26.1 C
Kuala Lumpur
Tuesday, December 5, 2023
UtamaBerita UtamaJumlah panggilan kecemasan meningkat ekoran cuaca sejuk melampau melanda Taiwan

Jumlah panggilan kecemasan meningkat ekoran cuaca sejuk melampau melanda Taiwan

TAIPEI- Taiwan sedang bersiap sedia untuk menghadapi cuaca paling sejuk tahun ini dan setakat ini 19 bandar dan daerah telah mengeluarkan amaran suhu rendah, kata sebuah laporan yang dikeluarkan pada 19 Februari lalu.

Ekoran cuaca sejuk ini beberapa orang telah meninggal dunia. Jabatan bomba di seluruh negara telah membuat pengumuman dengan memberitahu bahawa banyak ambulans telah digerakkan pada hujung minggu lalu ekoran ramai yang terkena serangan jantung dan strok akibat cuaca terlalu sejuk.

Pada 20 Februari lalu, Central Weather Bureau telah mengeluarkan amaran bahawa suhu rendah dan hujan lebat akan berlaku di kebanyakan tempat di Taiwan.

Biro itu mengeluarkan amaran “kuning” di kawasan di utara Daerah Changhua, serta Daerah Yilan, dan pulau Kinmen dan Matsu.

Menurut biro cuaca sejuk dikategorikan kepada tiga warna, tanda amaran “oren” menandakan cuaca “sangat sejuk”, dengan suhu paras tanah minimum di bawah 6°C, atau suhu paras tanah minimum di bawah 10°C dengan suhu kekal di bawah 12°C selama 24 jam.

Amaran “kuning” dikeluarkan untuk kawasan seperti Nantou, Yunlin dan Chiayi, serta Tainan, Hualien dan Penghu yang terpencil.

Amaran “kuning” bermaksud cuaca “sejuk”, dengan suhu paras tanah minimum di bawah 10°C, bersama-sama dengan perbezaan suhu siang dan malam yang ketara.

Tanda amaran “merah” pula menunjukkan cuaca “sangat sejuk”, dengan suhu kekal di bawah 6°C selama 24 jam. Setakat ini, tiada amaran sedemikian dikeluarkan oleh biro bagi musim sejuk kali ini.

Suhu terendah di Taiwan berlaku pada Ahad lalu pada suhu 6.2°C di Daerah Rueifang di New Taipei City.

Kerajaan New Taipei City berkata bahawa doktor menyatakan bahawa lapan orang disahkan meninggal dunia semasa dibawa oleh ambulans pada hujung minggu lalu dan lima orang yang lain telah diselamatkan.

Dari tengah malam hingga 6 petang semalam, Biro Bomba Kaohsiung melaporkan sebanyak 183 panggilan ambulans telah dilakukan, yang mana 11 orang telah disahkan meninggal dunia semasa ketibaan di hospital.

Biro Bomba Changhua berkata dalam tempoh 24 jam dari 8 pagi Sabtu hingga 8 pagi Ahad, terdapat 64 panggilan yang memerlukan rawatan kecemasan yang berkemungkinan berkaitan cuaca sejuk di daerah itu.

Jabatan bomba bandar dan daerah Chiayi pula melaporkan sebanyak 32 panggilan ambulans berkaitan cuaca diterima dari tengah hari Sabtu hingga tengah hari Ahad, termasuk tiga orang berumur 58 hingga 90 tahun yang disahkan meninggal dunia semasa ketibaan.

Daerah Miaoli telah menerima sebanyak 27 panggilan kecemasan, termasuk seorang wanita berusia 54 tahun yang tiba di hospital tanpa denyutan nadi, kata biro bomba daerah itu.

Memandangkan peningkatan dalam panggilan selama beberapa jam, biro itu berkata ia mengesyaki bahawa panggilan itu berkaitan dengan cuaca.

Walaupun adalah mustahil untuk menentukan sama ada selsema menjadi punca peningkatan kecemasan, doktor menggesa orang ramai supaya sentiasa berada dalam keadaan panas, terutamanya pada waktu malam.

Jika seseorang mengalami sebarang ketidakselesaan, mereka harus segera memaklumkan kepada ahli keluarga atau doktor, kata mereka.

Doktor juga mengesyorkan agar orang ramai menyimpan set pakaian tambahan di sebelah katil untuk mengelakkan berjalan kaki sejuk ke almari pada waktu pagi, dan minum air suam selepas bangun dari tidur.

Memakai topi, skarf dan pelitup muka adalah disyorkan apabila keluar dan menggesa pemandu skuter untuk bersiap sedia menghadapi keadaan sejuk melampau.

Regangan juga penting semasa bersenam untuk mengelakkan kekejangan, tambah mereka.

Sesak dada atau sakit, peluh sejuk dan kesejukan pada anggota badan adalah semua tanda berpotensi serangan jantung, kata mereka, sambil menambah bahawa gejala strok termasuk kebas atau lumpuh, kekeliruan mental, mulut atau mata terkulai, atau gaya berjalan yang tidak stabil.

Cuaca boleh menjadi lebih panas sedikit mulai Selasa, tetapi ia akan kekal hujan di seluruh Taiwan, kata Daniel Wu, bekas pengarah di Pusat Ramalan Cuaca biro yang juga merupakan profesor madya sains atmosfera di National Central University.

Menurutnya lagi, pada hari Rabu nanti, akan ada satu lagi gelombang sejuk dengan lebih banyak hujan.

Taiwan mungkin boleh menjangkakan cuaca lebih panas mulai hari Jumaat dengan kebanyakan langit cerah di kawasan selatan Taoyuan, tambahnya lagi.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI