31.6 C
Kuala Lumpur
Thursday, August 11, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupLelaki kerap beri makan kucing jalanan dapat perhatian warganet dengan pujian mulia...

Lelaki kerap beri makan kucing jalanan dapat perhatian warganet dengan pujian mulia sungguh hatinya

Bermula dengan jangan memandang luaran seseorang dan terus memperkatakan tentangnya jika kita tidak mengetahui kisah di sebaliknya.

Satu rakaman video menunjukkan seorang lelaki berpakaian lusuh memberi makan kucing jalanan terbiar telah menyentuh ribuan hati warganet kerana sikap tidak mementingkan diri lelaki itu.

Facebook

Video berkenaan diambil oleh seorang rider pekerja penghantaran dikenali Amar Thegel Amar yang terserempak dengan lelaki itu semasa dia sedang bekerja.

Lokasi lelaki itu biasa memberi makan kucing jalanan dikatakan terletak berhampiran stesen minyak Shell Seksyen 17 berdekatan Universiti Malaya di Petaling Jaya.

Facebook

Rakaman video tular berdurasi 42 saat itu, memaparkan rider itu bertanya kepada lelaki berhati mulia ini sama ada dia sudah makan atau belum, dan dia menjawab ya.

“Sudah makan, saya makan sikit sahaja,” jelas lelaki berpakaian lusuh ini.

Facebook

“Selalu ke beri kucing ini makan dekat sini?” rider itu bertanya.

“Yalah,” lelaki itu menjawab, sambil menambah, “Dulu ada lebih banyak kucing, tetapi sekarang, hanya tinggal dua ekor kucing ini.”

Facebook

Lelaki itu dilihat sedang duduk di tepi parit selepas membukakan bekas makanan kepada dua kucing oyen yang dia tahu sedang kelaparan.

Seekor kucing dilihat sedang sibuk makan, manakala seekor lagi kelihatan menghampiri lelaki itu untuk meminta belaian kasih sayang.

Facebook

Video tular dengan tontonan hampir 560,000 di Facebook mendapat perhatian dan komen para warganet yang memuji sikap mulia dan tidak mementingkan diri lelaki itu kerana mengambil berat kebajikan haiwan terbiar.

Facebook

Dalam perkembangan terkini, ahli majlis MBPJ bagi Seksyen 16 dan Seksyen 17 Medaline Chang memaklumkan bahawa lelaki itu bukan seorang gelandangan dan dia tinggal bersama ibu bapanya di Seksyen 17, Petaling Jaya.

Facebook

Bagi mereka yang menetap di sekitar kawasan ini sudah biasa melihat lelaki itu dengan rutin hariannya selama bertahun-tahun memberi makan kepada kucing jalanan.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI