27.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 16, 2024
UtamaBerita UtamaDoktor yang membantu penemuan Omicron dakwa terima tekanan untuk tidak dedahkan ia...

Doktor yang membantu penemuan Omicron dakwa terima tekanan untuk tidak dedahkan ia varian ringan

Doktor yang membantu penemuan varian COVID-19 Omicron mendakwa beliau menerima tekanan daripada beberapa pegawai kerajaan untuk tidak mendedahkan ia adalah strain yang lebih ringan.

Bercakap kepada akhbar Welt Jerman, Dr. Angelique Coetzee, yang kini ketua Persatuan Perubatan Afrika Selatan, berkata semasa perbincangan dengan pegawai Eropah, beliau diberitahu untuk tidak menyatakan bahawa pesakit Omicron menunjukkan simptom yang lebih ringan daripada varian COVID-19 sebelumnya.

“Saya telah diberitahu untuk tidak menyatakan secara terbuka yang ia adalah penyakit ringan. Saya telah diminta untuk mengelak daripada membuat kenyataan sedemikian dan menyatakan ia adalah penyakit yang serius. Saya menolak,” katanya kepada Welt sebagai menjawab soalan mengenai perbincangan awal berkenaan Omicron dengan pegawai Eropah.

Gambar oleh AHMAD GHARABLI /AFP /Getty Images

Dr. Coetzee tidak menjelaskan secara terperinci siapa pegawai yang didakwa memintanya untuk berdiam diri. Dalam temu bual itu, Dr. Coetzee berkata pegawai Afrika Selatan tidak cuba menekannya, yang mendakwa kemudiannya, beliau dikritik oleh pihak berkuasa di United Kingdom dan Belanda.

“Saya seorang doktor dan berdasarkan gambaran klinikal tiada tanda-tanda menunjukkan kami sedang berhadapan dengan penyakit yang sangat serius. ‘Course’ kebanyakannya ringan. Saya tidak mengatakan anda tidak akan sakit jika anda bergejala ringan,” sambung beliau.

“Definisi ringan penyakit COVID-19 adalah jelas, dan ia adalah definisi [Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)]: pesakit boleh dirawat di rumah dan oksigen atau kemasukan ke hospital tidak diperlukan,” kata Dr. Coetzee. 

Sambil menambah,”Penyakit serius adalah satu dalam yang kita lihat jangkitan pernafasan pulmonari akut: pesakit memerlukan oksigen, mungkin juga pernafasan buatan. Kami melihatnya dengan Delta-tetapi tidak dengan Omicron. Jadi saya berkata kepada orang ramai, ‘Saya tidak boleh berkata seperti itu kerana ia bukan apa yang kami lihat’.”

Semasa perbincangan itu, beliau mengingati apa yang diberitahunya kepada pegawai lain. “Apa yang saya katakan pada satu ketika – kerana saya sudah bosan dengannya ialah: Di Afrika Selatan, ini adalah penyakit ringan, tetapi di Eropah, ia adalah penyakit yang sangat serius. Itulah yang ahli politik anda mahu dengar.”

Pada akhir November, Dr. Coetzee berkata dalam beberapa temu bual, termasuk dengan CNN, bahawa “majoriti apa yang kami sampaikan kepada pengamal penjagaan kesihatan primer adalah ia kes yang sangat ringan, sangat ringan hingga kepada sederhana … dan oleh itu, pesakit ini, bermakna mereka tidak perlu dimasukkan ke hospital buat masa ini.”

Gambar Hiasan /Unsplash

“Kami cuba menyampaikan mesej di luar sana kepada dunia untuk berkata mendengar. Kami tidak mengatakan ini tidak akan menjadi penyakit bakal datang yang akan menyebabkan penyakit teruk; ia akan boleh menyebabkan penyakit yang teruk, tetapi jika penyakit ini boleh menyebabkan lebih daripada majoriti orang mengalami simptom ringan, mudah dirawat di rumah, tidak perlu masuk hospital, itu adalah hadiah pertama,” tambahnya.

Memandangkan Omicron dinamakan secara kontroversi sebagai ‘varian membimbangkan’ oleh WHO pada November 2021, beberapa kajian telah mencadangkan varian tersebut menunjukkan simptom yang lebih ringan berbanding varian Delta. Pada masa ini, menurut data daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat, Omicron menyumbang sebahagian besar jangkitan semasa COVID-19 di seluruh negara itu.

Kajian oleh sekumpulan penyelidik Jepun dan Amerika Syarikat, yang diterbitkan pada akhir Disember 2021, mendapati varian Omicron menyebabkan kurang kesan kerosakan kepada paru-paru, tekak dan hidung.

The Epoch Times telah menghubungi Agensi Ubat-Ubatan Eropah untuk mengulas kenyataan Dr. Angelique Coetzee.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI