26.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 8, 2023
UtamaBerita UtamaLelaki di New York hadapi pertuduhan jenayah kebencian selepas menyerang booth Falun...

Lelaki di New York hadapi pertuduhan jenayah kebencian selepas menyerang booth Falun Gong

Seorang lelaki telah ditahan selepas saksi melaporkan melihatnya berkali-kali merosakkan booth maklumat di kawasan kejiranan Flushing di New York yang cuba memberi penerangan tentang penganiayaan yang telah lama dilakukan oleh Parti Komunis China (PKC) terhadap kumpulan kerohanian Falun Gong.

Suspek berbangsa Cina yang dikenali Zheng Buqiu berusia 32 tahun dari Flushing, telah ditahan pada 15 Februari berhampiran persimpangan Jalan Utama dan Kissena Boulevard, tidak jauh dari empat booth Falun Gong yang berulang kali dirosakkannya selama empat hari sejak 10 Februari.

Polis telah mengenakan pertuduhan ke atas Zheng dengan jenayah kebencian dan kesalahan jenayah tahap keempat, menurut seorang pegawai kepada The Epoch Times. Kedua-dua jenayah boleh dikenakan hukuman penjara sehingga satu tahun.

Suspek dikenali Zheng Buqiu semasa insiden serangan booth Falun Gong di Flushing, New York pada 10 Februari 2022. (Tangkap Skrin oleh The Epoch Times)

‘Menunjukkan keangkuhan’

Lelaki itu yang dikenali sebagai Zheng, memakai topi dan kemeja-T hitam yang mendedahkan tatu pada kedua-dua lengan dan bahagian dadanya, memulakan vandalisme di Jalan Utama di Flushing. Di satu booth maklumat di hadapan Golden Shopping Mall pada 11 Februari, dia menumbuk dan menendang papan pameran yang dicetak dengan perkataan “Sejati, Baik, Sabar” tiga prinsip disiplin kerohanian Falun Gong melalui rakaman video yang menunjukkan insiden.

Dia kemudian membalikkan meja, menaburkan buku kecil maklumat serta bingkai logam yang menyandarkan papan pameran, sebelum mengheret papan yang musnah; dia juga memecahkan pembesar suara mudah alih dengan memijaknya.

Pada awal hari itu, Zheng telah membaling bahan maklumat ke tanah dan cuba untuk memecahkan meja, yang cuba dilindungi oleh sukarelawan dengan badan mereka, di gerai lain di hadapan Perpustakaan Awam Queens, menurut sukarelawan itu. Lelaki itu pergi sebelum kembali dengan baju terbuka, mengoyak papan pameran sebelum sukarelawan menghalangnya daripada menyebabkan kerosakan lebih lanjut.

Tangkap Skrin oleh The Epoch Times

Insiden di pusat beli-belah menyebabkan Xu Weiguo, seorang sukarelawan yang merakam sebahagian vandalisme, tidak dapat tidur lena malam itu.

“Sebagai seorang wanita di sini, ini benar-benar meresahkan,” katanya kepada The Epoch Times pada 11 Februari. “Saya tidak pernah melihat perkara seperti ini sejak saya berhijrah ke Amerika lebih 10 tahun lalu.”

Xu dan sukarelawan lain melihat serangan itu sebagai sebahagian daripada kempen ugutan yang didalangi oleh PKC untuk menghalang mereka daripada bersuara menentang pencabulan hak asasi manusia oleh rejim.

“Ia meninggalkan ketakutan yang berlarutan dalam diri saya. Keberanian keangkuhan lelaki itu walaupun di tanah Amerika Syarikat, sekadar kerana ia di luar pemahaman,” katanya.

Pengamal Falun Gong di China telah dianiaya secara sistematik oleh PKC selama lebih dua dekad. Mereka yang berada di luar negara yang ingin meningkatkan kesedaran tentang isu ini yang telah melalui sendiri usaha konsisten oleh PKC dan proksinya untuk menggagalkan aktiviti mereka.

Tangkap Skrin oleh The Epoch Times

Berjuta-juta pengamal telah dipenjarakan atau dihantar ke fasiliti kem tahanan kerajaan, di mana mereka tertakluk menjadi buruh paksa, dipukul, makan secara paksa, dan penderaan seksual yang bertujuan untuk memaksa mereka melepaskan kepercayaan. Pengamal yang dipenjarakan juga telah menjadi mangsa penuaian organ secara paksa.

Semasa Sukan Olimpik Musim Sejuk di Beijing berlangsung, Pusat Maklumat Falun Dafa yang berpangkalan di New York mengenal pasti lebih sedozen kem tahanan di sekitar lokasi Olimpik di Beijing dan bandar berdekatan, di mana penahanan dan penyeksaan masih berlaku.

Zheng melakukan beberapa serangan dalam masa empat hari berasingan, sebelum ditangkap kira-kira sejam selepas dia mengetuk meja maklumat Falun Gong di perpustakaan dan menurunkan bunga teratai yang menghiasi pameran itu, menyebabkan pengamal memaklumkan kepada polis.

Sekurang-kurangnya enam pegawai hadir untuk menahan suspek, yang memakai jaket dan topi hitam, rakaman video ketika tangkapan itu menunjukkan.

Zheng dibebaskan dengan ikat jamin pada 16 Februari. Mahkamah mengeluarkan perintah perlindungan yang menghalangnya daripada berhubung dengan dua pengamal Falun Gong atau mendekati booth Falun Gong. Kehadiran di mahkamah seterusnya ditetapkan pada 30 Mac.

Seruan untuk kesedaran

Yi Rong, jurucakap Pusat Kerohanian Falun Gong, menyatakan penghargaan dan kelegaan di atas penahanan Zheng. Beliau berterima kasih kepada polis kerana mengambil tindakan segera untuk “memulihkan keamanan kepada komuniti Flushing.”

Gangguan yang menyasarkan Falun Gong telah menyebabkan rasa tidak selamat dalam komuniti Cina, kata Yi, yang menggesa kerajaan Amerika Syarikat untuk meningkatkan langkah melindungi masyarakat supaya jenayah kebencian seperti ini tidak lagi berulang.

Ramai daripada sukarelawan yang berdiri di booth maklumat mengalami sendiri penganiayaan rejim di China sebelum mereka mencari perlindungan di Amerika Syarikat, dan memohon kerajaan untuk melindungi kebebasan mengamalkan kepercayaan mereka, kata Yi kepada The Epoch Times.

Sentimen yang sama turut dikongsi oleh ketua daerah Martha Flores-Vazquez. Pada perhimpunan yang dianjurkannya pada 13 Februari, beliau menunjuk ke arah meja yang telah dirobohkan oleh penyerang, dengan menggelarnya sebagai “suatu rasa tidak menghormati yang besar.”

“Kami tidak mengalu-alukan jenayah kebencian, kami tidak mengalu-alukan aktiviti jenayah datang ke sini untuk membongkar meja, untuk membongkar budaya,” katanya. “Ini bukan China, ini Amerika.”

Polis New York menahan Zheng Buqiu selepas serangan booth Falun Gong di Flushing, New York pada 15 Februari 2022. (Gambar oleh pengamal Falun Gong / The Epoch Times)

Booth maklumat adalah salah satu cara utama pengamal Falun Gong memberitahu warga tempatan dan pelancong tentang nasib mereka yang mengamalkan Falun Gong di China. Itu pun termasuk menjadikan mereka sebagai sasaran utama serangan.

Selama berbulan-bulan pada tahun 2008, kumpulan samseng etnik Cina mengibarkan bendera komunis merah dan meludah, mengutuk, dan menyerang secara fizikal pengamal Falun Gong di Flushing yang sedang mengedarkan bahan bercetak berkaitan Falun Gong. Insiden serupa telah berlaku di tempat lain, termasuk di Australia, Jepun, dan baru-baru ini di Hong Kong.

April lalu, pelaku bertopeng merosakkan enam booth maklumat di beberapa daerah Hong Kong berkali-kali dengan menggunakan pisau dan cat semburan untuk merosakkan papan tanda di tempat pameran. Kerosakan dianggarkan sekitar HK$30,000 (kira-kira RM16,100).

Yi berikrar pengamal Falun Gong tidak akan berdiam diri.

“Kami tidak melepaskan kepercayaan kami di tanah besar China, jauh sekali untuk kami menyerah di sini,” katanya.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI