26.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, August 20, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaRumah dipecah masuk oleh pengawal keselamatan, netizen kongsi detik mendebarkan melihat apa...

Rumah dipecah masuk oleh pengawal keselamatan, netizen kongsi detik mendebarkan melihat apa yang berlaku pada CCTV

Kejadian jenayah boleh berlaku di mana sahaja dan kepada sesiapa sahaja. Kadangkala orang-orang terdekat juga tidak boleh begitu dipercayai. Banyak sahaja kes-kes yang berlaku melibatkan orang terdekat. Jadi, pelbagai langkah keselamatan perlu diambil supaya kita tidak tidak menjadi mangsa kepada mana-mana penjenayah.

Antara langkah keselamatan yang sering dilakukan orang ramai ialah dengan memasang ‘alarm’ keselamatan mahupun kamera litar tertutup (CCTV). Jadi, jika ada sesuatu yang tidak kena loceng akan berbunyi dan memberitahu tuan rumah ada sesuatu yang sedang berlaku manakala CCTV pula akan merakam pergerakan individu yang disyaki.

Baru-baru ini seorang pengguna Facebook, Yuyun Nissa, berkongsi detik mendebarkan apabila rumahnya dimasuki oleh seorang lelaki. Tidak hanya itu, lelaki tersebut juga dengan selamba telah berkeliaran di dalam rumah Yuyun seolah-olah itu adalah rumahnya sendiri.

Menurut Yuyun, dia mendapat notifikasi dari CCTV dan tidak menyangka pengawal keselamatan yang sepatutnya menjaga keselamatan di kawasan perumahannya sendiri telah memecah masuk rumah dalam diam dengan tujuan yang tidak baik.

Berikut adalah kejadian yang terjadi dan diceritakan wanita itu:

“Hendak dijadikan cerita, pada 10 Februari 2022, jam 12.14 pagi Yuyun belum sampai ke rumah lagi kerana masih di luar dalam perjalanan pulang dari makan malam.

“Tiba-tiba menerima dapat notifikasi aplikasi CCTV, ia dapat mengesan pergerakan dari dalam. “Motion detected” asyik menyala-nyala.

“Jadi saya terus buka dan tengok live CCTV. Allahuakhbar sekali tengok ada seorang lelaki dalam rumah.

“Lelaki itu macam dikenali sangat. Apabila saya tengok baju dia pakai, Oh No!! Kenal sangat. Rupanya security guard perumahan Yuyun,” titip wanita itu.

Menurut ibu kepada tiga cahaya mata itu, lelaki berkenaan dilihat ke sana dan ke mari di dalam rumah. Malah lelaki itu sempat menghubunginya, seolah-olah mempunyai niat yang tidak baik.

“Dia berkeliaran dalam rumah naik turun siap buka baju seluar semua. Sempat lagi dia menghubungi menerusi Whatsapp Call, bertanya saya di mana ketika itu.

“Motif dia bukan nak mencuri atau merompak pun. Dia memang nak cari Yun ada niat yang tidak baik,” katanya.

Dalam pada itu, menurut Yuyun, kediaman yang dikunci rapi telah dimasuki tidak tahu dari mana. Bagaimanapun mujurlah kakak dan abang ipar yang tinggal berdekatan segera ke rumahnya.

“CCTV cuma dapat mengesan pergerakan di ruang tamu sahaja. Saya terus cepat-cepat call kakak dan abang ipar, minta mereka tengokkan rumah.

“Bila abang ipar sampai sahaja di rumah terus lelaki itu lari keluar rumah hingga tertinggal baju kerjanya.

“Alhamdulillah bersyukur sangat kerana ALLAH memelihara dan melindungi saya dan anak-anak.

“Ya ALLAH perasaan takut seram semua ada. Tidak dapat dibayangkan kalau saya ada di rumah dengan anak-anak,” titipnya.

Kes telah dilaporkan kepada pihak polis dan lelaki itu berjaya diberkas. Menurut Yuyun, lelaki berkenaan telah diberkas. Lebih mengejutkan polis turut memberitahu pengawal itu turut mempuyai rekod lampau melibatkan dadah.

“Okay, akhirnya tahu kenapa dia berani sangat sampai masuk rumah. Saya berterima kasih kepada pihak polis yang cekap dan cepat membuat tangkapan,” tulisnya.

Yuyun turut mengingatkan orang ramai agar sentiasa berhati-hati walaupun tinggal di kawasan yang mempunyai sistem keselamatan.

“Saya bersyukur tiada apa yang berlaku. Cuma ingin mengingatkan korang walaupun kita tinggal dalam kawasan perumahan yang ada kawalan keselamatan belum tentu rasa selamat.

“Sentiasa berjaga-jaga dan berhati-hatilah semua,” pesannya.

Menurut Yuyun, kes berkenaan masih sedang berjalan. Dia turut meminta doa daripada netizen supaya semuanya dipermudahkan.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI