30.8 C
Kuala Lumpur
Monday, November 28, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGlobalSains dan kesihatan awam telah rosak : bekas Profesor Harvard, Martin Kulldorff

Sains dan kesihatan awam telah rosak : bekas Profesor Harvard, Martin Kulldorff

Dr. Martin Kulldorff ialah salah seorang pakar wabak dan kesihatan awam paling berlayakan di Amerika Syarikat. Sebagai ahli epidemiologi dan statistik yang terkenal, Dr. Kulldorff telah berusaha untuk mengesan dan memantau wabak penyakit berjangkit selama dua dekad. 

Kaedah beliau digunakan secara meluas di seluruh dunia dan hampir semua jabatan kesihatan negeri di Amerika Syarikat, serta ratusan mereka yang berada di Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC).

Dr. Kulldorff juga telah mengusahakan keselamatan vaksin selama beberapa dekad, membangunkan kaedah yang digunakan secara global untuk memantau tindak balas buruk ke atas vaksin baharu.

Dr. Martin Kulldorff (Gambar oleh Samira Bouaou / The Epoch Times)

Resume beliau di laman web Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan Amerika Syarikat (FDA) sepanjang 45 muka surat dan termasuk senarai 201 kertas jurnal terbitan. Hasil kajian dan kerja beliau telah dipetik lebih 27,000 kali.

Sejak tahun 2003, Dr. Kulldorff bekerja di Sekolah Perubatan Universiti Harvard, pertama sebagai profesor madya perubatan populasi dan kemudian sebagai profesor perubatan.

Pada bulan November 2021, Universiti Harvard dan Dr. Martin Kulldorff tiba-tiba berpisah.

Dr. Kulldorff memilih untuk merahsiakan alasannya, tetapi ia sukar untuk diabaikan ketika beliau meletakkan dirinya dalam garis silang naratif pandemik pada awal “15 hari untuk memperlahankan penularan” dan sejak itu telah membayar harganya.

Adalah suatu yang penting buat seorang saintis kesihatan awam di bahagian teratas dalam bidangnya untuk mengakui bahawa “kedua-dua sains dan kesihatan awam telah rosak.”

“Atas sebab tertentu, naratif awam rasmi telah ditubuhkan, dan anda tidak dibenarkan mempersoalkannya—yang, sudah tentu, sangat memudaratkan, baik kepada pandemik dan cara menangani pandemik itu, kerana anda perlu mempunyai semangat yang tinggi dalam perbincangan untuk memikirkan cara terbaik untuk menangani perkara ini,” katanya kepada The Epoch Times.

Berasal dari Sweden, Dr. Kulldorff menekankan pada Mac 2020 terdapat kecerunan usia yang sangat curam pada kematian untuk COVID-19, penyakit yang disebabkan oleh virus SARS-CoV-2.

Dr. Kulldorff berkata beliau cuba menerbitkan makalah dalam jurnal perubatan Amerika Syarikat dan media arus perdana yang menyatakan walaupun sesiapa sahaja boleh dijangkiti virus itu, tumpuan harus diberikan kepada melindungi warga tua dan mereka yang berisiko tinggi. Kertasnya itu dipandang rendah dari semua arah.

“Saya berjaya menerbitkannya di Sweden, dalam akhbar harian utama di sana pada musim bunga 2020, jadi itu tidak menjadi masalah,” katanya. “Tetapi Amerika Syarikat sama sekali tidak dibenarkan mengadakan perdebatan, yang sangat membimbangkan.”

Deklarasi Great Barrington

Usaha awalnya memuncak dalam Deklarasi Great Barrington, yang diterbitkan bersama Dr. Sunetra Gupta dan Dr. Jay Bhattacharya pada Oktober 2020. Pengisytiharan itu memerlukan pendekatan yang lebih sepakat terhadap sekatan satu saiz yang sesuai untuk semua, yang telah dikenakan ke atas kebanyakan masyarakat Barat.

“Pendekatan penuh belas kasihan yang mengimbangi risiko dan faedah mencapai imuniti kelompok, adalah membenarkan mereka yang berisiko minimum terhadap kematian menjalani kehidupan mereka secara normal untuk membina imuniti terhadap virus melalui jangkitan semula jadi, sambil melindungi mereka yang berada pada risiko tertinggi,” deklarasi itu menyatakan.

Dua penulis lain juga cukup berkelayakan dalam bidang tersebut. Dr. Gupta ialah seorang profesor di Universiti Oxford, ahli epidemiologi dengan kepakaran dalam imunologi, pembangunan vaksin, dan pemodelan matematik penyakit berjangkit. Dr. Bhattacharya ialah seorang profesor di Sekolah Perubatan Universiti Stanford, seorang pakar perubatan, ahli epidemiologi, ahli ekonomi kesihatan dan pakar dasar kesihatan awam yang memfokuskan kepada penyakit berjangkit dan populasi yang terdedah.

Dr. Kulldorff berkata Deklarasi Great Barrington tidak mencadangkan perkara baharu.

“Ia hanyalah prinsip asas kesihatan awam yang wujud dalam pelan persediaan pandemik yang telah disediakan bertahun-tahun sebelum ini. Agak mengejutkan bahawa ia tidak diikuti sejak awal pandemik itu,” katanya.

Sains kesihatan awam konvensional telah menganggap ia tidak perlu dan berpotensi berbahaya untuk menutup sekolah dan perniagaan kecil, mengenakan pelitup muka ke atas orang awam, dan mengkuarantin orang yang sihat.

Dr. Kulldorff berkata dokumen itu bukan untuk ahli politik, atau saintis, malahan doktor sekali pun walaupun beribu-ribu orang menandatanganinya.

Dari kiri ke kanan, Dr. Martin Kulldorff, Dr. Sunetra Gupta dari Universiti Oxford, dan Dr. Jay Bhattacharya dari Universiti Stanford di Massachusetts pada 3 Oktober 2020. (Gambar oleh The American Institute for Economic Research)

“Khalayak yang paling penting ialah orang awam. Kerana orang awam yang akhirnya akan menamatkan dasar kesihatan awam yang sesat ini. Orang awam, orang biasa, yang menderita akan akibatnya,” kata Dr. Kulldorff.

Beliau berkata penulis ingin menasihati orang biasa yang kata hati mereka adalah benar, bahawa sekatan itu tidak berdasarkan sains kesihatan awam – “jadi apabila anda menentangnya, anda berdiri di atas asas saintifik yang kukuh.”

“Perkara utama adalah untuk memecahkan kepura-puraan bahawa terdapat konsensus saintifik untuk perintah penutupan ini-yang mana tidak ada.”

Kemunculan konsensus saintifik dirangka dan dibentuk melalui pegawai kesihatan awam berprofil tinggi di Amerika Syarikat seperti Dr. Anthony Fauci, Dr. Francis Collins, dan Dr. Deborah Birx, serta media korporat bersama-sama dengan sekatan pandangan yang bertentangan.

“Sebenarnya tiada hujah kesihatan awam terhadap deklarasi itu. Jadi jika anda ingin mengkritiknya, anda perlu … membuat pembohongan mengenainya dan kemudian menyerangnya, serta memfitnah orang di belakangnya. Dan mereka melakukan kedua-dua perkara itu,” kata Dr. Kulldorff.

Sehinggalah isu pembuangan e-mel pada Disember 2021, barulah Dr. Kulldorff dan warga Amerika berpeluang mengintip di balik tirai bagaimana permainan pandemik tradisional telah dilemparkan dan betapa pantasnya suara-suara sumbang difitnah.

Berikutan permintaan Akta Kebebasan Maklumat, e-mel yang melibatkan Dr. Fauci, pengarah Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan (NIAID), telah dikeluarkan. E-mel Dr. Collins, pengarah Institut Kesihatan Nasional kepada Dr. Fauci, telah dihantar beberapa hari selepas “Deklarasi Great Barrington” diterbitkan.

Dr. Fauci selepas itu nampaknya bersetuju sepenuhnya dengan cadangan Dr. Collins untuk menolak para penulis dan deklarasi mereka.

Dalam masa sehari selepas pertukaran Collins–Fauci, Google mula menapis hasil carian untuk “Deklarasi Great Barrington”.

Dalam temu bual berikutnya, Dr. Collins berkata deklarasi itu “bukan sains arus perdana. Ia berbahaya.”

Dr. Fauci menggelar deklarasi  itu “tidak masuk akal” dan “mengarut sama sekali” dalam temu bual bersama ABC.

Dr. Francis Collins di Washington, Amerika Syarikat pada 2 Julai 2020. (Gambar oleh Saul Loeb /Pool /Getty Images)

Beberapa artikel daripada saluran media korporat dengan tema yang sama untuk memperlekehkan deklarasi itu dan penulisnya.

Gregg Gonsalves, profesor madya epidemiologi di Universiti Yale, menyebut strategi perlindungan tertumpu itu sebagai “pembunuhan beramai-ramai” dan “hujah lelaki jerami” yang dihasilkan oleh “saintis mewah,” menerusi laman Twitter seminggu selepas deklarasi itu diterbitkan.

Apabila ditanya sama ada beliau pernah menganggap dirinya sebagai “ahli epidemiologi pinggiran,” Dr. Kulldorff berkata, “Tidak, saya tidak, tetapi saya rasa, apabila pemimpin kesihatan awam tersilap, kemudian itu adalah satu penghormatan untuk menjadi ahli epidemiologi pinggiran.”

Gergasi media sosial seperti Twitter dan Facebook mengambil bahagian dalam penapisan dan mula melabelkan siaran tertentu sebagai mengelirukan, sementara mengharamkan wartawan seperti Alex Berenson secara kekal.

Hantaran Twitter terakhir Alex Berenson sebelum diharamkan adalah mengenai vaksin COVID-19.

“Ia tidak menghentikan jangkitan. Atau penularan,” tulisnya pada 28 Ogos 2021. “Fikirkan ia—sebaik-baiknya—sebagai terapeutik dengan tetingkap keberkesanan yang terhad dan profil kesan sampingan yang mengerikan yang mesti diambil sebelum sakit. Dan kita mahu mewajibkannya? Gila.”

Bekas wartawan New York Times itu telah menyaman Twitter.

“Anda sentiasa perlu dibenarkan untuk mempersoalkan sains,” kata Dr. Kulldorff. “Kita tidak boleh menutup mulut dalam perdebatan itu, berpura-pura bahawa ada seseorang yang menjadi ‘The Science’, yang memiliki semua kebenaran.”

“Saya fikir semua yang berlaku semasa pandemik ini memalukan komuniti saintifik,” katanya.

Dalam temu bual pada akhir November 2021, Dr. Fauci telah menyelar senator Republikan kerana telah mengkritiknya.

“Mereka benar-benar mengkritik sains, kerana saya mewakili sains,” kata Dr. Fauci kepada CBS.

Sebuah restoran di Brooklyn, New York diarah ditutup selepas jam 8 malam pada 16 Mac 2020 ketika penularan pandemik. (Gambar oleh Spencer Platt / Getty Images)

Mengapa Dr. Martin Kulldorff tetap berdiri teguh dengan pendiriannya?

Dr. Kulldorff telah bekerja dalam kedua-dua bidang sains kesihatan di Sweden dan Amerika Syarikat dan mengikuti dengan teliti tindak balas yang sangat berbeza dan kurang invasif negara asalnya terhadap pandemik itu.

Ahli keluarganya di Sweden memahami apabila beliau mengambil pendekatan yang berbeza terhadap naratif arus perdana Amerika Syarikat tentang perintah penutupan yang keras, penutupan sekolah dan pemakaian pelitup muka yang wajib.

“Sweden mempunyai pendekatan yang lebih waras untuknya, jadi mereka tidak berasa pelik dengan apa yang saya katakan,” katanya.

Beliau menegaskan dirinya tidak berniat untuk menjadi pemberontak, dan tidak banyak yang bergelut di sebalik keputusan Dr. Kulldorff untuk menentang apabila beliau melihat percubaan tindak balas pandemik yang benar telah diketepikan.

“Saya tidak fikir saya mempunyai pilihan. Memandangkan saya bekerja berkaitan wabak dan penyakit berjangkit selama dua dekad, dan mereka memulakan dasar yang bertentangan dengan prinsip asas kesihatan awam, jadi saya tidak boleh berdiam diri. Saya perlu bersuara. Tiada alternatif lain,” katanya.

“Jika tidak, apa gunanya menjadi saintis kesihatan awam?”

Dr. Kulldorff pantas menunjukkan sokongan kepada saintis lain yang bersetuju dengannya tetapi berasa seolah-olah mereka tidak boleh bersuara kerana potensi kehilangan pembiayaan penyelidikan atau pun pekerjaan mereka. Orang seperti Fauci, yang menyelia belanjawan tahunan dibiayai pembayar cukai melebihi AS$6 bilion di NIAID, memegang rangkaian dompet serta mengawal perkara yang diterbitkan dalam jurnal.

“Jika anda berani bersuara menentang pandangan Fauci mengenai pandemik, anda boleh kehilangan dana. Dan jika anda bersetuju dengannya dan menyokongnya, anda boleh mendapatkan pembiayaan,” kata Dr. Kulldorff.

Empat saintis terkemuka yang memainkan peranan penting dalam membentuk naratif “asal semula jadi” COVID-19 menerima peningkatan besar dalam wang geran daripada NIAID pimpinan Dr. Fauci dalam dua tahun berikutnya, The Epoch Times mendapati. 

“Jadi saya faham sepenuhnya yang saintis sangat takut untuk mengkritik dasar yang diperjuangkan oleh lelaki ini yang menduduki sebahagian besar wang penyelidikan penyakit berjangkit di dunia,” kata Dr. Kulldorff.

“Kita tidak sepatutnya mempunyai konflik itu. Penyelidikan sepatutnya perlu sangat meluas, dan kita perlu membiayai idea yang berbeza secara meluas, dan ada yang berjaya dan ada yang tidak, tetapi itulah cara anda menjalankan sains yang baik,” tambahnya.

Dr. Anthony Fauci di Washington pada 31 Julai 2020 (Gambar oleh Kevin Dietsch / Pool / Getty Images)

Kerosakan ke atas jaminan

Salah satu peraturan utama di sebalik ‘Deklarasi Great Barrington’ ialah kesihatan awam itu adalah meluas dan memerlukan pandangan jangka panjang, namun ramai saintis yang berpengaruh mempunyai fokus tunggal terhadap hasil mendatang COVID-19.

“Salah satu prinsip kesihatan awam ialah, ia bukan tentang satu penyakit tunggal, seperti COVID-19, ia mengenai keseluruhan kesihatan awam,” kata Dr. Kulldorff.

Fokus tunggal itu menyebabkan pegawai kerajaan memenuhkan taman bermain ‘skateboard’ di California dengan pasir dan mengunci taman permainan kanak-kanak dengan rantai bersama pita kuning polis. Berjuta-juta kanak-kanak telah dihantar pulang dari sekolah dan selama hampir dua tahun terpaksa belajar secara maya dari rumah.

Sementara itu, kadar bunuh diri remaja telah meningkat, penyalahgunaan dadah dan alkohol turut meningkat, keganasan rumah tangga turut meningkat, manakala vaksinasi kanak-kanak menurun dan saringan kanser menjunam.

Pakar kesihatan memberi amaran pada Mei 2020, akibat kesukaran hidup yang dicetuskan oleh pandemik akan menambah tekanan kepada kesihatan mental rakyat, sebanyak 154,000 nyawa tambahan di Amerika Syarikat mungkin terkorban akibat penyalahgunaan dadah atau alkohol dan bunuh diri, atau “kematian kerana berputus asa.” Dan ini tidak termasuk di seluruh dunia.

Ramai yang meninggal dunia akibat penyakit kardiovaskular yang, dalam keadaan biasa, mereka akan terselamat, Dr. Kulldorff berkata, “kerana mungkin mereka takut untuk pergi ke hospital, atau mereka tiba sudah terlambat.”

“Jadi ini semua akibat yang tragis, kerosakan jaminan, langkah COVID ini, sekatan yang dikenakan,” katanya. “Dan anda tidak boleh melakukan itu selama satu atau dua tahun penuh dan menjangkakan ia tidak mempunyai kesan lain yang sangat buruk terhadap kesihatan awam.”

Dr. Kulldorff menjangkakan banyak impak kesihatan sampingan lain yang masih belum muncul.

Pada bulan Januari, meta-analisis Johns Hopkins menunjukkan data mengenai perintah penutupan dengan membuat kesimpulan bahawa ia tidak menyelamatkan nyawa.

Lincoln Park di Los Angeles ditutup kerana pandemik COVID-19 pada 21 Mac 2020. (Gambar oleh Apu Gomes / AFP / Getty Images)

Apa yang bakal mendatang?

Dr. Martin Kulldorff mendedikasikan bab seterusnya untuk membantu memulihkan kepercayaan terhadap sains dan kesihatan awam—kedua-duanya yang beliau panggil “rosak”.

“Jadi ketua agensi pembiayaan, ketua jurnal besar, dan presiden dan dekan universiti yang semuanya masuk ke dalam gelembung yang sama memikirkan bahawa mereka tahu apa yang mereka buat itu betul, dan ternyata ia salah,” kata Dr. Kulldorff.

“Tetapi semua saintis kini perlu menderita kerananya, atas alasan yang baik, orang awam tidak akan mempercayai saintis lagi,” katanya.

Beliau bekerja dengan Institut Brownstone sebagai pengarah saintifik untuk menavigasi cara meningkatkan kesihatan awam sekali lagi. Beliau juga sebahagian daripada Academy for Science and Freedom, Hillsdale College, yang katanya akan mempromosi dan mempertahankan kepentingan wacana saintifik yang terbuka dan bebas.

“Sangat jelas jika kita ingin mempunyai sains yang bertenaga, dan komuniti saintifik yang bertenaga, kita perlu memperbaharui cara sains beroperasi dan cara kesihatan awam beroperasi,” katanya.

Tetapi, Dr. Kulldorff berkata, terpulang kepada orang ramai-pemandu trak, petani, jururawat, juruterbang dan ibu bapa-serta ahli sains berpangkat dan berfail untuk melaksanakan perubahan sebenar.

Dr. Martin Kulldorff (Gambar oleh Samira Bouaou / The Epoch Times)

Sudah tiba masanya juga untuk membantu satu sama lain dengan rasa penuh belas kasihan untuk menyembuhkan kecederaan psikologi dan mental, katanya, terutama mereka yang masih hidup dalam ketakutan berterusan terhadap COVID-19 dan mereka yang telah mengasingkan diri selama dua tahun sekarang.

“Saya fikir kita tidak sepatutnya menyalahkan mereka yang takut, kerana mereka adalah mangsa utama strategi pandemik ini,” katanya.

“Kita tidak sepatutnya menyalahkan masyarakat awam kerana mempercayai Dr. Anthony Fauci dan CDC – itu adalah perkara semula jadi yang wajar dilakukan. Kita hanya perlu membantu mereka untuk menyedari bahawa langkah-langkah ini adalah sesat dan supaya ia tidak berlaku lagi,” tegas Dr. Martin Kulldorff.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI