi selepas vaksinasi

Agensi Amerika Syarikat kaji secara senyap laporan isu neurologi selepas vaksinasi

Dua agensi utama Amerika Syarikat telah mengkaji secara senyap masalah neurologi yang didakwa muncul ke atas beberapa individu yang telah mendapat vaksin COVID-19, menurut The Epoch Times.

Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan Amerika Syarikat (FDA) dan Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH) telah menjalankan projek penyelidikan berasingan mengenai isu neurologi selepas vaksinasi, yang telah dimanifestasikan dengan gejala seperti lumpuh muka dan kabus otak, dan telah dikaitkan dalam beberapa kes pengambilan vaksin, menurut semakan e-mel oleh The Epoch Times.

Satu percubaan untuk mendapatkan pemahaman tentang masalah yang pakar di seluruh dunia sedang bergelut untuk memahami sedang dijalankan oleh Dr. Janet Woodcock, selaku pesuruhjaya FDA sehingga 17 Februari.

Ibu Pejabat Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan Amerika Syarikat (FDA) di White Oak. (Gambar oleh Andrew Kelly/Reuters)

Dr. Woodcock, kini timbalan pengarah utama FDA, telah menilai secara peribadi kesan sampingan neurologi daripada vaksin COVID-19 sejak sekurang-kurangnya 13 September 2021, menurut e-mel itu, yang kebanyakannya belum dilaporkan sebelum ini. Ahli epidemiologi FDA juga sedang mengumpul data untuk melihat lebih mendalam isu tersebut, menurut mesej daripada Dr. Peter Marks, seorang lagi pegawai tertinggi FDA.

Sementara itu, kumpulan penyelidik di Institut Gangguan Neurologi dan Strok Kebangsaan (NINDS) NIH, mula memeriksa pesakit yang melaporkan kecederaan vaksin dalam kajian pada awal 2021 selepas menerima aduan sejurus selepas vaksin disediakan. Sebahagian daripada pesakit telah diperiksa secara peribadi di Bethesda, Maryland.

Tiada kajian atau ulasan bagaimanapun telah diumumkan, dan pegawai kesihatan tidak banyak memperkatakan tentangnya secara terbuka, walaupun terdapat pengiktirafan yang semakin meningkat di kalangan pakar bahawa sekurang-kurangnya beberapa isu mungkin dikaitkan dengan vaksin.

Dr. Woodcock menyedari dan maklum berkenaan laporan isu pasca vaksinasi menjelang 16 April 2021, menurut e-mel tersebut.

Katanya, beliau kesal dengan penderitaan yang dialami orang ramai dan telah cuba mencari jalan untuk memeriksa apa yang berlaku. Akhirnya, Dr. Woodcock mendedahkan beliau sedang mengusahakan penilaian “kesan sampingan neurologi daripada vaksinasi COVID-19,” menurut e-mel bertarikh 16 September 2021, yang disemak oleh The Epoch Times.

Didorong oleh beberapa individu yang didiagnos mengalami kecederaan akibat vaksin, Dr. Woodcock menegaskan beliau masih mengusahakan projek itu.

“Saya sedang menunggu beberapa maklumat daripada ahli epidemiologi yang saya jangka akan diterima esok,” tulisnya pada 16 November 2021. “Kami menghadapi kesukaran untuk menyimpulkan insiden berkaitan sistem saraf yang telah dibawa ke perhatian kami. Saya telah meminta carian khusus bagi laporan yang kami perolehi dari sini dan juga bekas Amerika Syarikat (kerana vaksin ini telah digunakan di banyak negara) serta daripada ujian, di mana pengawasan terhadap peserta adalah lebih tinggi.”

Dr. Woodcock berkata beliau sedar terdapat individu yang mengalami masalah selepas menerima vaksin mencari panduan tentang rawatan tetapi “tidak banyak kepastian tentang apa yang menyebabkan simptom.”

Dalam e-mel itu, Dr. Woodcock mengesahkan kepada The Epoch Times bahawa penilaian masih berjalan dan belum selesai.

“Apabila kami mengetahui sesuatu yang pasti, kami akan mengeluarkan kenyataan jika perlu,” katanya.

Dr. Janet Woodcook (Gambar oleh Stefani Reynolds/Pool/Getty Images)

Seorang jurucakap FDA memberitahu The Epoch Times dalam e-mel bahawa sistem yang disediakan untuk memantau keselamatan vaksin COVID-19 telah mengenal pasti beberapa isu “berpotensi dikaitkan dengan vaksinasi,” termasuk gangguan neurologi yang dikenali sebagai sindrom Guillain-Barré, gabungan pembekuan darah dan paras platelet darah rendah yang dikenali sebagai trombosis dengan sindrom trombositopenia (TTS), dan beberapa bentuk keradangan jantung, termasuk myocarditis.

“Peluang kejadian ini berlaku adalah sangat rendah. Sehingga kini, sistem untuk memantau keselamatan vaksin COVID-19 belum mengenal pasti isyarat keselamatan tambahan untuk kesan neurologi yang serius selepas vaksinasi COVID-19,” kata jurucakap itu.

Pakar epidemiologi dan pakar FDA di Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat secara berterusan menganalisis data daripada sistem laporan pasif yang dikenali sebagai Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) untuk mengenal pasti isyarat berpotensi yang akan mencadangkan keperluan untuk kajian lebih mendalam dan rundingan dengan pakar NIH mengenai analisis, menurut FDA. 

Laporan kepada VAERS telah meningkat sejak vaksin COVID-19 tersedia, dan beberapa pesakit yang memfailkan laporan VAERS memberitahu The Epoch Times bahawa tiada siapa yang membuat susulan dan maklum balas dengan aduan mereka.

Pegawai Amerika Syarikat mendapati banyak laporan yang diserahkan kepada VAERS sebenarnya tidak mewakili kesan sampingan akibat vaksin, atas sebab seperti diagnosis tidak betul, keadaan yang dipersoalkan sebelum vaksinasi, atau pesakit yang mempunyai keadaan kesihatan yang lebih menjadi dasar “menjelaskan kejadian buruk itu”, kata jurucakap FDA. Kajian menunjukkan bilangan laporan kepada VAERS selalunya kurang menggambarkan masalah selepas vaksinasi. Sebagai bukti “isyarat kejadian buruk yang jarang berlaku boleh dikesan,” jurucakap itu menunjukkan cara kerajaan mengenal pasti enam laporan kejadian buruk, termasuk tiga kematian, atau TTS selepas vaksinasi dengan vaksin Johnson & Johnson.

CDC Amerika Syarikat menyenaraikan hanya satu kejadian buruk yang berkemungkinan mempunyai “hubungan akibat” dengan vaksin. Yang mana TTS dan suntikan vaksin Johnson & Johnson.

‘Kesan sampingan neurologi’

Dr. Avindra Nath, pengarah klinikal NINDS NIH, mengetuai pasukan memeriksa pesakit yang mengalami masalah neurologi yang serius.

Sesetengah pesakit datang ke Bethesda, Maryland, untuk pemeriksaan sendiri, manakala yang lain berunding dengan pakar NIH dari jauh.

Dr. Nath dan Dr. Farinaz Safavi, salah seorang timbalan Nath, telah berkata mereka percaya isu itu dikaitkan dengan vaksin.

“Kami memulakan usaha di NIH untuk melihat kesan sampingan neurologi vaksin COVID-19,” kata Dr. Safavi dalam e-mel kepada salah seorang pesakit pada 3 Mac 2021.

“Kami percaya simptomnya adalah nyata. Itulah sebab kami telah merawat pesakit,” kata Dr. Nath dalam mesej berbeza pada 27 Julai 2021.

Pesakit pada mulanya mengucapkan terima kasih kepada pasukan ini kerana membantu mereka. Ramai yang bergelut untuk mendapatkan rawatan daripada doktor tempatan apabila memberi butiran cara mereka telah menerima vaksin sebelum masalah bermula.

“Akhirnya di NIH, saya berjaya mendapatkan diagnos yang sesuai,” Brianne Dressen, seorang guru prasekolah yang tinggal di Utah, memberitahu The Epoch Times. “Selepas saya dapat mendapatkan diagnos yang sesuai daripada penyelidik utama dalam COVID, doktor saya mula mempercayai secara serius.”

Rekod perubatan daripada lawatan Dressen menunjukkan doktor NIH mendiagnosis dengan “gejala neurologi yang berterusan berikutan vaksin SARS-CoV-2 (COVID-19)” dan “neuropati selepas vaksin.” Neuropati adalah kerosakan saraf yang boleh menjejaskan sistem saraf pesakit dan membawa kepada gejala termasuk anggota badan menjadi lemah, kehilangan penglihatan, dan kehilangan kawalan otot.

Brianne Dressen dalam wawancara “American Thought Leaders” (Tangkap Skrin oleh The Epoch Times)

Dr. Danice Hertz, ahli gastroenterologi bersara dari California, menerima mesej dari Dr. Safavi yang menulis, “Apa yang jelas di sini ialah anda telah membangunkan reaksi segera terhadap vaksin dengan beberapa gejala sistemik yang diteruskan oleh evolusi ciri neuropatik.”

“Kami tahu sebagai fakta bahawa komplikasi neurologi pengantara imun boleh berlaku selepas vaksinasi dan selepas jangkitan,” tambahnya.

Pemeriksaan itu dilakukan di bawah protokol kajian yang bermula pada 2015 dikenali “Natural History Study of Inflammatory and Infectious Diseases of the Nervous System.” Dr. Nath memberitahu The Epoch Times melalui e-mel bahawa pasukannya memeriksa kira-kira 10 pesakit, walaupun beliau memberikan nombor yang berbeza kepada majalah Science.

Kemudian individu lain yang mengalami masalah sama selepas diberi vaksin memberitahu The Epoch Times bahawa percubaan untuk mendapatkan bantuan daripada NIH atau agensi lain tidak berjaya. Angelia Desselle dari Louisiana, misalnya, diberitahu dia boleh mendapatkan bantuan di NINDS tetapi berhenti mendengar jawapan dari institut itu sebelum lawatan dimuktamadkan.

NIH ialah sebuah agensi penyelidikan perubatan yang berfungsi untuk memeriksa penyakit dan mengurangkan beban kesihatan. NINDS memberi tumpuan kepada masalah otak dan sistem saraf.

Kekecewaan

Malah dalam kalangan mereka yang diperiksa, keterujaan untuk berhubung dengan penyelidik terkemuka dan pegawai kerajaan bertukar kepada kekecewaan demi kekecewaan apabila pertanyaan berulang kali menghasilkan sedikit tanda kemajuan dalam penyelidikan terhadap masalah pasca vaksinasi.

Dr. Woodcock dan Dr. Marks di FDA selalunya hanya memberikan kemas kini selepas diajukan persoalan, dan kedua-duanya tidak menghantar perbualan yang berlaku secara tertutup kepada awam.

Dr. Nath dan Dr. Safavi juga semakin jauh apabila 2021 berlalu. Mereka akhirnya berhenti memeriksa pesakit. Dr. Nath menggesa Brianne Dressen untuk berhenti merujuk pesakit lain kepadanya, dengan memberitahu “kami tidak mempunyai sebarang ujian klinikal untuk … komplikasi berkaitan vaksin.”

Panggilan peribadi dan komunikasi dengan pakar perubatan yang merawat pesakit untuk kecederaan vaksin yang dilaporkan berlaku, tetapi tiada cadangan yang lebih luas diumumkan, dan pegawai persekutuan terus mendesak vaksinasi untuk hampir semua rakyat Amerika Syarikat.

Dr. Hertz menyifatkan dirinya terkejut tentang kurangnya pengakuan awam tentang isu pasca vaksinasi oleh FDA, yang meluluskan vaksin Moderna dan Pfizer pada Disember 2020 dan selepas itu membenarkan suntikan Johnson & Johnson.

“Mereka enggan mengakui apa yang berlaku kepada beribu-ribu orang,” kata Dr. Hertz kepada The Epoch Times. “Kami telah ditinggalkan sepenuhnya. Dan kami kecewa dengannya.”

Mesej bercanggah

Pesakit merasakan pegawai kerajaan dan saintis menyampaikan satu mesej kepada orang ramai dan satu lagi secara peribadi.

Dr. Nath, sebagai contoh, memberitahu majalah Science baru-baru ini bahawa beliau tidak pasti sama ada vaksin itu membawa kepada masalah kesihatan yang serius kepada pesakit.

“Anda perlu berhati-hati,” kata Dr. Nath kepada majalah itu, kerana “implikasinya sangat besar” dalam membuat “kesimpulan yang salah.”

Ketika membuat pembentangan maya pada Mei 2021, Dr. Nath nampaknya bersuara dengan nada berbeza. Menunjukkan slaid bertajuk: “Bolehkah vaksin COVID-19 menyebabkan komplikasi neurologi,” dengan beberapa komplikasi seperti Bell’s palsy disenaraikan, Dr. Nath berkata vaksin itu “sangat selamat, tetapi kami mula melihat beberapa komplikasi neurologi dengannya.”

Dr. Nath juga menulis bersama kertas kerja yang diterbitkan pada Julai 2021 dengan menyatakan “komplikasi neurologi vaksin ini,” termasuk strok dan dysautonomia, gangguan sistem saraf, telah dilaporkan kepada VAERS.

Dan dalam e-mel pada 16 September 2021, Dr. Nath nampaknya membiarkan beberapa kejengkelan sambil menunjukkan bahawa vaksin telah menyebabkan beberapa kejadian buruk.

“Biasanya apabila mana-mana ubat dikeluarkan, adalah menjadi tanggungjawab pengilang untuk menyiasat dan merawat kesan sampingan. Di manakah pengeluar vaksin dalam semua ini? Pernahkah anda cuba menghubungi mereka? Tidak boleh menjadi tanggungjawab kerajaan untuk mengambil semuanya selepas itu. Mereka adalah syarikat [untuk] keuntungan dan mereka sepatutnya yang membuat sebarang perubahan. Tidakkah anda fikir?” dia menulis.

Dressen berkata beliau melihat standard yang berbeza apabila mengaitkan keadaan dengan virus COVID-19 berbanding mengaitkannya dengan vaksin COVID-19.

“Agak mudah apabila perkaitan itu boleh terikat dengan COVID dan ia juga agak pelik kerana Nath sendiri memberitahu saya berkali-kali bahawa ia adalah proses pengantara imun untuk meningkatkan protein,” yang merupakan sebahagian daripada COVID-19 dan vaksin, katanya sambil menambah beliau tidak sabar untuk melihat sebarang data diterbitkan.

‘Ditinggalkan dalam kesejukan’

“Mangsa kecederaan vaksin ini ditinggalkan dalam kesejukan dan saya boleh bayangkan betapa kecewanya mereka,” kata Barbara Loe Fisher, presiden dan pengasas bersama Pusat Maklumat Vaksin Kebangsaan, yang mahukan ketelusan mengenai vaksin, kepada The Epoch Times.

“NIH dan CDC harus membuat penyiasatan ke atas laporan disfungsi otak selepas vaksin COVID ini sebagai keutamaan tertinggi, dan FDA harus segera mengeluarkan 450,000 muka surat data percubaan klinikal Pfizer ke atas Comirnaty,” tambahnya, merujuk kepada pengeluaran dokumen FDA yang berjalan perlahan dalam melaporkan ujian percubaan Pfizer dan menggunakan nama jenama vaksin Pfizer.

Ditanya sama ada pasukannya telah membuat kemajuan dalam mengenal pasti mengapa sesetengah orang mengalami masalah saraf selepas mendapat vaksinasi COVID-19, Dr. Nath memberitahu The Epoch Times, “Kami tidak tahu apa yang menyebabkan sesetengah orang terdedah kepada komplikasi akibat vaksin secara umum.”

“Ini memerlukan kajian epidemiologi lebih luas dalam menentukan perbandingan antara vaksin,” tambahnya sebagai menjawab soalan mengenai salah satu vaksin dikaitkan dengan lebih banyak kes berbanding yang lain.

Dr. Nath berkata pasukannya berhenti merawat pesakit kerana “penjagaan klinikal terbaik disediakan oleh doktor dalam komuniti atau institusi akademik lain.”

Dr. Avindra Nath (Gambar oleh NIH)

Dr. Avindra Nath menyerahkan penemuan pasukannya sebagai siri kes pemerhatian kepada dua jurnal perubatan pada Mac 2021, tetapi kedua-duanya tidak menerima manuskrip itu. “Tiada alasan diberikan,” kata jurucakap NINDS, agensi Nath, kepada The Epoch Times dalam e-mel. Mereka enggan menamakan jurnal tersebut. The Epoch Times telah memfailkan permintaan Akta Kebebasan Maklumat untuk manuskrip dan surat keterangan tambahan daripada Nath dan Safavi. Kajian itu masih diteruskan pada pertengahan 2021, dan Nath memberitahu majalah Science pasukan itu menghantar satu siri kes dengan 23 pesakit untuk jurnal ketiga pada bulan Januari.

“Tiada data yang menunjukkan vaksin menyebabkan simptom kepada pesakit ini. Adalah penting untuk diperhatikan, terdapat perbezaan antara sebab dan kaitan. Penyebab bermakna pendedahan menghasilkan kesan dan biasanya ditentukan oleh kajian epidemiologi yang luas. Perkaitan ialah perhubungan antara dua pembolehubah, tetapi satu pembolehubah tidak semestinya menyebabkan pembolehubah lain berlaku,” tambah jurucakap agensi NINDS.

Pandangan itu bukan universal.

“Vaksin COVID-19 ada menyebabkan kesan sampingan neurologi,” Dr. Josef Finsterer, pakar neurologi di Klinik Landstrasse di Austria, memberitahu The Epoch Times dalam e-mel. Beliau baru-baru ini menerbitkan ulasan kajian yang memperincikan peristiwa kesan sampingan neurologi selepas vaksinasi.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI