29.4 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaGaya HidupPatutlah tersumbat, pekerja pembersihan sapu semua sampah daun menghala ke dalam longkang

Patutlah tersumbat, pekerja pembersihan sapu semua sampah daun menghala ke dalam longkang

Setiap orang dengan ajaran mereka sejak kecil. Jika ibu bapa mengajar kita sejak kecil, uruskan sampah dengan betul dengan membuangnya ke tempat yang betul, dan jangan sesekali membuang ke dalam longkang, parit dan sungai. Dan kita akan bertanya mengapa?

Mereka ibu bapa dan datuk nenek kita akan memberi jawapannya, jika hujan lebat, air mengalir bawa sampah, longkang tersumbat, parit tersumbat, sungai tersumbat, sudahnya kita yang karam.

Facebook

Masa pun berlalu dan hari ini, satu perkara yang kita sebagai rakyat Malaysia baru temui semasa banjir ialah kepentingan mengekalkan sistem perparitan yang baik, dengan membuang sampah mengikut cara yang betul. Satu perkara asas yang sepatutnya semua orang sudah maklum ketahui.

Perkara yang nampak sangat mudah dan tidak memerlukan otak rumit untuk memikir, jika kita tidak membuang apa-apa barang atau benda ke dalam longkang, air akan mengalir dengan baik dan cekap.

Facebook

Tidak tahu pula apa yang pekerja pembersihan dan tukang sapu fikirkan selepas mereka dibayar gaji untuk membersihkan kesemua longkang kita, tetapi akhirnya menyumbat sistem saliran itu dengan lebih teruk lagi.

Satu hantaran Facebook oleh Inforoadblock baru-baru ini berkongsi video seorang wanita berdepan dengan pekerja pembersihan jalan, selepas berasa tidak puas hati melihat dia menyapu sampah, daun dan ranting dari tepi jalan ke dalam longkang di Brickfields, Kuala Lumpur.

Facebook

Mereka menulis, “Video tular pekerja pembersihan kontraktor Alam Flora menyapu sampah dan membuangnya ke arah longkang. Mana penyelia yang memantau pekerja ini?”

Facebook

Dalam video itu, kedengaran wanita itu menegur pekerja ini dan rakan sekerjanya. Dia memberitahu rakan sekerjanya untuk menunjukkan kepada pekerja pembersihan itu cara betul menyapu sampah ke arah kaki lima, bukannya ke arah tepi jalan di mana longkang terbuka terletak.

Facebook

Rakan sekerja itu kemudian menggunakan hujung batang penyapu yang bertentangan untuk mengorek semua daun, ranting dan keseluruhan sampah yang boleh dilihat di dalam longkang. Dan ia memang sangat banyak untuk menghalang air lalu.

Facebook

“Sikap begini tidak boleh dibiarkan kerana perbuatan seperti itu akan membuatkan longkang tersumbat dan jika hujan, ia akan menyebabkan banjir kilat,” kata hantaran itu.

Facebook

Patutlah ada masa-masa bila hujan lebat dan saliran longkang tersumbat, kita melihat abang polis trafik yang menyingsing lengan baju menarik semua sampah keluar bagi mengalirkan air lalu. Rupanya angkara segelintir pekerja pembersihan yang tidak buat kerja mereka dengan betul.

Facebook

Diharap pihak berkuasa tempatan menyelia dan memantau para kontraktor pembersihan mereka dalam memastikan perkara yang mudah ini tidak menyumbang kepada potensi banjir kilat di bandar-bandar kita.

Dan setiap antara kita juga perlu memainkan peranan dan tanggungjawab untuk menjaga kebersihan di kawasan masing-masing.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI