27.6 C
Kuala Lumpur
Thursday, February 22, 2024
UtamaBerita Utama'Jenayah Sempurna' tiada yang terselamat: Penyiasat perinci industri kejam penuaian organ di...

‘Jenayah Sempurna’ tiada yang terselamat: Penyiasat perinci industri kejam penuaian organ di China

Mereka berada dalam keadaan sihat apabila diletakkan di atas meja pembedahan untuk doktor mengeluarkan organ mereka. Ramai yang masih bernafas. Apabila tugas selesai, mayat dicampakkan ke dalam insinerator dan dibakar, tanpa meninggalkan kesan.

Adegan yang menusuk tulang belakang dan meremangkan bulu roma telah menjadi realiti hidup buat tahanan kerohanian di China di bawah jenayah penuaian organ paksa yang dibenarkan oleh rejim PKC, yang diimbas oleh dua penyiasat pada webinar maya pada 17 Februari yang dihoskan oleh badan pemikir Institut Hudson yang berpangkalan di Washington, Amerika Syarikat.

“Tiada pertuduhan, tiada pendengaran, tiada rayuan,” kata David Kilgour, bekas setiausaha negara Kanada untuk Asia-Pasifik, bersama peguam hak asasi manusia Kanada David Matas, yang menghabiskan masa bertahun-tahun untuk menyiasat isu itu.

Pengamal Falun Gong mengambil bahagian dalam perarakan sempena memperingati Ulang Tahun ke-22 Penganiayaan Falun Gong di China di Brooklyn, New York pada 18 Julai 2021. (Gambar oleh Chung I Ho/The Epoch Times)

“Seorang anggota polis hanya berkata: ‘anda akan pergi ke kem buruh di sini.’ … anda menunggu dengan bekerja 16 jam sehari,” katanya. “Kemudian suatu hari seseorang akan masuk, menangkap mereka, memberi mereka sedikit potassium, kemudian organ mereka akan dikeluarkan dan badan anda akan dibakar.”

“Begitulah bagaimana kedaulatan undang-undang berfungsi di China dari segi peraturan mendapatkan organ.”

Ia adalah “jenayah sempurna, kerana sebenarnya tidak ada yang terselamat” dalam pembedahan itu, tambah moderator Nina Shea, seorang peguam hak asasi manusia dan bekas pesuruhjaya Suruhanjaya Amerika Syarikat mengenai Kebebasan Beragama Antarabangsa, kini seorang felo kanan di Institut Hudson.

Industri penuaian organ bernilai bilion dolar, yang berkembang pesat pada masa yang sama ketika rejim meningkatkan kempen pembasmian kejam yang menyasarkan kumpulan kerohanian Falun Gong pada awal tahun 2000-an, yang selama beberapa dekad telah disembunyikan di China.

Malah di Barat, pegawai dan badan perubatan enggan membangkitkan isu ini sehingga tahun 2019, apabila tribunal rakyat bebas di London menyimpulkan, “melampaui keraguan munasabah”, bahawa penuaian organ daripada tahanan Falun Gong telah berlaku selama bertahun-tahun “pada skala yang signifikan”.

Demonstrasi bagaimana penuaian organ ke atas pengamal Falun Gong di China dilakukan, di Ottawa, Kanada pada 2008. (Gambar The Epoch Times)

Annie (alias), bekas petugas di sebuah hospital yang terletak di timur laut China, adalah individu pertama yang mendedahkan penganiayaan ngeri itu pada 2006. Dalam testimoni kepada The Epoch Times yang kemudiannya disokong oleh beberapa saksi lain, dia mendedahkan bagaimana bekas suaminya, seorang pakar bedah tentera di hospital yang sama, mengeluarkan kornea secara paksa daripada pengamal Falun Gong.

Pendedahannya telah membawa kepada tindakan bersama David Matas dan Kilgour untuk menyiasat isu itu. Mereka kemudiannya mengeluarkan laporan bertajuk Bloody Harvest, di mana mereka memeriksa ratusan hospital di China, menggunakan laporan media, jurnal perubatan dan arkib. Penemuan mereka mendapati rejim China telah menggunakan pengamal Falun Gong sebagai bank organ hidup sambil mengurangkan dengan ketara bilangan pemindahan organ sebenar yang dijalankan setiap tahun.

Suami Annie melakukan lebih daripada 2,000 pembedahan mengeluarkan kornea dalam tempoh dua tahun bermula 2001. Annie kemudian memberitahu kedua-duanya dalam temu bual dengan berkata suaminya sangat terseksa dalam hati nuraninya sehingga dia mula mengalami mimpi buruk, yang membangkitkan syak wasangka Annie.

Kedua-duanya berpisah selepas Annie memutuskan yang dia tidak boleh menerima penglibatan suaminya dalam jenayah kejam itu. Kedua-dua mereka melarikan diri ke luar negara selepas menerima ancaman ke atas nyawa mereka.

Pemberi maklumat Annie ketika di Washington D.C pada 20 April 2006. (Gambar The Epoch Times)

“Ini adalah jenayah negara,” katanya dalam satu kenyataan kepada The Epoch Times pada April 2006.

Bekas suami Annie berasa sangat menyesal apabila dia memotong pakaian pesakit dan melihat kotak kecil jatuh, menurut Annie, yang membaca pendedahan itu dalam jurnal yang disimpan bekas suaminya. Kotak kecil itu mengandungi pin bulat Falun Gong dengan nota tertulis di atas kertas.

“Ibu, saya mengucapkan selamat hari lahir,” bunyinya.

Walaupun Annie dan beberapa yang lain berpaling tadah, jentera penuaian organ terus beroperasi, menarik kedatangan para pelancong pemindahan organ dari seluruh dunia yang terpikat dengan janji-janji hospital di China mengenai pemadanan organ dan pembedahan pemindahan organ pada kadar segera.

“Di tempat lain, terdapat kekurangan organ, dan organ yang diperuntukkan bergantung kepada keutamaan, tetapi di China, keseluruhan sistem dijalankan seolah-olah terdapat bekalan organ yang tidak habis-habis,” kata Matas. “Apa yang mereka perlu lakukan ialah anda muncul dan membayar wang itu.”

“Keseluruhan sistem dibahagi-bahagikan, dan semua orang akan berpura-pura dengan sengaja menjadi buta terhadap komponen sistem yang lain,” katanya.

Kilgour mengingati ketika bercakap dengan seorang pesakit lelaki dari Asia yang diberikan empat padanan buah pinggang yang berturut-turut tanpa menunggu lama selama beberapa bulan. Tiga buah pinggang pertama ditolak oleh badannya, dan yang keempat berjaya. Doktor itu, yang memakai seragam tentera, memberikan buah pinggang padanan pertama sejurus selepas pertemuan pertama mereka.

Dari kiri ke kanan, David Kilgour, David Matas, dan Ethan Gutmann, penulis buku “Bloody Harvest/The Slaughter: An Update”.

“Mereka mengambil semua organ, mereka bukan hanya mengambil satu buah pinggang,” kata Kilgour. “Jadi empat orang meninggal dunia supaya lelaki ini mendapat buah pinggang yang baik. Bukankah itu luar biasa?”

24 daerah di negeri Virginia, Amerika Syarikat baru-baru ini telah meluluskan resolusi untuk mengecam penuaian organ di China dan menggesa penduduk mereka supaya tidak mengambil bahagian dalam pelancongan pemindahan organ di negara itu, begitu juga dengan Senat negeri Texas.

Beberapa pegawai Amerika Syarikat sedang mengusahakan untuk memulakan tindakan di Kongres bagi mensabitkan pelaku ke muka pengadilan.

Kedua-dua penyiasat bersetuju badan antarabangsa perlu menangani lebih lanjut berkenaan isu penuaian organ. David Kilgour, antara lain, berkata beliau “malu” bahawa Kanada belum meluluskan sebarang undang-undang mengenai penuaian organ.

“Ada sedikit tindakan tetapi tidak mencukupi,” kata David Matas, yang menggesa negara-negara di dunia untuk menghentikan sebarang bentuk kerjasama dengan sistem pemindahan organ di China.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI