26.7 C
Kuala Lumpur
Monday, February 26, 2024
UtamaGaya HidupBakal guru dari Sarawak terpaksa daki bukit 2 jam demi dapatkan capaian...

Bakal guru dari Sarawak terpaksa daki bukit 2 jam demi dapatkan capaian internet lebih baik untuk temu duga dalam talian universiti

Untuk mencapai impian, tidak kira apa halangannya, sesetengah orang itu akan melakukan apa sahaja demi kejayaan. Semangat yang setiap daripada kita perlukan.

Seperti seorang pemuda dari Sarawak berusia 19 tahun ini dengan usaha gigihnya menjadi tular selepas beliau tidak mempunyai pilihan selain mendaki bukit selama 2 jam, semata-mata untuk memastikan capaian internet yang stabil dapat diperolehi untuk temu duga dalam talian universitinya.

Impian Frank Steward Panting Sa adalah untuk menjadi seorang guru sehingga beliau sanggup mendaki Bukit Kelingkang hanya untuk mencuba peluang dalam temu duga itu.

Mario Sa / Facebook

Abangnya, Mario, berkongsi video menyentuh hati di Facebook di mana Frank dilihat sedang duduk di atas tikar bemban di pondok sementara yang dibina oleh bapanya Sa Ujom.

Menurut Borneo Post, pada mulanya Frank membawa bersama tikar untuk diduduki, bagaimanapun seluarnya basah semasa temu duga kerana hujan lebat.

Mario Sa / Facebook

“Kakinya digigit lintah tetapi dia tetap cekal mahu mengikut jejak orang lain yang telah mencapai kejayaan dalam hidup mereka.” tulis Mario dalam hantaran Facebook itu.

Mario menjelaskan, rumah panjang mereka Rumah Suing di Teberu, Ulu Kemalih sebenarnya dilengkapi jaringan WiFi Sarawak Linking Urban, Rural and Nation (Saluran).

Walau bagaimanapun, ia tidak mencapai kelajuan yang menyokong keperluan data untuk temu duga dalam talian itu, yang mengambil masa lama untuk diselesaikan dan hanya boleh digunakan untuk WhatsApp dan Facebook kerana itu hanya memerlukan penggunaan data asas yang sedikit.

Mario Sa / Facebook

“Begitulah kesukaran capaian rangkaian internet di kawasan luar bandar. Kita terpaksa menanggungnya dan pada masa sama berharap pihak yang berkenaan dapat membantu menyelesaikan masalah ini,” tambahnya.

Sementara itu, Frank berkata, temu duga selama 45 minit itu adalah untuk Kaunseling, 1 daripada 2 subjek dalam permohonan untuk memasuki kursus perguruan di universiti (UPSI).

Sebelum ini, Frank pernah menghadiri temu duga sama untuk subjek Moral di lokasi yang sama.

Mario Sa / Facebook

“Keputusannya dijangka keluar dalam masa dua minggu. Saya 70 peratus yakin bahawa saya akan lulus temu duga,” tambah Frank.

Semoga Frank Steward Panting Sa berjaya mencapai cita-citanya menjadi guru dan selamat maju jaya diucapkan untuk masa depannya.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI